Ai vazut coronitele facute din globuri insirate pe umeras, nu? Sunt clipuri video si o multime de poze pe internet, dar cat este de usor de facut, in realitate? Cate globuri trebuie si de ce ai nevoie ca sa arate perfect?
Am construit-o eu, asa ca pot sa raspund la aceste intrebari, in articolul de urmeaza.
Anul trecut, am facut o coronita bazata tot pe un umeras, dar atunci tehnica a fost alta. Acum mi-am propus sa incerc si varianta plina de globuri, asa ca am vrut sa vad daca e chiar atat de simplu cum pare.
Despre materiale
Ai nevoie de un umeras din sarma, de tipul celor primite odata cu hainele aduse de la curatat. Sarma este de preferat sa fie cat mai moale, ca sa o poti modela intr-un cerc, dar si destul de subtire ca sa incapa prin agatatorile globurilor. Iti spun asta pentru ca, lucrand cu un umeras obisnuit si cu globuri obisnuite, a trebuit sa fortez uneori agatatoarea ca sa incapa. Pe scurt, alege cu atentie umerasul.
Pentru modelarea sarmei, ai nevoie de un pantent si de un pic de forta, ca sa transformi umerasul intr-un cerc, dar si pentru a desface capetele sarmei, sa ai pe unde sa insiri globurile.
In al doilea rand – globurile. Cele alese de mine sunt de dimensiune medie, adica in jur de 5 cm diametru – si am consumat doua cutii de cate 24 de globuri, in doua culori, adica 48 de globuri. Chiar si asa, nu au fost suficiente, pentru ca am umplut putin peste jumatate de coronita. Asadar, ca sa umplu coronita cu acest tip de globuri, mi-ar fi trebui aproape 4 cutii.
Daca folosesti globuri mai mari, iti ajung si mai putine, probabil 2 cutii daca sunt globuri mari, cu diametrul de 8-10 cm.
Eu am mai folosit o bucata de beteala verde, lunga de 1,5 metri si care imita acele de brad, o bucata de funda de 20 cm si un snur pentru agatat.
Cum faci
Folosesti pantentul ca sa transformi umerasul intr-un cerc, indoind sarma din loc in loc ca sa isi schimbe forma, pe ansamblu. Eu am facut asta cu ceva timp in urma si am mutat cercul de colo colo, pana sa ma hotarasc ce fac cu el. Cand m-am apucat de insirat globuri, nu m-am gandit ca va iesi atat de interesant proiectul, asa ca am omis sa pozez sarma rotunjita.
Desfaci capetele sarmei si indrepti usor unul din ele, ca sa poti strecura pe acolo globurile.
Insiri globurile in continuare, impingandu-le usor catre celalalt capat, ca sa incapa cat mai multe. Vei vedea ca, atunci cand sunt putine, ele stau insirate unul dupa altul, in linie. Cand se aduna mai multe, se rasucesc in toate partile si nu vor sta cum vrei tu din prima, treaba care poate fi extrem de enervanta. In final insa, cand sarma este plina, globurile se distribuie singure in jurul ei si creeaza o coloana uniforma.
Cand insiri globurile, urmareste sa alternezi culorile, daca sunt diferite.
In final, prinde cele doua capete unul de altul, rasuncind sarma asa cum era. Poti indoi agatatoarea umerasului ca sa o folosesti si mai departe pentru agatat ori o poti taia cu un cleste.
Pentru ca am avut globuri doar pentru jumatate de coronita (din proiectele facute de altii nu am inteles exact cate iti sunt suficiente), am imbracat restul umerasului in beteala verde. Un fel de inlocuitor de creanga de brad, sa spunem. Partea cu beteala fiind mai subtire si mai simpla, am simtit nevoia sa adaug ceva, pentru echilibrul culorilor si al marimii, asa ca am pus o funda aurie.
Am agatat coronita cu un snur si asta a fost toata mestereala. Este un proiect de efect, dar trebuie sa stii ca ai nevoie de indemanare pentru modelarea umerasului si desfacerea lui (o mana de barbat ti-e de folos aici, daca sarma este tare) si de cel putin doua cutii de globuri.
Acum, ca ma uit mai atent la poze, parca nu vin globurile chiar la acelasi nivel pe parti, dar n-am sa sufar din cauza asta. Micile imperfectiuni fac proiectele noastre sa fie perfecte, nu?
Daca ti-a placut ideea si ti-au fost de folos sfaturile mele, distribuie proiectul in social media si trimite-l prietenilor tai pasionati de bricolaj!
Spor la proiecte si la pregatiri pentru Craciun sa ai!