5 trucuri pentru aranjamentul de tip vignetta

Iata logica dupa care sunt compuse aranjamentele de tip vignetta, ca sa le poti construi singur.

Stii casele acelea frumoase de pe site-urile de design interior, unde mesele si rafturile sunt ocupate cu aranjamente superbe? Unde toate obiectele se coreleaza unele cu altele si sunt din aceeasi poveste? Sigur ti-ai dori si tu o asemenea compozitie – denumita vignetta si pe care doar marii designeri stiu sa o faca perfect.

Ei bine, nu-i chiar asa: aranjamentele acestea au o logica pe care si noi, cei fara zeci de ani de experienta in domeniu, o putem intelege. Iar daca o intelegem, putem sa o si replicam, in stilul nostru propriu.

Despre aceste aranjamente este articolul pe care il citesti acum. Iti voi arata care este logica dupa care sunt compuse, ca sa iti construiesti singur vignetta perfecta.

Provocarea in crearea acestor aranjamente este sa alaturi elementele fara sa creezi impresia de aglomerat, ci un ansamblu unitar, in care acestea se leaga una de alta si creeaza o poveste impreuna. Pentru a atinge acest scop, sunt cateva trucuri pe care sa le urmezi.

1. Alege elementele in dimensiuni potrivite

O vignetta reusita se compune din elemente diferite, fiecare avand rolul sau. Pe de-o parte, elementele trebuie sa aiba inaltimi si forme diferite, pentru a putea compune din ele un aranjament echilibrat din punct de vedere vizual.

  • Obiecte inalte: lumanari, sfesnice, statuete, vaze, plante inalte – dau eleganta aranjamentului si ajuta la crearea echilibrului vizual,
  • Obiecte rotunjite: statuete, decoratiuni, sfere, plante tufa, ghivece – dau forma si profunzime,
  • Obiecte plate: carti, reviste, tavi – balanseaza compozitia pe verticala,
  • Plante sau alte elemente naturale verzi: pot avea diferite forme (inalte, rotunde, rasfirate) si structuri – dau personalitate aranjamentului, ajutand totodata la crearea echilibrului,
  • Miniaturi, pietricele, scoici si melci – amplasate in fata altor obiecte, dau profunzime aranjamentului,
  • Fundalul – poate fi un perete intr-o culoare solida sau un tablou, dar ia-l in calcul in compozitia ta, pentru ca o pune in valoare ori o compromite total.

In al doilea rand, urmareste culorile pieselor, astfel incat sa se incadreze intr-o gama usor de integrat in spatiul de locuit, dar sa fie echilibrate si la nivel de compozitie. Alege 1-2 obiecte care sa iasa in evidenta prin culoare, iar pe celelalte lasa-le sa puna in valoare vedetele din vignetta.

2. Alege o tema pentru vignetta ta

Ca orice compozitie in design, si vignetta are nevoie de o tema pentru a produce o impresie asupra privitorului. Alege firul povestii tale de decor si apoi cauta piesele potrivite care au legatura cu ea.

Daca ai identificat tema, atunci cauta toate obiectele pe care le ai si care se incadreaza in aceasta tema. Dintre ele, le vei alege apoi pe acelea care fac parte din vignetta ta. Este ca atunci cand amenajezi o camera si creezi un moodboard cu elemente care au ceva in comun, astfel incat designul tau sa aiba un aspect final unitar.

Pentru nautic, poti grupa un tablou, o sticla cu nisip, un melc sau o scoica mare, o stea de mare si pietricele. Pentru o tema florala, alege flori in diferite reprezentari, iar pentru o tema de inspiratie urbana poti combina masini in miniatura, o vaza tubulara precum un zgarie nori, un ghiveci mic din ciment cu o planta suculenta si cateva reviste.

Poti compune inclusiv aranjamente sezoniere – de Craciun, primavara, Sfantul Valentin, vara, toamna sau iarna, folosind decoratiuni specifice fiecarei perioade.

3. Alatura texturi si forme diferite

Prinde curaj si experimenteaza cu texturi diferite ale aceluiasi element ori ale elementelor diferite. Include elemente vegetale in diferite forme – liane, plante verzi, muschi sau frunze si flori uscate. Dealtfel, plantele pot fi incluse fara probleme in orice stil de vignetta.

4. Cauta echilibrul vizual

Plaseaza piesele in aranjament astfel incat sa existe echilibru intre stanga si dreapta, dar si pe inaltime. Varianta mea preferata de aranjare este cea in care obiectele sunt aranjate pe inaltimi astfel incat privirea sa coboare de pe-o parte pe alta, gradual, in zig-zag.

Exista opinia potrivit careia numarul obiectelor dintr-o vignetta trebuie sa fie impar, pentru a evita monotonia. Eu nu sustin in totalitate aceasta varianta, intrucat consider ca se poate obtine un echilibru si atunci cand ai patru ori sase obiecte, de exemplu, daca au inaltimi diferite si care nu sunt dispuse simetric.

Daca iti place simetria, poti opta pentru aranjamente construite simetric, in care insa aduci o variatie printr-un element unic, situat in centrul vignettei.

5. Profunzime prin obiecte grupate, nu asezate in linie

Cand incepi sa lucrezi la o vignetta, primele pe care le asezi sunt obiectele din spate, dupa care adaugi piese pe laterale si pe mijloc, pana ajungi la varianta cate te multumeste. Muta obiectele mai in fata ori mai in spate, ca sa dai profunzime aranjamentului, deci grupeaza-le pe randuri si evita sa le insiri intr-o singura linie.

Pe masura ce lucrezi la vignetta, poti descoperi ca unele piese nu vin atat de bine precum ai sperat si vei simti nevoia sa le inlocuiesti. Nu ai gresit, este foarte bine asa: asculta-ti instinctul si cauta elementul care se potriveste si care iti da echilibrul vizual pe care un astfel de aranjament trebuie sa il transmita.

Poti acum sa treci la treaba si sa pregatesti prima ta vignetta. Iar daca acest articol ti-a fost de folos, distribuie-l in social media, ca sa afle si altii cat de usor este sa construiesti un aranjament de acest tip. Poti trimite articolul si prietenilor, inclusiv prin WhatsApp, folosind butonul verde de mai jos.

Spor la aranjat si la cat mai multe vignette reusite!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like