Canapea uzata? Uite cum alegi stofa pentru tapiterie (P)

Dupa 13 ani de utilizare, canapeaua mea a primit tapiterie noua – o stofa gri pe care am gasit-o la Domafon Timisoara. Cand retapitezi canapeaua veche, intrebarile se leaga de costuri, dar mai ales de alegerea stofei pentru tapiterie potrivite. Intrebarile despre material apar insa si cand cumperi mobila noua.

Daca in privinta functionarii lucrurile se clarifica usor, alegerea tapiteriei devine dificila daca nu stii ce sa urmaresti. Gasesti mai jos criteriile de urmat cand cauti tapiterie pentru canapea si pe care le-am aplicat si eu, cand am ales stofa pentru retapitarea propriei canapele.

Retapitam canapeaua veche sau cumparam una noua?

Prima intrebare este, evident, daca merita sau nu retapitarea, iar aici lucrurile variaza de la un caz la altul. In cazul meu, am comparat inlocuirea canapelei cu una noua si de calitate cu pretul total al reparatiei, iar raportul a fost foarte clar in favoarea retapitarii. Sa iti explic.

O canapea coltar de marimea celei pe care eu o doream si cu optiunile celei de acum costa cel putin 6.000 de lei. Mai exact, cautam un coltar cu dimensiunile 2,6 m x 2 m, care sa fie extensibil si sa aiba spatii de depozitare. In plus, vreau coltar fara multe perne si din bucati compacte, fara riduri si adancituri care sa devina, in timp, rezervoare de praf. Nu in ultimul rand, am nevoie de canapea cu picioare, pe sub care sa pot aspira si care sa lase caldura de la incalzirea prin pardoseala sa se degaje in jur.

Inca un lucru de luat in calcul cand inlocuiesti canapeaua ori alte piese masive de mobilier: gandeste-te cum scapi de mobila veche si ce costuri implica asta. Cateva sute de lei te poate costa debarasarea de mobila veche, in cazul in care nu gasesti pe cineva care sa vina sa o preia gratis de la tine de acasa. Este o dovada de civilizatie si de bun simt sa cauti solutii legale si sustenabile de a scapa de lucrurile pe care nu le mai doresti si sa-ti asumi costul acestor solutii. Cand ai in vedere toate aceste cheltuieli si le compari cu ce inseamna refacerea unei canapele vechi, vezi ca poti economisi si 50% din bani daca alegi reconditionarea. La acest rezultat am ajuns eu, asa ca am ales reconditionarea.

Revenind la canapele noastre, trebuie sa spun ca un alt motiv pentru care am ales refacerea coltarului este ca structura din lemn si metal a acestuia nu avea nicio problema. Cu exceptia umpluturii afectate de 13 ani de utilizare intensa, canapeaua nu avea probleme majore, astfel ca am decis in unanimitate sa o refacem, in loc sa cumparam alta.

Asa arata canapeaua mea dusa „la doctor”, dupa ce a fost desfacuta.

Nu a fost o operatiune usoara, iar cine a retapitat a avut bataia de cap care apare in aceste proiecte, dar si-a facut treaba cu varf si indesat, inlocuind arcuri, umplutura, burete si ce-o mai fi fost nevoie pe acolo.

Cum alegi stofa pentru tapiterie

Alegerea materialului potrivit pentru tapiterie ridica cele mai multe intrebari, pentru ca nu doar culoarea trebuie luata in calcul. Imprimeul si textura, forma si stilul mobilei tapitate, nivelul de utilizare, existenta animalelor de casa sunt alte elemente care influenteaza alegerea finala.

Am trecut prin aceleasi dileme, asa ca pot sa-ti spun cum le rezolvi. Am luat in calcul toate aceste elemente cand am cautat stofa potrivita, am ales-o de la Domafon Timisoara si ma bucur sa spun ca indeplineste toate cerintele despre care iti vorbesc mai jos.

Culoarea

Culoarea este primul element la care ne gandim in privinta canapelei, iar o formula universal valabila pentru alegerea ei nu exista. La modul general, trebuie sa fie usor de intretinut si sa se integreze in schema coloristica a camerei.

Culorile solide se intretin mai greu, mai ales daca sunt inchise si intense, precum albastru inchis, verde smarald, burgundia sau negru. Trebuie sa urmaresti insa atent caracteristicile, pentru ca exista si materiale care resping apa si, in general, murdaria sa adere, iar acestea pot fi o alegere foarte buna indiferent de culoare.

Materialele neutre sau stil sare si piper au o rezistenta mai mare la murdarire. Exact asa ceva mi-am ales eu: un material gri deschis cu particule negre, usor texturat si care nu lasa sa se vada scame ori impuritati. Materialul canapelei mele este Naomi, culoarea 3402 Steel si il poti alege de AICI in foarte multe alte nuante.

Mai poti opta si pentru materiale care contin mai multe tonuri ale aceleiasi culori sau care au un aspect sifonat, cum este de exemplu asa numita „catifea zdrobita”. Dealtfel, catifeaua este o alegere foarte versatila, fiind disponibila intr-o multime de variante si nuante, usor de integrat in aproape orice stil de design si orice paleta coloristica.

Cat priveste integrarea in schema de culori, iti recomand sa pastrezi doar 10% accent de culoare, adica sa alegi o canapea foarte colorata doar daca in jur nu ai nimic in nuante la fel de intense. Pentru echilibru, poti avea alte doua elemente intr-o nuanta mai pala (covorul si peretii, draperiile si pardoseala ori pernele si covorul), iar restul sa fie neutru sau alb.

In schimb, o canapea neutra iti lasa posibilitatea de a varia oricand accentele de culoare din jur. Eu pe aceasta varianta am ales sa merg, din ratiuni functionale (culoare rezistenta la oameni si animale), dar si ca sa pot schimba cum vreau accentele din living.

Stilul si proportiile

Pe langa culoare, imprimeul si textura sunt cele care dau materialului pentru tapiterie un stil anume – modern, shabby chic, clasic ori retro, printre altele. Exista materiale care se adapteaza oricarui stil si altele care se pliaza in principal pe o anumita tendinta ori functioneaza mai ales ca accente. Cele de mai jos sunt doar cateva din imprimeurile disponibile la Domafon.

Apoi tine seama de formele canapelei ori fotoliilor tale, pentru ca ele sa se combine fericit cu materialul care le imbraca. O canapea moderna, in linii drepte, arata mai bine imbracata in imprimeu geometric . Un material floral precum Paisley, Flower ori Wonder este potrivit canapelelor clasice, cu brate rotunjite. Iar brocartul gros si cu insertii metalizate vine mai bine pe un fotoliu masiv decat pe unul cu picioare inalte si contur subtire, nordic.

Iar daca alegi imprimeu, sa ai in vedere inca un lucru in afara stilului: proportia dintre formele imprimate si dimensiunea piesei de tapitat. Evita imprimeurile mari pentru piesele de mici dimensiuni si invers: nu imbraca intr-o stofa cu model mic o canapea foarte mare. Coreleaza dimensiunea imprimeurilor si cu spatiul de locuit: alege imprimeuri mari in camere mari si pe cele marunte pentru incaperile mici.

Compozitia materialului

Un element care influenteaza durabilitatea in timp este compozitia materialului, intrucat unele fibre sunt mai rezistente decat altele. Pentru asta, trebuie sa ai in vedere cum si unde vei „purta” tapiteria respectiva.

Spre exemplu, daca plasezi canapeaua intr-o zona insorita, cauta pentru tapiterie altceva decat bumbac 100%, care se poate decolora. Alege in loc o combinatie cu poliester de exemplu, cum sunt cele de mai jos.

Rezistenta

Conteaza nu doar rezistenta la murdarire, ci si rezistenta la intindere si, in general, la presiunea la care este supus materialul pe durata utilizarii sale. Acest parametru este masurat printr-un test numit Martindale si se cuantifica prin numarul de cicluri de frecare la care rezista, existand intervale recomandate pentru fiecare tip de utilizare.

Textilele cu 10-20.000 de cicluri sunt pentru utilizare usoara (perne ori taburete decorative), cele cu 20-25.000 de cicluri sunt pentru utilizare generala (canapele fixe, fotolii si scaune), iar cu 25-30.000 pentru utilizare intensa (canapele extensibile ori in familii numeroase, unde mobila este supusa frecvent socurilor). Peste 30.000 de cicluri se considera a fi textile pentru uz comercial, cu rezistenta mult mai mare. Am gasit insa la Domafon si materiale care ajung la 90.000 sau chiar 150.000 de cicluri, iar ele pot fi integrate foarte bine si in casele noastre.

Pentru materialele Domafon, vei gasi acest parametru precizat pe fiecare pagina de produs, astfel incat sa stii din start la ce rezistenta sa te astepti.

Pet friendly

Tot mai multi oameni au, in ultima vreme, animale de casa pe care trebuie sa le aiba in vedere atunci cand aleg mobila ori tapiterie. Domafon are o multime de materiale de tapiterie potrivite in acest caz si care rezista ghearelor de animale si nici nu atrag parul. Am sesizat ca pisicile, spre exemplu, nu sunt atrase de catifea. Probabil ca exista cercetari in acest sens, pentru ca majoritatea materialelor pet friendly au textura asemanatoare catifelei si dos mai rezistent, in stil pasla.

Din ce are pe stoc Domafon, eu m-am uitat in special la gamele Eureka, Zoya, Aurora si Venus, dar AICI sunt si alte stofe imprimate foarte frumoase si care au o rezistenta mult sporita (ajung chiar la 150.000 de cicluri Martindale).

Solutii sustenabile pentru sufrageria ta

Un aspect care mi-a atras atentia cat am scotocit printre materialele Domafon este ca au inclusiv stofe realizate din materiale reciclate.

„Credem in sustenabilitate si de aceea ne orientam si spre acest tip de materiale. Pe cei care, gandind si ei in sustenabilit, vor sa refaca lucruri vechi in loc sa cumpere unele noi ii sustinem nu doar prin cele cateva mii de materiale disponibile, ci si prin recomandari de mesteri tapiteri care lucreaza si cunosc calitatea materialelor noastre”, spune Ana Buibas, directorul general Domafon.

Mai exact, cine vrea sa-si reconditioneze canapeaua si are nevoie si de mester, nu doar de stofa poate cere o recomandare Domafon in acest sens. Astfel, se scurteaza durata proiectului, iar retapitarea este facuta de mesteri a caror experienta este verificata. Oricum, pentru a comanda materialul pentru tapiterie, ai nevoie ca un tapiter sa vina sa evalueze si sa masoare, astfel incat sa iti poata spune exact cat material iti trebuie pentru canapeaua ta. Apoi poti face comanda la Domafon, care iti va livra stofa oriunde te afli in tara.

Ce ti-am aratat mai sus poti vedea nu doar pe site, ci si in showroom-ul Domafon din Timisoara, alaturi de multe alte mostre de material pentru tapiterie. Poti alege dintre ele ce se potriveste canapelei tale, urmand criteriile despre care ti-am povestit mai sus.

Cu mesterul potrivit, vei avea o canapea cel putin la fel de frumoasa ca a mea.

Sper ca toate aceste informatii ti-au fost de folos si ca te ajuta sa iei cea mai buna decizie in privinta propriei locuinte. Daca este asa, distribuie acest articol in social media si trimite-l si prietenilor care stii ca au nevoie de aceste informatii!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top