Este elementul pe care il sesizam cel mai rapid in amenajarea unei case si care ne influenteaza esential nu doar buna dispozitie, ci si starea de sanatate. Este vorba despre lumina. Cum alegi corpuri de iluminat potrivite pentru casa ta, pentru ca decorul obtinut sa fie placut si functional? Am adunat mai jos sfaturile de urmat ca sa gasesti singur cele mai bune solutii de iluminat pentru casa ta.
Ca sa alegi corect sursele de lumina, trebuie sa iei in calcul si alte elemente care fac parte din amenajarea ta, din care unele asupra carora nu ai control. Totodata, fiecare casa are si defecte ori dezavantaje, iar folosirea corecta a luminii te poate ajuta sa le reduci.
Hai sa vedem, pas cu pas, cum alegi sursele de lumina si cum le faci sa lucreze in folosul tau, pentru a avea cea mai placuta atmosfera in casa.
1. Stabileste de la inceput tipurile de iluminare
Ai decis deja cum vei imparti casa pe zone, deci stii care vor fi locurile in care vei derula anumite activitati. Pe ansamblu, ia in calcul urmatoarele tipuri de iluminat si combina-le pentru cel mai bun efect, in loc sa te bazezi doar pe unul din ele:
Ambient este lumina venita de sus, din tavan, asigura iluminatul pe ansamblu, in intreaga incapere. Trebuie sa il stabilesti de la momentul constructiei casei, pentru a fi trase traseele electrice si plasate intrerupatoarele. Odata stabilita amplasarea acestui tip de iluminat, este dificil sa faci modificari, de aceea trebuie sa te gandesti bine ce iti trebuie. Poti monta lustre sau candelabre, spoturi ori scafe cu lumina ascunsa, care pot fi in tavan sau pe pereti.
Lumina directionata se instaleaza in zonele in care este necesar un fascicul punctual, cum ar fi deasupra aragazului si a blatului de lucru sau a mesei de bucatarie sau la birou, in jurul oglinzii din baie ori in colturile in care amenajezi un spatiu pentru citit sau pentru lucru. Spre deosebire de iluminatul de ambient, luminile directionate pot fi montate direct in perete (aplicele din baie ori dormitor), incorporate in electrocasnice (in hota, deasupra aragazului) sau mobile (veioze, lampadare, benzi cu led).
Accentele de lumina sunt instalate pentru un efect dramatic, deasupra unei plante ori a unui tablou, scotand in evidenta piesele respective. Aceste surse de lumina au scop decorativ – lumanari, sfesnice.
Cand planuiesti amenajarea, incepe cu plasarea luminilor directionate, in zonele in care stii ca vei lucra, apoi cu cele de ambient, daca ele nu sunt deja instalate. In final, vei vedea si ce fel de lumini iti trebuie in tavan – o singura lustra / candelabru sau spoturi ingropate.
Daca iti ridici casa de la zero, ai posibilitatea sa-ti proiectezi si unde sunt plasate prizele, ca sa fie usor de alimentat toate sursele de lumina. Gandeste-te de la inceput la asta, ca sa elimini cablurile imprastiate prin casa.
2. Porneste de la lumina naturala existenta
Cand lumina naturala nu este suficienta, trebuie sa compensezi iluminatul din alte surse, in raport de necesitati si de modul in care ti-au configurat diferitele zone ale casei. Lumina artificiala o completeaza pe cea naturala si o continua, asa ca este normal sa fie asemanatoare atat ca temperatura, cat si ca intensitate.
Ca sa alegi lumina artificiala, trebuie sa identifici corect tipul de lumina naturala care ajunge in casa ta – calda sau rece, in raport de cum sunt orientate incaperile. Astfel, camerele orientate spre est primesc o lumina rece, alba cu tenta albastruie, in timp ce camerele orientate spre vest capata lumina calda, portocalie cand bate soarele inauntru. Spre sud, lumina este alba, neutra.
Daca nu iti este clar ce fel de lumina este, fa o fotografie cu telefonul mobil atunci cand soarele bate in camera. Vei vedea in mod clar ce tenta capata imaginea – albastra cand lumina vine dinspre est, portocalie cand vine dinspre vest. Cand lumina vine dinspre sud, imaginile sunt foarte aproape de real. Camerele orientate spre nord sunt mai intunecate, pentru ca nu ajunge soarele acolo mai deloc.
