Cum construiesti un suport pentru cani in stil palet

Este o intreaga nebunie pe site-urile de bricolaj legata de mobila facuta din paleti. Canapele, fotolii, rafturi, masute – gasesti imagini cu orice iti doresti sa faci ca sa reciclezi acest ambalaj din lemn.

Inspirata de acestea, mi-am dorit si eu un raft in acest stil si l-am construit desi nu aveam un palet disponibil pentru asta. Am folosit cateva scanduri vechi pentru a construi suportul despre care iti spun mai jos si care a ocupat un perete gol, in bucataria mea renovata.

Ideea mea a pornit de la imaginile care impanzit Pinterestul, in care paletii intregi ori doar cateva bucati din ei erau folositi pentru mic mobilier.

Sursa: Pinterest

Am un palet in stare buna, dar studiindu-l atent am ajuns la concluzia ca este prea mare pentru spatiul in care eu voiam sa il instalez. In plus, lemnul este de esenta tare (cel mai probabil fag), astfel ca este foarte greu. Mi-e teama de lucrurile grele suspendate, asa ca le evit pe cat posibil.

In loc, am ales sa construiesc un suport asemanator din lemn de brad, pe dimensiunile dorite si cu o greutate mult mai mica. Am nevoie de un loc in care sa agat canile pentru ceai, calendarul, lanterna nelipsita din bucatarie si, daca se poate, si o floare pe timpul iernii. Si sa fie alb, asa cum este acum si mobila mea de bucatarie, despre care ti-am povestit AICI.

Materialele necesare

Am ales trei scanduri de lungimi egale (in jur de 110 cm) si latime de 12-15 cm pentru partea din fata si altele doua, mai groase, pentru imbinare. In privinta dimensiunilor, am fost conditionata de gaurile facute deja in perete si pe care voiam sa le pastrez pentru ca erau foarte bine amplasate. Am ales si o bara de bucatarie de la Ikea, cu cinci agatatori pe ea. In plus, am folosit doua suporturi pentru cuier si o consola mica, pentru a improviza un raft pentru planta mea plangatoare. Am evitat sa montez alte rafturi, pentru ca stiu sunt un loc in care se aduna usor mizeria, mai ales daca sunt deschise si vopsite in alb.

Obligatoriu, mai ai nevoie de dibluri pentru lemn si o surubelnita electrica, dar si de dibluri de 8-10 mm pentru montajul in perete. Acestea trebuie sa fie suficient de lungi incat sa treaca prin scandurile de imbinare si sa intre in perete pana la capat. Cele pe care le-am folosit eu cred ca aveau in jur de 11 – 12 cm.

Inainte de a-l pune pe perete, poti vopsi suportul sau il poti lacui, in functie de ce aspect vrei sa obtii.

Cum construiesti raftul

Mai intai, daca refolosesti lemn, asigura-te ca el este in cea mai buna stare: nu este putrezit, nu are daunatori si nici nu este murdar sau ud. Curata-l si apoi slefuieste-l bine, iar in final sterge-l cu alcool tehnic, ca sa indepartezi toate impuritatile. Daca are gauri, crapaturi sau alte defecte mult prea vizibile, repara-le cu chit, asa cum ti-am povestit in articolul de AICI, apoi il slefuiesti si stergi iar.

In continuare, te asiguri ca ai toate piesele la dimensiunile dorite. Scandurile au 115 cm lungime, cca 2,5 cm grosime si 12-15 latime, iar dimensiunile finale la care voiam sa ajung sunt 115 cm lungime si 64 cm latime. Lemnul pentru imbinari este mai zdravan, in sensul ca sunt stinghii de 6 cm x 4 cm.

Important este ca, atunci cand montezi bucatile intre ele, sa fie le prinzi una de alta in unghi drept, altfel suportul tau va iesi stramb. Aici ai nevoie de un echer pentru tamplarie, cu ajutorul caruia sa asezi scandurile perpendicular pe lemnul de imbinare. Eu am masurat si am marcat cu un creion cum trebuie sa vina fiecare scandura, precum si locurile in care trebuie montate diblurile. Am dat intai gaurile cu surubelnita electrica si apoi am pus diblurile in gauri si am infiletat, pentru prinderea scandurilor de lemnul transversal.

Daca te intrebi de ce am gaurit intai si apoi am montat diblurile, explicatia este simpla. Desi pare ca mi-am ingreunat munca, de fapt nu este asa. Avand semne facute unde trebuie sa vina diblurile, am manevrat mai usor scandurile una cate una decat suport de-a intregul, daca le-as fi infiletat direct. In al doilea rand (si asta este mai important, de fapt), exista riscul ca lemnul sa crape daca este fortat de metal, in timpul infiletarii, ceea nu se mai intampla cand diblul este montat in gaura deja facuta.

Daca ai rezolvat si cu gaurile, acum poti monta scandurile de lemnul transversal care le sustine. Eu am pus aceste transversale la o distanta de 26 cm de margine, astfel incat sa existe o proportie, dar mai ales pentru ca trebuia sa valorific, pentru prindere, cele doua perechi de gauri deja facute in perete.

Asa arata suportul meu gata montat si inainte de vopsire. Transversalele pe care le vezi iesite in afara cu 12 cm, in partea de jos, au fost lasate asa pentru a prinde acolo bara de bucatarie cumparata de la Ikea.

Pentru vopsire, am ales emailul lucios SPOR Aqua de la Policolor, o vopsea pe baza de apa de care sunt foarte multumita pentru ca are grad foarte bun de acoperire. In plus, am folosit-o si pentru a vopsi mobila de bucatarie si vechiul dulap galben cu rafturi deschise, despre care iti voi povesti in curand. Am dat in doua straturi, in in doua ore era deja uscat.

Am montat si bara neagra de la Ikea, plus un mic raft pentru floarea curgatoare. Pentru ca bara este neagra, am folosit un spray ci vopsea mata neagra ca sa fac si consola la fel. Din loc in loc am montat cate o agatatoare pentru cuier, in care sa pun cani, iar in partea de sus un suport negru, pentru obiecte cu carlig.

Daca ti se pare ca nu am folosit tot spatiul pe care il ofera, sa stii ca ai dreptate. Am lasat loc pentru alte cateva agatatori pe care nu le-am gasit inca in modelul dorit, pe care le voi atasa usor mai tarziu. Am montat suportul pe perete si gata!

Lemnul vechi poate fi reconditionat in infinite moduri, iar acesta este numai unul dintre ele. Este mai ieftin, dar, mai ales, inseamna sa folosesti mai inteligent resurse care nu se vor gasi la nesfarsit.

Astfel de proiecte reprezinta aplicarea la nivel individual al conceptului de sustenabilitate, despre care toti auzim fara sa intelegem adesea la ce se refera. Este un exemplu pe care si tu poti sa il urmezi si te invit sa cauti propriile proiecte de dezvoltat, prin refolosirea resurselor.

Distribuie acest proiect daca ti-a placut si trimite-l si prietenilor pasionati de bricolaj! Spor in toate proiectele iti doresc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top