Cand iti amenajezi baia, cada este elementul central, iar alegerea ei influenteaza semnificativ confortul tau si estetica incaperii. Cada este un element functional, dar si o declaratie de stil in favoarea confortului. Cu atat de multe optiuni disponibile, alegerea nu este usor de facut. Iata ce criterii sa iei in considerare cand cauti cea mai buna cada pentru baia ta. Sunt cele pe care si eu le-am urmat, cand am schimbat cada de baie cu una de la Neakaisa.ro.
Cada de baie sau cabina de dus?
Daca ai decis sa instalezi cada, inseamna ca ai raspuns deja la prima intrebare legata de amenajarea baii: cada sau cabina de dus. Ambele au avantaje si dezavantaje insa, care se pot modifica in timp, in raport de situatia familiala si de starea de sanatate, printre altele. Sa le ai in vedere chiar daca acum au hotarat deja.
Cada asigura mai mult confort (visezi la o baie calda dupa un drum prin frig?), dar inseamna si un consum mai mare de apa pentru spalat daca o umpli frecvent. Cand faci dus, consumi intre 30 l si 160 l de apa, fata de peste 200 l pentru spalatul in cada plina.
Apoi, cada ocupa mai mult loc, suprafata de curatat este mai mare, iar daca nu montezi un paravan sau o perdea de dus, apa se va imprasita in toata baia. Cabinele de dus sunt mai practice, ocupa spatiu mai mic, dar tocmai din cauza asta pot deveni incomode pentru persoane inalte. Avand piese mai multe, se combina mai greu si se strica ori se sparg mai usor.
In cazul persoanelor in varsta, cada poate fi dificil de utilizat, din cauza laturilor inalte, peste care trebuie pasit. Cand ai copii mici insa, cada este de preferat. Si sa nu uitam ca, tot in cada, este mai usor sa speli diverse obiecte care nu pot fi mereu introduse in masina de spalat ori duse la curatatorie.
Cum alegi cada de baie?
Unele criterii sunt obiective si se aplica la fel in orice caz, altele conteaza mai putin daca problema principala este functionalitatea. Uite ce am avut eu in vedere si ce iti recomand si tie sa urmaresti, daca ai nevoie de o cada de baie.
Bugetul
Incep cu el pentru ca stim ca este poate criteriul cel mai important, dincolo de factorii functionali precum spatiul disponibil. Sa ai in vedere insa costul total, nu doar pe cel al cazii.
Cum asa? Uneori, trebuie facute adaptari la canalizare ca sa ajunga scurgerea cazii acolo unde este prevazut in spatiul construit. In cazul meu s-a intamplat asta pentru ca am inlocuit cada cu scurgere pe stanga cu una cu scurgere pe mijloc, fiind nevoie de o interventie suplimentara din partea instalatorului. Asta inseamna un cost in plus.
poza aici, cu demontarea / montarea cazii
Totodata, cada are nevoie de picioare si de suport, de sifon pentru scurgere si eventual de masca pentru a ascunde partea de jos. Producatorii nu le includ pe toate in kitul livrat odata cu cada, iar daca trebuie sa le cumperi separat pot ajunge sa platesti separat si 60-70% din pretul cazii. Un pont aici: cazile Besco pe care le gasesti in magazinul online Neakaisa.ro au picioarele incluse in pret, ceea ce simplifica achizitia elementelor complementare.
Daca alegi o cada cu vibromasaj, sunt si altii factori de luat in calcul, precum intretinerea, solutiile de curatare sau poate conditiile de service, in caz ca se defecteaza. Iar la cazile freestanding ai nevoie si de baterii speciale, al caror pret este mai mare decat al celor clasice.
Gasesti in acest articol mai multe exemple de cazi de baie pe care le poti gasi in magazinul online Neakaisa.ro si de unde poti alege exact ce este potrivit in baia ta din cele peste 280 de modele de cazi de baie. Eu iti recomand sa urmaresti gama Rune, in care vei gasi nu doar cazile de baie de mai jos, ci si alte produse pentru baie absolut superbe, cum ar fi cele 2 chiuvete pe care le-am strecurat printre cazi, pentru erau prea frumoase pentru a nu fi aratate.
Iar daca ai intrebari privind produsele, poti contacta serviciul lor pentru asistenta clienti, de unde vei primi toate informatiile necesare. Eu i-am intrebat diverse lucruri, de-a lungul timpului, iar raspunsurile lor m-au ajutat de fiecare data.
Spatiul pentru cada de baie
Spatiul este un factor esential care determina alegerea cazii, pentru ca locul disponibil va dicta dimensiunile si chiar si forma – triunghiulara ori dreapta. Cada nu trebuie sa ocupe prea mult spatiu si trebuie sa se coreleze ca proportie si stil cu restul baii si cu bateriile alese.
Cazile pot avea aproape orice forma si pot fi amplasate fie cu o latura sau mai multe lipite de perete, fie independent (freestanding). Cazile pe colt ori cu pereti trei laturi sunt cele mai practice, pentru ca limiteaza riscul de a imprastia apa in jur. În plus, multe din baile de apartament sunt mici, iar spatiul este folosit la máximum astfel.
Pentru cazile freestanding, vei avea nevoie de o baterie speciala si de spatiu suficient in jurul cazii pentru a sterge apa, altfel se va acumula mizerie si, in timp, poate aparea mucegaiul.
Materialul
Materialul din care este fabricata cada determina durabilitatea si calitatea acesteia. Cele mai comune materiale utilizate includ acril, otel emailat, fonta si fibra de sticla, iar mai nou compozit.
