Ori de cate ori incep un proiect care implica vopsit, apare aceeasi intrebare: ce fel de vopsea trebuie sa aleg? Sunt nenumarate oferte pe piata si, dincolo de brandurile diferite, problema apare in alegerea tipului adecvat de vopsea pentru suprafata pe care o prelucrez.
Acrilica? Alchidica? Pe baza de apa ori ulei? Va prinde pe mobila mea? Dar pe usi?
Stiu ca ai avut si tu aceleasi intrebari. Cum nu m-am nascut invatata, iar de vopsea am nevoie pentru cateva proiecte pe care le am in plan (inclusiv pentru o renovare sau doua), am cautat si eu raspunsuri la cine poate sa le ofere si le-am si gasit.
Care este diferenta
Cand vrei sa vopsesti mobila ori usile de interior, de exemplu, te intrebi ce sa alegi dintre vopseaua pe care o diluezi cu solvent si cea pe care o diluezi cu apa.
Pe scurt, fiecare tip de vopsea are avantajele si dezavantajele sale, iar ceea ce asigura succesul unui proiect nu este neaparat produsul, cat modul in care il folosesti, mi-a spus doamna Alexandra Ion-Ionescu, sef laborator Lacuri si Produse Eco de la Fabryo-Atlas. Dar hai sa iti spun mai pe larg ce am aflat.
Produsele alchidice pe baza de solvent (cele pe care le diluezi cu diluant ori alt solvent) au avantajul unui cost mai redus si al unei etalari perfecte, iar in plus pot da suprafetelor un luciu puternic. In schimb, au un miros puternic de diluant, sunt inflamabile si se usuca lent. Mai mult, este foarte probabil sa curga in momentul aplicarii pe suprafete verticale, iar culoarea si luciul sa se modifice in timp.
Daca te intrebi cum arata vopselele si lacurile pe baza de solvent, citeste cum am reconditionat un set de masa si scaune de la Ikea sau chiar articolul despre lacul folosit in acest proiect si in altele cateva.
Vopselele acrilice pe baza de apa sunt mult mai prietenoase in utilizare, datorita prezentei apei in formula si nu a diluantului nociv si puternic mirositor.
In plus, poti aplica vopseaua pe suprafete verticale fara sa curga si se usuca mult mai rapid, luciul si culoarea sunt constante in timp, iar durabilitate este crescuta. Ca sa fim corecti, sa mentionam si dezavantajele: mai putin luciu si pretul ceva mai ridicat. Cand te gandesti la pret, adu-ti aminte insa ca nu trebuie sa mai cumperi diluant, iar ca pensulele si trafaletii pot fi refolositi daca ii speli bine dupa utilizare.
Mai tii minte ladita galbena? Ori tavita mea vintage? Aceste proiecte au fost facute folosind vopsea pe baza de apa. Si sa mai stii ca aceasta este vopseaua pe care o poti slefui usor, ca sa dai un aspect uzat, antichizat obiectelor pe care le vopsesti.
Ce faci ca sa reziste vopseaua?
In principiu, orice suprafata veche se poate reimprospata cu un strat nou de vopsea, dar importante sunt operatiunile de pregatire a suprafetelor pentru vopsire.
Mobilierul metalic trebuie bine curatat de rugina si apoi grunduit cu un produs anticoroziv, in timp ce lemnul vechi se trateaza cu produse anticari. Piesele din PAL si MDF-ul necesita un tratament serios de desprafuire, degresare si asperizare prin slefuire pentru a putea permite aderenta produsului nou. Modul in care sunt derulate aceste operatiuni este unul din factorii care influenteaza durata de viata a vopselei aplicate.
Si ca tot vorbim despre durata de viata a unui obiect revopsit, sa stii ca aceasta este greu de apreciat. Totul depinde de cum faci prelucrarea si pregatirea, dar si de calitatea vopselei si de modul in care folosesti obiectul respectiv.
Cel mai adesea, vopseaua ajunge sa se exfolieze pentru ca nu a aderat foarte bine, pentru ca suprafata nu a fost bine pregatita inainte. Practic, aceasta pregatire este cel mai important pas si de el depind calitatea si aspectul finisarii. Si atunci, cum tratam corect suprafata de vopsit? Degresam suprafata, o curatam de rugina, carii si slefuim cu smirghel cu granulatie de cel 400 pentru un finisaj lucios, in timp ce pentru finisarile mate este suficient un smirghel cu granulatie de 240-300.
O alta greseala ar fi ca vopseaua aleasa sa nu fie compatibila cu pelicula veche, iar asta afli facand un test, pe o suprafata mica, ca sa vezi daca noua vopsea prinde sau nu.
Ce alegem, in final?
Stiind toate astea, aleg in mod clar pentru interior vopseaua acrilica pe baza de apa. Pentru exterior, raman la alegerea anterioara – lacul 3 in 1 despre care v-am vorbit.
Ce vopsele pe baza de apa gasim pe piata? Hai sa iti dau cateva exemple:
Oskar Aqua Matt (de la Deutek) – Este vopseaua galbena pe care ai vazut-o in mai multe articole, inclusiv in acesta. Are o gama de culori pe care o poti vedea AICI, care imi place de mor si care, si dupa aplicare, arata cam la fel ca in catalog. Am in plan sa testez inca doua culori, sa ma conving de calitatile ei. Am gasit-o la Dedeman la cel mai convenabil pret, cu circa 20 de lei pentru 600 ml.
Spor Aqua (de la Policolor) – Este un email pe care abia l-am cumparat si l-am testat pe o suprafata mica, dar are o putere de acoperire incredibila, iar culorile sunt variate si interesante. Ca pret, cel mai ok l-am gasit chiar la Policolor, la aproape 24,5 de lei pentru 700 ml, dar il gasesti si in magazinele mari, precum Dedeman.
O vopsea lucioasa pe baza de apa Inneweiss (de la Fabryo) am gasit la un mic magazin de cartier si sa stii ca are o culoare chiar frumoasa si un pret ok – in jur de 0,7 litri la circa 20 de lei. Nu l-am descoperit nicaieri online, dar il poti vedea in imaginea de mai sus, din dreapta.
Cea mai scumpa vopsea pe baza de apa pe care am cumparat-o si am testat-o pana acum este cea de la Shabby Chic si pe care am gasit-o numai la Hornbach – 24 de lei pentru 375 ml. Data fiind cantitatea mai mica, este potrivita pentru proiecte de bricolaj in care nu consumi la fel de mult precum intr-o renovare.
Aceasta vopsea face parte dintr-o gama de produse pentru proiecte de antichizare a mobilei, printr-un proces care implica si folosirea unui tip special de ceara.
Ce nu am gasit in magazinele de bricolaj este vopseaua-creta de la Annie Sloan – cea care a revolutionat industria vopselelor si a facut posibile milioane de proiecte de bricolaj. Annie Sloan este cea care a inventat acest tip de vopsea si a si patentat denumirea de Chalk Paint (vopsea creta), pentru ca suprafata vopsita arata, in final, catifelata si mata, ca si cum ar fi fost pudrata cu creta. Chalk Paint Annie Sloan poate fi cumparata si in Romania, la un pret de 135 de lei litrul, suficient pentru a acoperi o suprafata de 13 mp. Daca ti se pare prea mult ori ai nevoie de foarte putin, pentru cateva proiecte de bricolaj, poti alege recipientul de 120 ml, la cca 35 de lei. Detaliile le gasesti AICI.
Later edit: Am folosit aceasta vopsea in mai multe proiecte intre timp, astfel ca o recomand cu caldura. Daca vrei sa afli mai multe despre ea, citeste:
Cum mi-am vopsit singura mobila din PAL
Cum sa vopsesti cu vopsea Annie Sloan ca sa iti iasa bine
Iar daca pentru exterior vrei altceva decat vopsea si nu alchidic, si anume un lac pentru lemn pe baza de apa, cauta Savana 2 in 1 de la Fabryo – il gasesti la Dedeman la pretul de 143 de lei pentru 5 litri (de obicei lacurile de exterior sunt la cantitati mai mari).
O surpriza pentru mine este lacul SPOR Villa Yacht 3 in 1 pe baza de apa de la Policolor. Cel incolor este perfect in loc de ceara pentru sigilarea vopselelor pe baza de apa folosite in mediu umed si are un aspect grozav – nici prea lucios si nici prea mat. Recomand!
Pentru alte suprafete…
… poti cauta in magazine tipurile de vopsea specifice pentru plastic, melaminat si chiar faianta.
O vopsea pe care am descoperit-o de curand este cea de la producatorul francez Ressource, distribuita in Romania de catre Toncorner. Este o vopsea pentru pardoseala in principal si adera pe toate suprafetele, inclusiv pe gresie si faianta. Nu am folosit-o, dar am vazut cum arata suprafata dupa aplicare si am ramas impresionata de aspect: culoarea era uniforma, inclusiv pe rosturi si nu ai fi spus ca aceea nu este culoarea initiala. Mai multe detalii gasiti AICI.
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!
Vreau să vopsesc niște uși de apartament în București în alb crem, „unt gras”, cu vopsea pe bază de apă. Ce vopsea mă sfătuiți să aleg?
Mulțumesc!
Cel mai simplu este cu vopseaua Annie Sloan, pentru ca prinde pe orice si nu este nevoie de slefuire totala, ci doar trebuie degresat bine si doar slefuit usor pentru a indeparta asperitatile sau a indrepta zonele unde exista risc de exfoliere. Se sigileaza la final cu lac tot pe baza de apa.
Au si culoarea dorita – alb crem este Old White, iar crem este Cream. In Bucuresti, se gaseste la Galeria Latina – https://www.galerialatina.ro/product-category/annie-sloan-chalk-paint-vopsea-pentru-mobilier/
Cel mai bine este de mers acolo, pentru ca se poate vedea cum arata in realitate fiecare din cele doua culori. Iar doamna Nana Radulescu, cea care se ocupa de galerie, este o enciclopedie cand vine vorba despre vopsit.
Spor la vopsit!