Cand un copil se plictiseste acasa si nu poti iesi cu el, ii dai ceva de lucru, se stie. Dar se satura de citit, la fel cu desenatul, la un moment dat, asa ca trebuie sa cauti altceva.
Noi am gasit ceva ce poate atrage orice copil de scoala primara si nu numai: experimentele stiintifice. Despre magnetism, electricitate, reactii chimice. Orice nu s-a stiut pana acum ori inteles e perfect pentru o mine curioasa de copil. Inclusiv electrizarea.
Orice copil este curios, la fel si al meu. Lucrurile simple explicate la gradinita – circuitul apei in natura, de exemplu – au fost urmate de altele mai complicate la scoala. A venit acasa cu ideea de a umfla baloane cu gazul degajat cand combini otet si bicarbonat. Apoi a inceput sa caute singur idei si sa ceara ajutor pentru a le aplica atunci cand ele implica materiale periculoase (da, chibritul este deocamdata un material periculos).
Ne ajuta o carte – resursa minunata pe care am descoperit-o la libraria Carturesti: ”Marea carte a experimentelor”, o culegere de aproape 250 de pagini A4 cu 200 de experimente care te ajuta sa ”te distrezi cu stiiinta”. Este o traducere dupa o lucrare aparuta in 2010 in Italia si care a aparut la noi anul trecut, publicata de Editura Didactica Publishing House. (Si da, ceea ce se vede pe fundal este masa mea Ikea pictata.)
Facem experimente, dar nu doar pentru noi
A fost fericit cand, pentru a cauta si incerca experimente, i-am permis accesul pe YouTube si in timpul saptamanii, nu doar in weekend. De acolo a venit cu alte idei pentru a caror testare am consumat chibrituri, hartie si apa, am udat mobila si am golit borcanele de condimente.
Iar de la urmarit clipurile pe YouTube, a fost un pas mic-mic pana sa faca propriile demonstratii si inregistrari. Cu suport tehnic din partea mea, sigur, pentru filmare si editare video.
Si iata ce a iesit:
Pentru cine nu poate vedea clipul video, lucrurile stau asa: ai nevoie de un pai pentru bauturi si de o sticla cu capac pentru a explica unui copil cum se electrizeaza un corp prin frecare si ce face el odata electrizat.
Freci paiul de haine (haine din lana ori sintetice) timp de 20-30 de secunde, apoi il asezi in echilibru pe capacul sticlei si apropii degetul de pai fara sa il atingi. Misti degetul si paiul se va misca dupa degetul tau, pentru ca s-a incarcat cu sarcina electrica in urma frecarii – s-a electrizat – si atrage corpuri care nu sunt electrizate.
Ne place! Ne place sa facem experimente si ne place sa le filmam. Nu ne-am limitat la experimente (pe canalul nostru de YouTube puteti vedea mai mult), chiar daca nu o facem profesional. Pana la urma insa, nu este si asta un experiment?