Cum construiesti o barcuta din lemn uzat

Stii povestile acelea cu oameni care gasesc sticle aruncate in mare si in care se afla un mesaj de ajutor? Mi-am dorit mereu sa descopar si eu asa ceva. Cel mai interesant lucru pescuit vreodata pe o plaja de la noi a fost, in schimb, o scoica verde infasurata intr-o folie din plastic. Probabil murise sufocata saraca..

Ca tot am vorbit despre obiecte plutitoare, lemnul este unul dintre ele si sa stii ca el poate capata un aspect foarte interesant dupa ce este agresat, o vreme, de vant, apa sau alti factori externi. Iti vin idei cand o astfel de piesa iti cade in mana si ies obiecte minunate din ea.

Un exemplu este acest proiect, despre care aproape uitasem. Bine, lemnul nu a fost agresat de vant si de apa, ci de un iepure. Aspectul este totusi acelasi, de unde si ideea de a-l transforma in barca.

Ce materiale iti trebuie

In principal, ai nevoie de crengi – una subtire si una mai groasa, de circa 20-25 cm lungime. Iti mai trebuie o bucata triunghiulara de panza, sarma subtire si una-doua bucati de funda – tricolora eventual – pentru a imagina un steag.

Iti trebuie si cateva scule: un cutit ascutit, o foarfeca, un pistol cu capse, un pic de smirghel, lipici puternic pentru textil, dar si o bormasina, ca sa iti usurezi munca.

Lemnul pe care il folosesti pentru baza este cel mai important, pentru ca el va fi cel mai vizibil. Daca nu ai unul deja uzat, va trebui sa il faci sa apara asa. Poti rezolva usor daca il dai unui caine sa il roada, spre exemplu. Nu am avut caine pe care sa il pun la treaba in acest scop, dar m-a ajutat iepurasul Pufi.

Daca nu ai nici iepure, nici caine, apeleaza cu incredere la un ciocan pentru snitele ori la unul simplu, ca sa lasi urme de uzura pe lemn.

Cum construiesti barca

In primul rand, curata de coaja crengile, pentru a obtine aspectul lustruit pe care il are lemnul folosit la constructia barcilor.

Acum ai putea pregati steagurile: iei cele doua bucati de funda, le indoi la capat pe lungime si tai in unghi de 45 de grade, pentru a obtine forma pe care o vezi mai jos. Urmatorul pas este sa sigilezi marginile fundei, iar pentru asta folosesti flacara unei brichete, pe care o plimbi usor pe marginea abia taiata a fundei. Ai grija sa nu o parlesti prea tare si sa ii strici forma totusi.

Inainte de a construi mai departe, trebuie sa te asiguri ca barca ta va sta in pozitie verticala, fara sa se rastoarne. Pentru asta, vei folosi smirghelul ca sa tocesti partea de jos si sa faci creanga sa stea nemiscata. Odata stabilita pozitia de baza, gauresti baza din lemn la mijloc, acela fiind locul in care va veni una din crengi, drept catarg. Aici ai nevoie de un burghiu pe masura crengii pe care o folosesti.

Dupa ce ai dat gaura, pui in ea lipici (aracetul e bun) si introduci catargul. Lasi sa se usuce piesele, inainte de a trece la pasul urmator.

Acum fixezi panza. In partea de jos, aceasta trebuie sa fie aproape la fel de lunga precum baza, iar inaltimea trebuie sa fie mai mica decat cea a catargului, unde trebuie sa iti raman loc pentru steaguri. Indoi usor panza in partea de jos si o fixezi de baza din lemn, cu ajutorul pistolului cu capse.

Daca nu ai un pistol cu capse, poti face acelasi lucru fie cu pioneze, fie cu doua cuie mici, pe care le bati pe jumatate si apoi le indoi, ca sa fixeze materialul sub ele.

Tragi panza in sus pe catarg si o fixezi la capat cu ajutorul sarmei, pe care o infasori in jurul catargului, prinzand panza sub ea. Torni un pic de lipiti pe capatul drept al fundei si o infasori in jurul catargului, la capat. Repeti operatiunea si pentru a doua funda, in cazul in care pui doua steaguri, pana obtii ceea ce vezi mai jos:

Barcuta ta e gata acum. Daca ai urmat aceeasi pasi ca si mine, atunci ai ceva cam asa:

Acesta a fost un proiect surprinzator pentru mine, prin impactul vizual pe care l-a avut. Vazand alaturarea de albastru – turcoaz, alb si bej, mi-am dat seama cat de relaxanta este aceasta combinatie in designul interior. Atunci mi-a trecut prima oara prin minte sa renunt la culorile deja alese pentru redecorarea casei – bej, verde oliv, rosu – si sa ma indrept in loc spre o paleta cu influente marine.

Daca asociezi aici si cateva scoici si melci, deja ai construit un decor de vara, cu o luna inaintea inceputului ei calendaristic, dar nu-i niciodata prea devreme pentru tot ce are legatura cu vacanta, nu?

Daca ti-a placut acest proiect, te invit sa il mesteresti si tu, impreuna cu cei mici. Si poti sa il distribui si tu in social media, ca sa ii inspiri pe aceia carora le este deja dor de vara!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top