Cum cosi o husa pentru canapea

Multi dintre noi au aceeasi problema legata de canapeaua din sufragerie: cum o protejam ca sa nu se murdareasca si sa fie usor de intretinut?

Cuverturile nu acopera in totalitate si nici nu stau fixe pe canapea. Husele din comert sunt o varianta, dar cu dezavantaje: nu se potrivesc intotdeauna, nu gasesti mereu culoarea dorita, iar pretul este maricel.

Sa iti cosi singur husa este o alta solutie, dar nu toti stim sa facem asta. Eu am cusut una pentru mine si iti arat mai jos pasii ce trebuie parcursi. Sper sa prinzi curaj sa faci acelasi lucru, ca sa economisesti bani si sa ai solutia potrivita pentru canapeaua ta.

Despre canapeaua mea coltar ti-am mai povestit si probabil stii deja cum am imbracat-o cu o husa improvizata din paturi, fara sa cos nimic. Aceea a fost o solutie temporara insa, pentru ca scopul meu era sa acopar in totalitate canapeaua, intr-o husa exact pe masura ei. Am cusut-o imediat dupa Craciun si sunt mandra de ce am reusit sa realizez.

Sunt cateva etape de parcurs in proiectul acesta. Mai intai, trebuie sa calculezi cat material este necesar, apoi sa alegi textilul potrivit ca textura, consistenta si culoare, iar in final sa te apuci de croit si cusut.

Daca nu ai cusut nimic vreodata si nu stii sa manevrezi o masina de cusut, atunci antreneaza-te cu ceva mai simplu inainte de incepe acest proiect. Daca stii ceva croitorie, proiectul nu mai este atat de dificil, ci doar minutios, cerand atentie la detalii si rabdare pentru probele necesare inaintea cusaturilor finale.

Ce fel de material trebuie?

Husele pe care le gasesti in comert sunt mai ales elastice, pentru ca astfel devin compatibile cu diferite forme de canapele. Problema pe care am constatat-o la un proprietar de canapea cu husa elastica, dar si de catel este ca acestea se agata usor, astfel ca nu imi par suficient de rezistente.

Pe scurt, materialul trebuie sa fie suficient de ferm incat sa reziste socurilor de zi cu zi, dar nici foarte dur sau gros, pentru ca nu il vei putea coase. In aceste conditii, se exclud materialele pentru tapiterie, pe care le gasesti destul de usor, dar care sunt greu de lucrat si prea inguste pentru proiectul tau.

Cel mai bun material este cel care are rezistenta, nu aluneca la contactul cu mobila de sub el, se comporta bine in timp si este putin elastic. Culoarea trebuie sa reziste si sa nu se ia la contact, altfel iti vei colora canapeaua fara sa vrei. Fibrele naturale sunt bune pentru ca nu vei transpira, dar este de preferat si un adaos sintetic, pentru a preveni deformarea, mai ales in cazul lanei si al bumbacului. Daca are prea mult sintetic insa, materialul va aluneca neplacut ori se va scamosa in timp.

Intra in categoria potrivita mai multe tipuri de materiale pe baza de bumbac, in si viscoza, pe care le gasesti in magazinele care vand perdele si draperii. Iti recomand si tesatura tip blugi, pe care o gasesti inclusiv in magazine online de materiale textile.

Alegerea mea este catifeaua usor elastica, in combinatie de bumbac si viscoza ori poliester, fiind de fapt un material pentru draperii, dar care se preteaza foarte bine la acest proiect. Dealtfel, materialele pentru draperii sunt o alegere potrivita, pentru ca sunt mai late decat de obicei (2,7 – 3 m), ceea ce iti reduce costurile proiectului.

De exemplu, pentru o canapea coltar ca a mea (aproape 2 m x 2 m), mi-au ajuns cinci metri de catifea cu latimea de 2,9 m, la 50 de lei metrul, care m-au costat in jur de 250 de lei. Daca as fi cumparat de 1,4-1,5 metri latime (cat sunt materialele pentru croitorie), as fi avut nevoie de cel putin zece metri, in conditiile in care metrul liniar de material de aceeasi calitate nu ar fi fost mai putin de 35 de lei, ducand costul total la peste 350 de lei.

Asadar, cauta material cat mai lat, la vanzatorii de draperii si perdele, unde poti descoperi ceea ce iti trebuie pentru canapeaua ta. Husa ta este mai usor de cusut cand o faci din bucati mari, in loc sa asamblezi o multime de bucati mici. Vezi ce este prin magazine si noteaza ce materiale ti-ar placea si care este latimea lor, pentru a calcula mai tarziu necesarul.

Tiparul. Cum iei masurile si calculezi necesarul de material

Aceasta este cea mai complexa parte a proiectului tau, pentru ca acum decizi practic cum vei compune husa si ii faci tiparul, ceea ce determina cat de usoare vor fi croirea si coaserea ei. Daca ai creat bine acest tipar, fabricarea efectiva a husei va insemna, dupa taieturi, doar cateva cusaturi trase la masina pentru asamblarea si tivirea husei.

Orice canapea este compusa din mai multe bucati si pe acelasi principiu vei merge si tu in crearea husei. In principiu, este vorba despre o bucata mai mare pentru sezut si de alte bucati pentru brate.

In cazul unui coltar, ai doua portiuni cu sezut si bratele, iar husa intreaga va fi mult mai mare. Pentru ca este greu de manevrat si de spalat, ia in calcul impartirea ei in doua. Canapelele coltar sunt de regula compuse din doua bucati care se imbina la mijloc, astfel ca ti-ar fi mai usor sa croiesti huse pentru fiecare din ele, asa cum am facut si eu. Evaluand cantitatea de material care ar intra in husa, mi-am dat seama ca nu ar incapea in masina de spalat, asa ca am impartit-o in doua.

Ca sa compui husa, trebuie sa iti imaginezi ca „desfaci” invelisul canapelei in bucati, pe care le transpui pe material si le asamblezi apoi intr-o singura piesa.

Hai sa o luam usurel. Iti explic mai jos pas cu pas si va trebui sa iti folosesti putin cunostintele de geometrie, ca sa identifici fetele canapelei si sa le masori corect.

  • Deseneaza pe o foaie canapeaua ta, privind-o din fata, pentru a o folosi ca schema. Nu te impacienta ca nu iti iese artistic, ideea este ca pe schema sa apara toate laturile si colturile de care ai nevoie la croit.
  • Masoara lungimea si latimea pentru toate fetele ei si trece aceste dimensiuni pe schema ta, asa cum vezi mai sus. Masoara in locul cel mai lung si acela mai lat, pentru ca acestea dau lungimea si latimea maxime pentru piesele tale.
  • Cand portiunile pe care trebuie sa le masori sunt rotunjite ori neregulate, fa masuratorile pe muchie si noteaza dimensiunile, pentru ca acestea reprezinta liniile pe care tu vei taia mai tarziu bucatile din care se compune husa.
  • Imparte husa ta in mai multe bucati, combinand in fiecare dintre ele mai multe fete pe care le-ai masurat. Grupeaza in aceeasi piesa fetele alaturate si care au muchii comune in linie dreapta, cum ar fi zona de la picioare + sezutul + spatarul sau partea de sus a canapelei + zona din spatele canapelei sau partea de sus a bratului + zona de la brat pana la podea.
  • Delimiteaza aceste piese pe schema cu o culoare diferita si numeroteaza-le. Pe schema mea de mai sus, aceste piese sunt delimitate cu rosu si sunt numerotate cu cifre incercuite. Acestea sunt bucatile pe care le vei croi mai tarziu din bucata de material.
  • Ia separat fiecare bucata si desfasoar-o pe o foaie de hartie, la scara mica, urmarind sa reproduci exact forma ei si trecand explicit dimensiunile fiecarei laturi, ca in imaginea din dreapta jos. Acest pas te va ajuta apoi sa calculezi necesarul de material. In aceasta faza, ti-ar putea fi de folos sa marchezi cu aceeasi litera colturile care urmeaza fi imbinate mai tarziu.
  • Odata ce ai dimensiunile fiecarei bucati, fa o simulare si incearca sa le amplasezi virtual pe role de material cu latimea celor pe care le-ai vazut in magazine, ca in imaginea din stanga jos. Adunand lungimile pieselor, plus rezerve de 4-5 centimetri in jurul fiecareia, ajungi la lungimea totala pe care va trebui sa o aiba materialul pe care il cumperi.

Tine minte un lucru important cand calculezi necesarul de material. Cand simulezi amplasarea pieselor pe material, urmareste sa respecti directia firului, altfel ele se vor intinde diferit la imbinare.

Cum croiesti si cosi husa

Daca ai trecut cu bine de crearea tiparului si de simularea pe material, de-acum nu ar trebui sa mai apara probleme majore. Intinzi materialul pe jos, intr-un spatiu larg (podeaua din sufragerie sau hol) si reproduci tiparul fiecarei piese, lasand rezerve egale de jur imprejurul fiecareia.

Urmezi in continuare tiparul si incepi sa asamblezi piesele, pornind de la cele mari. Daca ai dubii ca iese ce trebuie, coase de mana si in pas mare, de 2-3 cm, bucatile intre ele si probeaza rezultatul pe canapea. Daca ai trasat bine tiparul, vei vedea ca totul vine perfect si treci mai departe, la cusutul la masina.

Dupa imbinarea partilor, trage o cusatura de intarire pe fata materialului, la 2-3 mm de imbinare. Aceasta are rolul de a fixa mai bine bucatile si a spori rezistenta husei.

Vei vedea ca sunt puncte in care trebuie sa imbini o piesa cu o latura dreapta cu alta cu latura in unghi drept. Se intampla asta la imbinarea sezutului cu spatarul ori la colturi.

In acest caz, sa tragi cusatura cu partea in unghi drept deasupra: cosi in linie dreapta cele doua piese intinse perfect unda peste alta, pana aproape de colt, unde lasi un spatiu egal cu rezerva din dreapta. Lasi acul coborat la maximum in material, ridici talpita masinii de cusut si rotesti materialul la 90 de grade, ca sa continui cusatura pe latura cealalta. Fara sa scoti acul ori sa lasi talpita masinii, tragi spre dreapta tot materialul piesei de dedesubt pana cand cele doua piese sunt perfect aliniate si intinse una peste alta. Lasi talpita si cosi in continuare, fara a forta masina de cusut. La final, faci o taietura oblica pe colt, pe partea cu piesa in linie dreapta, ca materialul sa nu se forteze si sa se rupa.

Daca ai ajuns pana aici, atunci restul imbinarilor sunt usoare. Ramane sa nu te grabesti, sa nu tragi de material (pentru ca se increteste una din parti) si sa cosi cu rabdare, sa iasa cusaturile drepte. Pe masura ce cosi, probeaza sa vezi cum vine husa, ca sa poti corecta micile erori care mai pot sa apara.

Vei vedea pe parcurs daca ai nevoie sa montezi un fermoar lung pe una din laturile inalte si ascunse ale canapelei ori daca materialul tau este suficient de elastic incat sa incapa husa si fara el. La mine a fost nevoie de fermoar si pentru ca nu am vrut sa fortez materialul de fiecare data cand dau jos husele.

La final, indoi marginea din partea de jos, urmarind ca distanta fata de podea sa fie aceeasi, de jur imprejur. Si gata, husa e pregatita de purtat!

Canapeaua mea a fost gata la finalul unei zile si jumatate in care am lucrat cu intermitente, in conditiile in care tiparul era deja facut, iar materialul cumparat de luni bune. Nu am intampinat probleme majore in crearea ei, mai ales ca este a treia husa pe care o cos de cand ma stiu si a doua pentru canapeaua de aici.

Iti doresc curaj sa pornesti propriul proiect de coasere a husei pentru canapea. Lasa-mi intrebarile tale intr-un comentariu si voi incerca sa te lamuresc, ca sa poti coase si tu husa de care ai nevoie.

Iar daca ti s-a parut util articolul, trimite-l prietenilor care au nevoie de el (foloseste butonul verde pentru trimitere prin WhatsApp) si distribuie-l in social media!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top