Cum faci o husa pentru scaun fara sa cosi

Sunt oameni atat de stangaci incat nu pot construi nimic fara sa isi loveasca degetele cu ciocanul ori sa se intepe cu foarfeca. Chiar daca isi doresc sa mestereasca si ei ceva, deseori ii descurajeaza faptul ca au doua maini stangi cand este vorba despre unelte. Se poate si astfel. Proiectul acesta este fix pentru ei: o husa pentru scaun de bucatarie pe care poti sa o faci intr-un minut si pentru care nu-ti trebuie ace si nici foarfeca.

Mi-a venit ideea dupa ce aproape am cazut de pe scaun din cauza pernelor care alunecau indiferent cat de bine le-as lega.

Cum sa fac sa stau pe o pernuta moale care sa nu mai alunece si nici sa nu imi ia o vesnicie sa le cos? Cum le pot prinde ca sa am o huse simpla si de efect? Si iata ca am gasit solutia!

Partea mai putin grozava a cestui proiect a fost ca, odata terminata noua husa – facuta din in albastru deschis – mi-am dat seama ca in bucataria mea merg atat de bine culorile pastelate incat ma gandesc serios sa schimb culoarea dulapurilor si sa le vopsesc in alb sau crem. Ce nu e grozav in faptul ca a aparut ideea unui nou proiect? Faptul ca este iarna si ca trebuie sa astept macar doua-trei luni cel pana sa ma pot apuca de vopsit in aer liber.

Ce iti trebuie pentru proiect

Cauta o bucata de material cu modelul dorit, patrata, a carei lungime sa fie de doua ori si un pic mai mare decat latura pe care o are sezutul scaunului. Sa nu fie prea gros materialul, ca sa nu te incurce cand lucrezi. Altfel spus, nu plus ori stofa, ci mai degraba un bumbac sau in.

Ca sa ai o pernuta confortabila, cauta si o bucata de burete de 4-5 centimetri grosime si cu latura de 40 ori 50 de centimetri, in raport de marimea scaunului pe care il imbraci.

Cum faci

Dureaza cam un minut treaba asta odata ce ai invatat cum se face, dar sa spunem ca prima oara iti ia 5 minute sa mesteresti husa asta. In primul rand, centreaza bucata de burete pe scaun. Daca ti se pare prea mare ori nu are aceasi forma precum sezutul, o poti decupa. Buretele e usor de taiat, cu o forarfeca mare.

Pune materialul deasupra, tot centrat, asa cum vezi in imaginea de mai jos:

Cea mai dificila parte a acestui proiect usor este sa aranjezi colturile. Indoi materialul si ii pui marginea intre burete si scaun. Astfel, colturile vor avea un aspect finisat, ingrijit.

Acum, sa rezolvam si colturile acestea care atarna!

Intorci scaunul cu fundul in sus si legi colturile opuse, strangandu-le bine, ca sa stea materialul intins pe muchiile scaunului. 

Intorci la loc scaunul si gata! Atat a fost de lucrat la acest proiect!

Hai sa ne uitam un pic mai de-aproape, sa vedem ce a iesit. Colturile arata bine, ingrijite, iar materialul este bine prins pe dedesubt.

Te poti aseza la masa, pe o pernuta confortabila, sa stai la o palavra cu prietenii ori familia.

Ti-am spus ca dureaza un minut sa faci proiectul acesta? Mie mi-a luat mai mult doar pentru ca am facut si poze.

Cum ti se pare? M-as bucura sa aflu parerea ta, intr-un comentariu mai jos. Iar daca ai un prieten care este pasionat de DIY, fa-i o bucurie si trimite-i articolul acesta!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

6 thoughts on “Cum faci o husa pentru scaun fara sa cosi”

  1. Super!!! Eram innebunita ca nu gaseam solutii pentru taburetii mei. Vesnica problema: pernele alunecau. Multumesc pentru idee!

  2. Buna , astept cu interes informatiile.Am o canapea de colt și vreau să-i fac husa.La fel și despre materiale folosite.Cu stima,violeta

    1. Buna! Multumesc pentru reminder. Tocmai mi-ai reconfigurat planul, dar ma bucur ca e asa 🙂 Revin cu vesti.

  3. Buna!
    Am o canapea si niste fotolii vechi pe care as vrea sa le retapitez cumva, sau sa le fac o husa. Imi poti spune te rog cum imi dau seama sau cum calculez de cati m de material am nevoie?
    Multumesc

    1. Ca sa poti calcula totalul necesar, trebuie sa „desfasori” cumva bucatile din care este formata tapiteria. Asta inseamna sa o masori pe fiecare si sa incerci sa reconstitui apoi forma fiecarei bucati, stiind ce dimensiune are fiecare latura. Este ca si cum ai calcula, de exemplu, suprafata totala a unui cub desfacandu-l intr-o figura geometrica plana, nu una in spatiu. Apoi trebuie sa calculezi suprafata totala a bucatilor tale si, cel mai important, sa vezi cum se incadreaza ele in metrajul pe care vrei sa il cumperi. In acest calcul, trebuie sa tii cont insa de latimea materialului, de structura lui si de rezervele pe care trebuie sa le lasi pentru cusaturi.
      Pare un pic complicat, dar nu este imposibil. Este adevarat ca este o operatiune minutioasa, la care instructiuni pas cu pas ti-ar fi de mare folos.
      Daca mai poti astepta putin, voi avea un articol pe aceasta tema la sfarsitul lui ianuarie-inceputul lui februarie, iar el va include si desenele pe baza carora eu mi-am facut de doua ori husa pentru canapeaua coltar din sufragerie. Deasemeni, voi arata cum alegi materialul si unde ai putea gasi furnizori de material la un pret rezonabil.
      Sper sa iti fie de folos raspunsul meu 🙂

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top