Desi putini oameni tin cont de asta, tipul de lumina naturala care iti intra in camera conteaza in alegerea culorilor si, in special, a celei pentru pereti. Astfel, ca sa compensezi lumina rece, in camerele dinspre este merg culorile calde (bej, galben, portocaliu), iar in cele dinspre vest, unde lumina este galben-portocalie, alege culori reci (gri, albastru, verde). Sigur ca trebuie sa tii cont si de destinatia spatiilor si, in raport de asta, sa optezi pentru nuante mai puternice ori mai pastelate.
Cand alegi sursele de lumina artificiala, ele trebuie sa continue ceea ce primesti in mod natural, pentru a pastra aceeasi atmosfera in raport cu tonurile si culorile folosite in amenajare. Altfel, culorile peretilor vor parea cu totul altele daca lumina artificiala are temperatura foarte diferita de cea pe care o primesti in mod natural.
3. Lumina calda sau rece?
De obicei, natura camerei conteaza pentru tipul de lumina aleasa. Cu cat lumina este mai calda, cu atat este mai odihnitoare, mai prietenoasa, mai „vintage” atmosfera pe care ea o creeaza. Lumina rece energizeaza, fiind asociata mai degraba zonelor active precum bucataria sau baia.
Gandeste-te, de exemplu, cat de alba si rece este lumina din institutiile publice ori din marile spatii comerciale: este foarte potrivita pentru aceste zone mai putin primitoare si cu interactiune mult redusa intre cei care o populeaza.
De unde stii care bec are lumina calda si care are lumina rece si cum il alegi pe cel potrivit? Lucrurile sunt destul de simple: becurile cu incandescenta au de regula lumina calda, in timp ce becurile LED au lumina mai alba, apropiata de cea naturala. Tendinta este sa se renunte la lumina galbena a becurilor clasice, care se spune ca nu ar fi sanatoasa pentru ochi.
Temperatura luminii este trecuta pe cutia becurilor, exprimata in grade Kelvin, asa ca nu-ti ramane decat sa cauti valoarea potrivita.
In sufragerie, ne petrecem mare parte din timp. Spatiul fiind mai mare, se recomanda combinarea mai multor surse de lumina. Pentru iluminatul general, evita lumina foarte rece, albastra, optand in schimb pentru lumina alba, neutra, adica pentru o temperatura de culoare cuprinsa intre 2.800 si 4.100 de grade Kelvin.
In dormitoare, lumina rece este de evitat pentru ca este perceputa de creier ca fiind naturala, de zi, care nu favorizeaza somnul. Cele mai potrivite sunt becurile cu o temperatura a luminii de 2.700-3.000 de grade Kelvin. In acest interval, poti opta pentru lumina mai alba sau cu usoara tenta galbuie, in functie de temperatura de care ai nevoie, tinand cont de ce ai citit mai sus despre lumina naturala.
In bucatarie, cauta pentru iluminatul general becuri cu lumina mai rece, undeva in intervalul 2.900 – 4.000 de grade Kelvin. Poti balansa aceste surse cu altele cu lumina directionata calda, situate deasupra mesei si in zona blatului de lucru.
In baie, este necesara lumina cat mai apropiata de cea naturala, astfel ca poti alege becuri cu temperatura intre 3.000 si 6.000 de grade Kelvin. Aici este foarte importanta luminozitatea, dar despre asta iti spun mai jos.
4. Cat de intensa trebuie sa fie lumina pentru corpuri de iluminat?
Multi dintre noi sunt obisnuiti sa alegem becurile in functie de puterea lor si ne uitam dupa numarul de watti. Epoca becurilor incandescente a apus, fiind tot mai mult inlocuite cu cele de tip LED, mult mai economice si care ne permit sa alegem o anume temperatura a luminii, cuprinsa de obicei intre 2.500 grade K si 6.500 grade K.
Intensitatea luminii este se masoara in lucsi (lx), reprezentand cantitatea fluxului de lumina pe metru patrat iluminat (lumeni / m2). Uneori, intensitatea luminii apare trecuta pe cutia becurilor, dar mai des apare luminozitatea, in raport de care facem alegerea.
Luminozitatea sursei variaza in raport de destinatia spatiului iluminat si a sursei de lumina, iar ca sa iti fie mai simplu am combinat aceste date cu cele despre temperatura recomandata pentru fiecare incapere.
Camera | Temperatura luminii | Luminozitate |
Bucatarie | 2.900 – 4.000 K | 4.000 – 8.000 lumeni |
Sufragerie | 2.900 – 4.000 K | 1.500 – 4.000 lumeni |
Dormitor | 2.700 – 3.000 K | 1.500 – 3.000 lumeni |
Birou | 4.100 – 6.500 K | 3.000 – 6.000 lumeni |
Baie | 3.000 – 6.000 K | 4.000 – 8.000 lumeni |
5. Corelare intre corpuri de iluminat si restul decorului
Lumina este parte integranta din decorul casei tale, intrucat corpurile de iluminat trebuie sa se integreze in amenajare. Mai mult, alegerea lor iti influenteaza eficienta iluminatului, prin numarul de becuri necesare, distanta fata de podea si orientarea becurilor (cele orientate in jos ilumineaza mai bine). In plus, lumina se va modifica in functie de culoarea peretilor, de texturile existente in camera si de cat de lucioase sunt suprafetele.
Daca nu ai reusit sa faci modificarile dorite in privinta iluminatului general / de ambient, poti gasi solutii mai accesibile in privinta luminii directionate si, mai ales, pentru cea de accent, decorativa.
Lumina degajata de aceste surse va fi calda (cca 1.700 K) si mult mai slaba, rolul ei nefiind acela de a te ajuta sa vezi mai bine. Scopul este de a pune in valoare un obiect de decor sau sa amplifice o atmosfera placuta, creata prin celelalte elemente ale amenajarii. Poti plasa aceste surse oriunde in casa si chiar in balcon, daca alegi corpul potrivit pentru iluminare.
Iluminatul decorativ este cel mai accesibil dintre toate variantele si poate fi realizat prin sfesnice, lumanari, felinare de dimensiuni diferite. ai mai jos cateva exemple pe care le gasesti in magazinele KiK si pe care le poti adapta cu usurinta diferitelor stiluri de amenajare interioara.
O idee foarte buna si usor de realizat – mai ales in perioada sarbatorilor de iarna – este sa utilizezi instalatii luminoase pentru iluminat decorativ, dar nu in pomul de Craciun, ci in alte aranjamente. Gasesti la KiK diferite tipuri de instalatii pe care le poti folosi in mici proiecte de improvizare a iluminatului de accent.
Improvizezi rapid o veioza atipica dintr-o instalatie luminoasa si o vaza transparenta sau un borcan mai mare, fara capac. Instalatiile pe care le vezi mai sus functioneaza pe baza de baterii, astfel ca le poti muta unde vrei, fara sa fii conditionat de alimentarea la priza. Pui instalatia in recipient si lasi afara capatul de fir la care se afla intrerupatorul si bateriile. Poti profita de faptul ca becurile sunt priinse pe un fir pe care il poti modela, ca sa creezi ce forme iti doresti si sa te joci cu lumina.
Asa am compus eu proiectul pe care il vezi mai sus, bazata pe una din instalatiile luminoase pe care le am de la KiK si pe care am ales-o tocmai datorita formei neregulate in care se reflecta lumina ledurilor. O poti gasi si tu intr-unul din magazinele KiK, alaturi de toate celelalte accesorii pentru iluminat pe care le vezi mai sus. Daca nu stii care locatie este mai aproape de tine, gasesti AICI lista completa a magazinelor KiK.
Desi pare complicat la prima vedere, iluminatul poate fi o chestiune simpla odata ce intelegi ce principii sa urmaresti. Il poti face sa lucreze in folosul tau si al spatiului in care traiesti, pentru a-i da cea mai frumoasa atmosfera. Sper ca sfaturile mele din acest articol sa iti fie de folos in acest sens.
Citeste si celelalte articole ale mele si urmareste-ma si pe pagina de Facebook, pentru mai
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube
Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!
multe astfel de idei. Si nu uita sa distribui si prietenilor trucurile care ti se par interesante!