- Acrilul este popular datorita versatilitatii sale si usurintei de curatare, dar si datorita faptului ca este mai cald la atingere decat materiale precum fonta.
- Compozitul – Este un material relativ nou si care are in compozitie otel de calibru mare, email de portelan si rasini. Aceste materiale se combina rezultand o cada care ofera toate avantajele fontei, dar la jumatate din greutatea acesteia.
- Otelul emailat este cunoscut pentru rezistenta sa la zgarieturi si lovituri.
- Fonta se incalzeste mai greu, dar pastreaza mai bine temperatura ridicata a apei, cazile sunt mai grele si au o durabilitate superioara, dar sunt mai dificil de instalat.
Indiferent de material, important este sa fie usor de intretinut si sa nu reactioneze negativ la substantele de curatat. De aceea, intereseaza-te care sunt conditiile de intretinere.
Stil, design, culoare
Cada de baie poate fi un punct focal al baii, asa ca este important sa alegi un stil si un design corelat cu estetica incaperii. Pentru asta, sa ai in vedere liniile si forma cazii, culoarea si modul in care se sustine (cu picioare la vedere ori cu masca). Daca ascunzi partea de jos a cazii, o poti face cu o masca adecvata modelului sau cu aceeasi placare ca si la pereti.
Cazile de baie pot fi rotunde, ovale, dreptunghiulare sau in alte forme speciale. Cazile cu picioare la vedere se integreaza bine in baile in stil retro sau boem. Pentru baile moderne ori in stil scandinav, cauta o cada cu linii drepte, in timp ce in baile clasice se potrivesc mai bine liniile rotunjite.
Si daca tot vorbim despre forme rotunjite, iti spun din proprie experienta sa eviti cazile a caror margine superioara este bombata. Desi arata bine intr-o baie clasica, apa se va aduna mereu intre aceasta margine si perete si se va scurge in afara cazii, pe pardoseala in baie. Dupa niste ani in care am strans galeti de apa de pe jos, acesta a fost unul din motivele care m-au facut sa inlocuiesc cada.
Am ales in loc una cu aceleasi dimensiuni, de la Neakaisa.ro, dar mai practica si mai usor de intretinut. Vezi mai jos cum arata instalata in baia mea.
Sa iei in considerare si alte elemente de design precum robinetele si finisajele, ca sa pastrezi stilul unitar in baie. De asemenea, este importanta ergonomia cazii, in sensul ca spatarul si adancimea iti influenteaza pozitia in cada si, implicit, gradul de confort cand faci baie.
Caracteristici aditionale
Cada de baie nu mai este doar un recipient mare in care te poti spala, ci poate sa aiba si functii suplimentare precum vibromasaj, spre care te poti orienta daca iti doresti acasa o experienta de tip spa. Altele pot avea caracteristici de economisire a apei sau izolare termica pentru eficienta energetica crescuta.
Ce sa ai in vedere la montaj
Mai intai, asigura-te ca ai toate elementele necesare, nu doar cada in sine, iar ca acestea sunt compatibile cu modelul de cada ales. Asta inseamna sa ai sifon de scurgere, picioare si suport, precum si masca adecvata si sistemul ei de prindere. Dincolo de acestea, ai putea avea nevoie de silicon sanitar, pentru a sigila imbinarea dintre cada si perete, pe unde nu trebuie sa se scurga apa.
Sa ai in vedere faptul ca, uneori, spatiul in care montezi cada nu are dimensiunile potrivite si peretii imbinati in unghiuri de 90 de grade, astfel incat cada sa vina perfect si sa rezolvi imbinarile doar cu silicon. Spre exemplu, in baia mea spatiul are cu 4-5 cm mai mult decat cada, ceea ce a necesitat o completare pe una din laterale in plus fata de silicon. Da, stiu, nu este ceea ce-ti doresti din punct de vedere estetic, dar… acela este locul si n-ai ce face. Cum nici peretele nu era chiar drept (sa nu ma intrebati cine mi-a lucrat acolo, da?), a trebuit completat cu un coltar din plastic care sa acopere diferenta de cativa centimetri.
Dupa montaj si sigilare cu silicon, am lasat sa treaca vreo doua zile pana am montat si masca, ultimul pas spre o baie cu o cada completa. Am vrut sa ne asiguram ca siliconul a prins cum trebuie si ca nu se scurge niciun pic de apa pe nicaieri.
Pot sa spun ca am incheiat problema cazii si a baii, in principiu. Desi, dupa ce am vazut bateriile termostatate, care iti seteaza temperatura apei si debitul pentru utilizare liniara, parca ma uit la cea pe care o am eu acum si ma intreb daca nu se cere schimbata…
In loc de concluzie
Dupa cum vezi, sunt cateva lucruri clare pe care sa le ai in vedere cand cumperi o cada noua, iar posibilitatile sunt multiple, in raport de ce criterii sunt mai importante pentru tine. Iti recomand sa analizezi ofertele Neakaisa.ro pentru produsele pentru baie, ca poate ai nevoie si de baterii sau chiuvete, nu doar de cada. Poti eventual sa faci si un drum la ei in showroom, daca esti in Bucuresti sau ajungi aici, ca sa vezi produsele integrate in bai amenajate si sa obtii si informatii complete despre ce-ti trebuie pentru a le duplica la tine acasa.
Daca ce ai citit aici ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca isi renoveaza casa si au nevoie de sfaturi in acest sens!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube