Nimic nu improspateaza mai mult aerul unei case decat zugravirea peretilor: indiferent de culoare, un strat nou de var pe pereti schimba aerul la propriu si la figurat. Iar principalul material este vopseaua pentru pereti, care acum este un var lavabil, cu proprietati care il fac rezistent oricand si oriunde. Cum alegi cea mai buna lavabila si de ce criterii trebuie sa tii cont cand faci selectia? Iti spun mai jos ce am urmarit eu, cand am ales lavabila pentru renovarea atelierului meu din mansarda.
Ce criterii urmaresti cand alegi lavabila
Vopselele pentru pereti sunt de multe feluri si, de aceea, par si greu de ales. Dar faci usor selectia daca ai in vedere cateva lucruri, cum ar fi destinatia spatiului, gradul de lavabilitate sau gradul de acoperire.
Spre deosebire de cea de interior, vopseaua de exterior este facuta sa reziste atat intemperiilor si temperaturilor foarte scazute, cat si expunerii la soare puternic. Nu poti folosi in exterior o lavabila de interior si nici nu are sens sa cumperi lavabila de exterior pentru a-ti zugravi apartamentul.
Incaperea in care o vei aplica este foarte importanta in alegerea tipului de vopsea lavabila, pentru ca exista produse care contin compusi speciali, impotriva unor probleme punctuale.
- Exista lavabile speciale pentru bucatarie, care au o rezistenta sporita la vapori si la murdarire, ca sa poata fi curatate cu usurinta in cazul in care se afuma peretii din cauza unei cratite uitate pe foc, de exemplu.
- Totodata, exista lavabile care au in componenta o solutie antimucegai si care sunt recomandate in special in baie, astfel incat sa previna aparitia problemelor din cauza umezelii excesive.
- Pentru camerele pentru copii sau in casele in care traiesc persoane sensibile ori alergice, exista lavabila cu ioni de argint, care are rol antibacterian si ajuta la mentinerea unui mediu sanatos in incapere. Un astfel de produs este SPOR cu ioni de argint, pe care l-am folosit si eu.
Dincolo de asta, in zonele intens folosite – cum este holul – ai nevoie de pereti a caror suprafata sa reziste, de aceea este de preferat o lavabila care se poate curata usor si fara sa-si piarda culoarea. Aici vezi legatura cu gradul de lavabilitate, pentru ca vopselele pentru pereti se diferentiaza din acest punct de vedere.
- vopsea semilavabila – are rezistenta scazuta la spalare, se poate decolora daca se insista cu stergerea
- vopsea lavabila – peretele este mai rezistent la spalare, culoare este mai durabila
- vopsea superlavabila – este mai lucioasa, se poate sterge, se poate spala.
Aderenta este un alt criteriu de care sa tii cont cand cauti cea mai buna lavabila. In principiu, toate vopselele lavabile sunt compatibile cu suprafetele din interior, dar asigura-te ca produsul pe care il cumperi prinde la fel de bine pe orice, mai ales daca suportul este altceva decat clasicul glet.
Gradul de acoperire este iarasi foarte important cand alegi cea mai buna lavabila. Nu stiu sa existe un sistem de cuantificare a acoperirii, din punct de vedere al eficientei. Trebuie sa cauti specificatiile produsului si sa vezi cati metri patrati acoperi cu un singur litru si in cate straturi trebuie sa dai pentru acoperire completa.
La acoperire se face efectiv diferenta intre vopsele: de obicei lavabilele foarte ieftine nu au acoperire excelenta si nici albul nu este extrem de alb. De aaceea, iti recomand sa nu te orientezi din start spre cel mai ieftin produs pentru ca, in conditiile unui grad redus de acoperire, daca dai trei straturi in loc de doua, va trebui sa cumperi mai multa lavabila si, in final, vei cheltui mai mult decat daca alegi din start un produs mai bun si nu atat de ieftin.
Timpul de uscare este important mai ales cand iti doresti ca renovarea sa se incheie cat mai curand fara sa grabesti etapele si sa compromiti rezultatul. Poate dura de la cateva ore si pana la o zi intre aplicarea straturilor de lavabil pe pereti, asa ca verifica si acest aspect in momentul in care cumperi vopseaua.
Nu in ultimul rand, ia in calcul si mirosul, desi nici aici nu exista o cuantificare exprimata cumva in fisa tehnica a produsului. Cei mai multi producatori spun ca produsul nu miroase, dar nu intotdeauna acest lucru este si adevarat. Cand zugravesti casa in care stai, o lavabila fara miros iti face ssupravietuirea mai usoara, pe timpul lucrarilor.
Care e pentru mine cea mai buna lavabila si ce recomand
Daca ma urmaresti pe Facebook, probabil stii ca am renovat o mansarda unde mi-am amenajat atelierul creativ, loc de mesterit, filmat, pozat si organizat workshopuri.
Nu mai stiu a cata renovare din viata mea a fost asta, dar pot sa spun ca am zugravit la case – noi si vechi – dee mi-a ajuns pentru o existenta. De aceea, am vazut cam ce pot produsele de pe piata si m-am orientat din start spre SPOR, lavabila de interior produsa de Policolor.
