Depozitarea este o problema in orice casa, pentru ca ocupa spatiu, iar lucrurile stocate si care nu sunt la vedere ajung sa nu mai fie folosite niciodata. Ori sunt la vedere, dar nu ajungi usor la ele si au aceeasi soarta. De aceea, depozitarea trebuie sa foloseasca eficient spatiul si sa permita acces rapid la obiecte. Iar daca sistemul de depozitare are costuri mici, este si mai bine.
Asta am urmarit cand am cautat o solutie de depozitare in atelier, in principal pentru vopsea si sprayuri. Iti arat cum construiesti rafturi singur, dupa ce am facut eu asta, cu materiale pe care le aveam deja si cu un cost aproape de zero.
Materialele
Proiectul a pornit de la patru scanduri din brad de doi metri lungime, care m-am gandit ca vin perfect in camera tehnica, pe un perete, in spatiul dintre fereastra si usa. Aveam nevoie sa le fac cumva un schelet si sa le ancorez in perete pentru a avea rafturi cu o adancime de 18 cm, cat sa pun cutiile de vopsea pe un rand si sa le vad pe toate.
Pentru schelet, am taiat in doua una din scanduri, care era mult mai lunga decat celelalte, sa le folosesc drept laterale. Pentru sustinere, am gasit si o stinghie din fag, suficient de lunga pentru a taia din ea patru console din lemn, tot pe lateral. Intre aceste laterale vin doua rafturi, iar un al treilea vine deasupra, ca blat. Astfel, am rezolvat o problema: scandurile ramase dupa taiere nu erau nici ele egale, una fiind cu 3-4 cm mai lunga decat celelalte doua.
Pentru fixarea ulterioara a rafturilor pe lateralele din lemn, am folosit cate doua console metalice de tip L la fiecare raft. Alte trei console simple, din metal, au fost necesare pentru ancorarea de perete, dar si pentru a evita curbarea rafturilor la mijloc, fiind atat de lungi. Consolele metalice au fost singurul lucru pe care l-am cumparat pentru proiectul acesta.
Ca sa protejez de praf lemnul, am avut nevoie de lac incolor si de un pic de vopsea neagra pentru laterale, pe care le aveam deja prin atelier.
Cat despre scule, iti este de folos o bormasina si burghie pentru gaurit acolo unde vin holszsuruburile, precum si ruleta, creion si un echer pentru a monta consolel perpendicular pe laterale.
Pasii de urmat
Am taiat in jumatate una din scanduri pentru a construi lateralele si am marcat pe ea locurile in care vin montate stinghiile din lemn drept console. Ca sa ma asigur ca lemnul nu crapa (se intampla uneori cand bradul este foarte uscat), am gaurit intai cu un burghiu subtire, apoi am fixat in gauri holszsuruburi.
Dupa ce am fixat consolele din lemn, am vopsit in negru cele doua laterale. Asta pentru ca, in camera tehnica, si usile de la dulapuri sunt tot negre.
Am dat cu lac incolor apoi si rafturile, dupa ce le-am slefuit putin ca sa le iau din asperitati. Nu sunt cele mai fine, ci mai degraba merg spre un aspect industrial, dar ideea era sa le pot sterge ocazional fara sa se agate carpa in ele.
Desi am pus console din lemn, am considerat ca este nevoie de mai multa siguranta si am adaugat console metalice, pentru ca peretele nu este tocmai drept, iar rafturile aveau nevoie de mai multa stabilitate. Tot console mtalice am folosit si pentru fixarea raftului superior, ca pe un blat, de cele doua laterale. Iar pentru ca rafturile au circa doi metri lungime si se pot indoi sub greutatea cutiilor, l-am fixat pe fiecare in perete cu o consola metalica, asezata la mijloc.
Am lucrat in trei zile diferite la aceste rafturi si sunt mandra de faptul ca le-am facut singura de la zero, fara niciun pic de ajutor. Nu este un proiect complex, dar este foarte util si aduce o solutie de depozitare acolo unde spatiu nu permite rafturi mai adanci. Am castigat 6 metri de rafturi, pe care pot pune cutii de vopsea (nu toate, mai am si altele!), precum si tuburile cu vopsea spray si alte obiecte folositoare.
Iar pe aceste rafturi se pot puen carti, jucarii sau alte obiecte. Rafturile pot fi realizate din scanduri mai groase ori din PAL, folosindu-se bucati deja taiate si cu cantul pus, care se gasesc gata finisate in magazinele de bricolaj. Iti trebuie doar un pic de curaj sa te apuci de mesterit si timp sa o faci pe indelete!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma atat la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube