Cu ce vopsim mobila: pensula ori trafalet?

Odata alegerea vopselei incheiata, o noua intrebare apare: vopsim cu pensula ori cu trafaletul? Cu ce este mai bine si mai simplu? Ambele sunt potrivite, in functie de ce vrei sa obtii. Nu exista raspuns universal valabil, ci o serie de alte intrebari care trebuie parcurse pentru a face alegerea corecta pentru proiectul tau. Iata de ce sa tii cont atunci cand alegi intre vopsitul mobilei cu pensula si vopsitul cu trafaletul.

Vopseaua poate fi aplicata in multe moduri – cu pensula, trafalet, burete, carpa, cu diferite spatule sau chiar direct cu mana. Totusi, alegerea se face de obicei intre pensula si trafalet, iar criteriile nu sunt mereu clare. Diferentele intre cele doua instrumentele de aplicare tin atat de modul in care lucrezi, cat si de efectul pe care doresti sa il obtii cand vopsesti. Vorbind la modul general, trafaletul lasa de obicei in urma o suprafata mai uniforma decat pensula, dar tocmai acest aspect neuniform este cautat uneori, in reconditionarea mobilei.

Am vopsit si cu trafaletul, si cu pensula in tot felul de proiecte si cu multe tipuri de vopsea, iar alegerea mea a fost mereu conditionata de factorii de mai jos. Iti voi arata ce am folosit eu si de ce, dar si din ce motive, apoi vei alege pe cont propriu ceea ce ti se potriveste pentru fiecare proiect. Hai sa vedem ce trebuie sa urmaresti cand faci aceste alegeri!

Consistenta si tipul vopselei

Sunt vopsele care lasa urme atunci cand le aplici, altele sunt mai “autonivelante”, iar aspectul lor ramas dupa aplicare este mai uniform, pentru ca au consistente si structuri diferite.

De exemplu, Annie Sloan este o vopsea foarte consistenta, suficient de groasa incat sa acopere de la primul strat si sa patrunda in micile crapaturi, pe care le acopera fara sa mai chituiesti. Este o vopsea cu textura, care iti permite sa creezi diferite finisaje ale suprafete, in raport de instrumentul folosit si de sensul in care este aplicata vopseaua. Aplicata cu trafaletul, va lasa un aspect mai uniform, asemanator peretilor, in timp ce pensula va imita aspectul lemnului, ca textura finala. In mod similar se comporta si alte vopsele de tip chalk pain (creta), desi nu au aceeasi acoperire si nici nu sunt la fel de consistente. Aceasta textura se mentine si dupa sigilare, ba chiar poate fi scoasa in evidenta cand sigilarea se face cu ceara colorata, nu cu lac.

Vopselele cu autosigilare – cum ar fi SPOR Aqua, Oskar Aqua Matt, GoodHome ori Luxens – se comporta putin diferit. Nu sunt atat de groase si nici nu acopera la fel, dar se intind altfel pe suprafata, iar diferenta dintre pensula si trafalet nu este la fel de vizibila. De exemplu, cand am vopsit usile de interior cu GoodHome (vezi proiectul aici), am folosit si pensula, si trafalet, iar diferenta este aproape invizibila.

Pe scurt, cu cat este vopseaua mai groasa si mai consistenta, cu atat va fi mai vizibila urma pe care instrumentul de vopsit o lasa pe suprafata.

Suprafata de vopsit

Sunt suprafete mai usor de vopsit si altele care se vopsesc mai greu, in special din cauza luciului pe care il au si a faptului ca acesta scade aderenta rapida a vopselei. De exemplu, usile din MDF lucios ale mobilierului din bucatarie sunt mai greu de vopsit decat un dulap din lemn brut: vopseaua este absorbita mai greu de suprafata lucioasa, iar instrumentul de vopsit tinde sa alunece si sa lase urme neplacute, mai ales daca vopseaua este diluata cu apa.

Daca nu ai experienta in vopsit obiecte lucioase, iti recomand sa matuiesti usor suprafata, ca sa rupi bariera de luciu si sa cresti aderenta vopselei. Pune obiectul in plan orizontal, intr-o pozitie confortabila, ca sa poti umbla usor in jurul lui. In cazul suprafetelor lucioase, mie mi se pare mai usor vopsitul cu pensula decat cu trafaletul, asupra caruia nu ai acelasi control al alunecarii.

Pozitia din care vopsesti este iar importanta, in sensul ca iti va fi mai usor sa vopsesti cu trafaletul o usa aflata in pozitie verticala si pe care nu o poti da jos. Marimea suprafetei este iar importanta, pentru ca ai nevoie de un aspect uniform, mai greu de obtinut daca folosesti pensula. Iar in zonele inguste ori foarte mici, este foarte probabil sa nu ajungi cu trafaletul, chiar daca este din burete si are capetele moi.

Daca vei folosi pensula, va trebui sa tii cont de continuitatea urmelor, mai dificil de pastrat cand usa este inalta ori mare. Cu pensula, va trebui sa urci si sa cobori pentru a pastra tusele intregi pe lungime. Cu trafaletul ajungi mai usor sus, pana in capat. Daca te temi insa ca vei avea urme inestetice cu pensula, exista o solutie: dilueaza vopseaua putin, ca sa ii reduci consistenta. Daca folosesti vopsea cretata, slefuieste-o usor intre straturi, pentru a o nivela.

Mai conteaza si cat este de neteda suprafata si cat de mari sunt adanciturile. Spre exemplu, o usa cu multe margini sau o mobila sculptata vor putea fi vopsite impecabil doar daca folosesti si pensula, pentru ca sunt zone in care trafaletul nu va ajunge ori nu va acoperi bine.

Aspectul final dorit

Dupa mine, acesta este cel mai important criteriu dintre toate, iar alegerea este foarte clara atunci cand vopsesc creativ: pensula. Aici sunt atat de multe variante incat este si greu sa le acopar pe toate. Daca vrei un aspect finisat si foarte plat, de mobila moderna, atunci iti trebuie trafalet. Daca vrei sa vopsesti creativ, atunci in mod clar iti trebuie pensula, pentru ca doar asa poti obtine diferite texturi si forme.

Cand vine vorba despre pensule, discutia este insa mult mai lunga, pentru ca diferenta se face atat intre forma si destinatia lor, cat si intre branduri.

Daca ce ai citit mai sus ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de idei!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like