Hai sa iti spun si de ce am ales-o, pornind de la criteriile despre care ti-am spus mai sus. In primul rand, puterea de acoperire a fost esentiala. Asa cum vezi in imaginea din stanga sus, am pornit cu pereti cu structuri diferite – caramida, BCA si rigips, pe care nu i-am adus la aceeasi forma inainte de zugravire.
Mai exact, mi-am dorit un aspect industrial, partial nefinisat, asa ca doar am acoperit caramida cu tencuiala, fara sa dam cu glet. La fel cu peretii interiori din BCA, unde au fost acoperite cu tencuiala doar golurile, pentru ca suprafata de vopsit sa fie cat de cat neteda. Drept urmare, aveam nevoie de ceva care sa acopere la fel de bine toate tipurile de suprafata, fara ca, la final, sa fie vizibila vreo diferenta. Si voiam alb adevarat, acel alb imaculat pe care il obtinea bunica atunci caand varuia casa de sarbatori si care nu avea urma de galben in el.
Iata, de exemplu, ce schimbare a adus in baie vopsirea cu SPOR in doua straturi. Peretii din BCA au fost tencuiti doar la imbinari, apoi a fost aplicat primul strat de SPOR, dupa ce initial a fost dat cu amorsa. Cateva ore mai tarziu, a venit al doilea strat de SPOR, iar rezultatul final il vezi in ultima fotografie, cea din dreapta jos.
Poti vedea foarte bine aici care este puterea de acoperire dupa primul strat, in conditiile in care lavabila a fost aplicata pe suprafete cu structura diferita si culoare diferita, respectiv BCA si tencuiala. Desi peretele a fost dat cu amorsa, diferenta de structura ramane, in sensul ca BCA-ul este mult mai absorbaant si mai deschis la culoare, ceea ce nu mi se pare ca influenteaza totusi aspectul final, obtinut dupa zugravire. Vezi mai jos cum arata perete din baie dupa primul strat de lavabila de interior SPOR.
La fel de bine iese si pe tencuiala fara glet, situatie pe care am avut-o in ambele camere ale atelierului. Tine minte insa rolul important al amorsei, care ajuta lavabila sa se fixeze pe pereti mai bine si ii creste aderenta.
Intre timp, zonele nefinisate de mai sus (stalpii, ferestrele, cablurile) au fost rezolvate, ceea ce a insemnat ca, de cand am varuit peretii si pana am incheiat lucrarile, a mai trecut ceva timp. Am rezemat diverse de pereti, am facut instalatia electrica si am lucrat la diferite piese de mobila, dar peretii au rezistat fara sa se murdareasca.
Si asa ajung la alt aspect al alegerii mele. Cautam o lavabila usor de intretinut, care sa reziste la murdarire si sa poata fi curatata cu usurinta, pentru ca atelierul este un loc in care slefuiesc, vopsesc si fac diverse alte lucruri care uneori provoaca mizerie.
Pot sa-ti mai spun ca mirosul acestei lavabile aproape nu se simte, asa ca poti lucra linistit cu ea in casa in care locuiesti.
Inca un lucru important legat de lavabila de interior SPOR: se aplica exact in formula in care o cumperi, fara o diluezi cu apa. Are o consistenta de smantana groasa, onctuoasa as spune, care se intinde frumos pe perete, chiar si atunci cand exista denivelari. Vei observa chiar faptul ca, avand consistenta asemanatoare latextului, acopera si micile gauri de la suprafata peretelui, asa ca poti rezolva micile craapaturi fara sa le mai dai cu chit.
Insist pe folosirea acestei lavabile fara diluare, pentru ca tendinta unora dintre mesteri este sa adauge apa ca sa faca lavaabila mai usor de aplicat pe suprafete mari. Asta ii reduce insa proprietatile si in special puterea de acoperire, care este excelenta in formula pregatita pentru vanzare.
Daca vrei sa alegi SPOR pentru casa ta si nu stii exact de ce cantitate ai nevoie, poti folosi calculatorul pe care il gasesti de pe pagina lor aici. Poti folosi acelasi calculator si pentru alte produse Policolor pentru pereti, cum ar fi lavabila SPOR cu ioni de argint sau lavabilele speciale pentru baie si bucatarie.
Ca idee, conform specificatiilor tehnice, sa stii ca acoperirea pentru produsul folosit de mine este de 14 mp/ litru / strat si ca sunt necesare doua straturi de lavabila SPOR pentru o acoperire completa.
Daca ai citit si alte articole ale mele, atunci stii ca folosesc frecvent si alte produse Policolor, cum ar fi vopseaua pe baza de apa SPOR Aqua ori lacurile pe baza de apa Villa Yacht 3 in 1 sau pentru parchet, pentru diferite proiecte de reconditionare a mobilei.
De aceea, desi am folosit doar lavabilul alb, am incredere si in baza de nuantare pentru obtinerea altor culori de lavabila, asa cum am povestit si in articolul de aici. O poti procura din Hornbach, de exemplu, in baza unui paletar de culori pe care il poti vedea si aici, dar o gasesti si in alte magazine mari de bricolaj.
Sper sa te inspire aceste informatii si sa iti fie de folos in alegerile pe care le faci legat de propriul spatiu de amenajat. Daca ti-a fost util articolul, te rog sa-l distribui in social media si sa il trimiti prietenilor pasionati de bricolaj.
Ramai aproape ca sa vezi, in curand, cum arata pe ansamblu atelierul renovat cu lavabila SPOR. Spor in proiecte iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube.