Cum alegi o chiuveta pentru bucatarie. 7 criterii

In bucatarie, tot ce faci se invarte in jurul chiuvetei. Fie ca regatesti masa ori gatesti, strangi dupa ce ati mancat ori faci pachetelul pentru scoala ori serviciu, ai nevoie de chiuveta pentru spalat maini, farfurii sau fructe si legume.

Chiuveta nepotrivita iti ridica probleme zilnic – stropi peste tot in jur si organizare ineficienta a spatiului – sau poate sa iti dea dureri de spate si de gat din cauza pozitiei nepotrivite atunci cand o folosesti. De aceea, alegerea chiuvetei este foarte importanta si trebuie sa analizezi bine ofertele, in functie de cateva criterii despre care iti spun mai jos.

Dimensiunea chiuvetei

Marimea chiuvetei depinde in primul rand de marimea bucatariei si de spatiul disponibil pe blat. 

O chiuveta mare iti va oferi loc pentru spalat vase si altele, dar iti va reduce spatiul de pe blat. Aici trebuie sa iti ramana loc pentru plita sau aragaz si macar 50-60 cm liberi pentru taiat legume si pregatit cele necesare mesei.

Ia in calcul si obiceiurile tale din bucatarie si nevoia de o chiuveta mare sau mica. Ai nevoie de expresor pentru cafea, toaster pentru paine sau cuptor cu microunde? Vezi unde le amplasezi si cat loc ai pe blatul de bucatarie pentru chiuveta plus toate astea. Masoara si calculeaza, abia apoi decide.

O cuva sau doua?

Doua cuve inseamna mai mult loc pentru spalat concomitent, dar consuma mai mult loc. In plus, o chiuveta cu doua cuve cere mai mult spatiu sub blat, pentru instalarea scurgerii duble. In raport de obiceiuri, poti opta intre chiuvete cu doua cuve egale si mai mici ori cu doua cuve de marimi diferite.

O recomandare pentru cazul in care alegi chiuveta dubla: cauta ca peretele despartitor dintre cuve sa fie mai jos decat marginea chiuvetei. In cazul supraumplerii chiuvetei (vezi in dreapta sus un exemplu), surplusul de apa se va deversa in a doua cuva, prevenind producerea unei inundatii.

Adancimea

O chiuveta adanca iti permite sa speli in ea orice fara sa stropesti totul in jur. Totodata, adancimea chiuvetei, corelata cu inaltimea la care ea este montata, determina gradul de confort pe care il simti atunci cand o folosesti. De regula, dulapurile de bucatarie pe care se monteaza blatul au o inaltime finala de 90-91 cm, considerata cea mai confortabila pentru o persoana cu o inaltime medie de 1,65 m.

Adancimea ideala a chiuvetelor de bucatarie este – potrivit recomandarii expertilor in ergonomie – cuprinsa intre 20 si 25 cm. Majoritatea covarsitoare a chiuvetelor de pe piata romaneasca insa au o adancime de 16-19 cm.

Chiuvetele din compozit de la FAT au o adancime de 21 cm, fiind cele mai practice, din acest punct de vedere. Sunt cele pe care le-am ales pentru a ilustra acest articol, astfel ca vei regasi toate aceste modele pe site-ul lor.

Cu scurgator sau fara?

Daca ai masina de spalat vase, scurgatorul nu iti va fi de mare folos, asa ca poti opta pentru o chiuveta fara, obtinand in schimb mai mult spatiu pe blat. Pentru vasele spalate de mana ocazional ori pentru obiectele delicate, poti opta pentru un scurgator scuns intr-un dulap ori pentru unul cu tavita, de dimensiuni reduse. 

Stilul si forma

Am vazut o discutie intreaga pe grupurile de Facebook de amenajari legata de forma chiuvetei, cu argumente pro si contra chiuvetei rotunde versus chiuveta patrata. Hai sa punem altfel problema: este mai buna o chiuveta rotunda si adanca ori una dreptunghiulara si mare, dar cu adancime redusa? Iti mai spun ca cele doua se potrivesc in bucatarii diferite si cu tipuri diferite de robinet.

Raspuns corect nu exista, in disputa intre rotund si patrat. Forma chiuvetei capata valoare doar corelata cu alte elemente, cum ar fi adancimea, pozitionarea robinetului, inaltimea la care este instalata, forma peretilor si marimea efectiva a chiuvetei. Dincolo de acestea, se afla stilul de amenajare a bucatariei. Un stil modern “cere” o chiuveta in linii drepte, in timp ce intr-una clasica, rustica ori romantica se potriveste mai bine o chiuveta rotunjita.

Materialul

Chiuveta de bucatarie trebuie sa fie dintr-un material suficient de rezistent incat sa suporte variatiile mari de temperatura, socurile, calcarul din apa si substantele de curatat, fara sa se strice. O chiuveta buna. Multi ani, singurul material disponibil a fost fonta – grea, solida, dar se pateaza si se ciobeste in timp, chiar daca are o durata mare de viata.

Au aparut apoi chiuvetele din fibra de sticla, mai ieftine si mai usoare, dar si cu o rezistenta mai scazuta la pete si impact. Chiuvetele din inox se gasesc si ele pe piata romaneasca de ani buni. Inoxul este un material usor si destul de rezistent, dar care nu rezista foarte bine la zgarieturi si tinde sa se pateze in contact cu anumite substante de curatat.

Mai putin cunoscute inca sunt chivetele din compozit – material obtinut dintr-o pulbere de marmura combinata cu un liant pe baza de rasini, cu rezistenta sporita la variatii mari de temperatura si substante chimice. Iti recomand sa te indrepti spre chiuvetele din compozit de la FAT, pe care le poti vedea AICI.

Culoarea si finisajul

Si tu, si eu, am crescut avand in casa chiuvete albe la bucatarie. La un moment dat, au aparut cele din inox si au adus o variatie, dar chiuveta in sine a continuat sa fie considerata un element fix in amenajare, adica unul a carui culoare nu o poti schimba.

Daca spui ca nu avem inca prea multe optiuni pe piata romaneasca, din acest punct de vedere, sa stii ca te inseli. Chiuvetele din compozit de la FAT sunt disponibile in peste 2.500 de combinatii de culoare si finisaj, astfel ca este imposibil sa nu gasesti ce vrei. Preturile pornesc de la o suta de euro, pentru un produs care are o durata de viata de ani buni.

Bonus: ce legatura este intre robinet si chiuveta aleasa

Un element important pentru confortul utilizarii chiuvetei tale este robinetul.Pe scurt, cele doua trebuie sa fie compatibile, in sensul ca apa trebuie sa curga in mijlocul chiuvetei pentru a evita stropii aruncati peste tot in jur. Din acelasi motiv, daca robinetul tau este astfel montat incat jetul este oblic (situatie mai rar intalnita la bucatarie totusi), urmareste ca acesta sa ajunga dincolo de centrul chiuvetei.

Sper ca aceste sfaturi te vor ajuta sa alegi chiuveta potrivita pentru bucataria ta. Daca articolul ti-a fost de folos, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de aceste informatii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top