Ce se poarta in designul interior si ce nu, in 2022

Ultimii doi ani au fost petrecut acasa de multi dintre noi. Drept urmare, casele noastre au s-au schimbat odata cu noi, tendinta generala fiind aceea de a cauta confortul si a compensa lipsa de interactiune ori imposibilitatea de a calatori. Astfel, tendintele din designul interior au ajuns sa reflecte aceasta cautare a confortului si a linistii interioare, intr-o lume data peste cap de pandemie.

Dar spre ce se indreapta aceste tendinte in 2022 si ce aduc ele nou fata de anii anteriori? Si ce anume iese din trend, ca sa lase loc liber noilor preferinte? Am adunat raspunsurile in articolul de mai jos.

1. Spatii multifunctionale + mobilier modular

Statul acasa a reconfigurat nevoile noastre pe termen lung. Varful pandemiei pare sa fi trecut (sunt tari care deja au anuntat ca vor renunta la restrictii), unii dintre noi s-au intors la serviciu, iar lucrurile s-au reasezat pe noi principii in relatia cu munca. Totusi, multe afaceri isi continua activitatea cu angajatii online, de acasa, nefiind exclus sa pastreze acest stil de munca si de acum incolo. Pentru o companie, lucratul de acasa inseamna cheltuieli mai mici cu sediul.

Evident ca astfel de schimbari vin cu nevoia angajatului de a locui intr-un spatiu care sa fie usor de adaptat orelor de lucru, dar si celor de odihna ori de socializare cu prietenii si familia. Locuintele sunt, pe rand, birou pentru angajati, casa pentru familie si loc de distractie, iar acest lucru este posibil doar cu un mobilier versatil, plasat in spatii multifunctionale.

Aici a aparut o oportunitate pentru jucatorii din piata home & deco de a lansa produse care sa ajute la reconfigurarea spatiului de locuit si la utilizarea lui in diferite scopuri. Despre panourile separatoare Alara de la Brico Depot am povestit tot aici, pe blog, fiind o solutie aparuta exact pe fondul pandemiei.

Masutele de cafea care se transforma in mese de sufragerie sau in biblioteca (gasesti un exemplu la MAM Bricolaj), canapelele modulare care devin pat sau bibliotecile pe care le transformi in masa ori in birou reprezinta piese care vor fi in ascensiune in anul 2022.

2. Designul biofilic

Sa clarific putin, pentru cine aude acum pentru prima data acest termen: designul biofilic se refera la proiectarea si amenjarea spatiilor de orice fel pornind de la nevoia biologica a omului de a se afla in mijlocul naturii. Pentru ca este cunoscut si demonstrat stiintific faptul ca, intr-un mediu din care natura face parte, oamenii sunt mai productivi, mai sanatosi si, in final, mai fericiti.

Aceasta tendinta este deja prezenta de cativa ani si s-a accentuat in contextul pandemiei. Sigur ca ramane un deziderat pentru aceia care au casele deja construite si nu pot modifica structura sau conceptul zonei in care locuiesc. Dar ramane la dispozitia noastra modul in care populam cu obiecte spatiul de locuit, astfel ca amenajarea va tinde foarte mult, in 2022, sa urmeze linia naturii.

Ce inseamna asta? In primul rand, verdele pare sa devina o culoare neutra, integrata in decor ca piesa asimilata naturii. In 2022, se poarta canapelele verzi (alege de aici), peretii verzi, covoarele verzi, plantele mari si foarte mari si, mai ales, cat mai numeroase.

Sursa: biano.ro

Dealtfel, doi dintre producatorii de vopsele recunoscuti la nivel mondial au ales deja nuante de verde drept culoarea anului 2022. Benjamin a optat pentru un verde pal, mentolat (vezi aici articolul), in timp ce Sherwin-Williams (absent de pe piata noastra, din pacate) a ales o nuanta de verde gri, numita Evergreen Fog.

Acestea se completeaza cu texturi naturale precum in, canepa, sisal, mobilier impletit sau cu lemnul nevopsit, lasat la vedere. Pot fi utilizate in orice, de la mic mobilier si pana la covoare, perne, accesorii pentru depozitare sau decoratiuni pentru perete.

Mobilierul impletit revine, odata cu trendul boho tot mai des intalnit in preferintele publicului, dar si in magazine. Este, in amenajarea interioarelor in 2022, o dorinta de libertate, de stat in aer liber si de relaxare si confort perfect explicabila dupa doi ani de pandemie.

3. Accente colorate

Dupa o era a mobilei albe si a peretilor gri, pare sa revina timpul accentelor colorate, trend regasit inca de anul trecut in creatiile designerilor de moda, chiar daca nu toate colectiile au mai ajuns pe podium.

Sursa: Unsplash.com

Culorile nu mai sunt suave, pudrate, ci solide si curajoase, regasindu-se mai ales in mobila si accesorii. Peretii de accent par sa iasa din trend de ceva vreme, dar poti vopsi in continuare mai mult de un singur perete intr-o culoare vesela, atragatoare. Se poarta roz, violet, albastru ciel, verde in toate nuantele, dar si rosu si nuantele solare, simple ori combinate pe acelasi obiect. Si printre ele, evident, se poarta si Very Peri, culoarea anului 2022.

Sursa: biano.ro

Se poarta si textilele pentru casa in contrast de culori si forme, preluand aici practic doua din tendintele acestui an: accentele de culoare si liniile de curbe, despre care iti povestesc mai jos.

Ai curaj sa colorezi, pentru ca vremea caselor terne sau acromatice a trecut! Albul si griurile care imbraca o casa intreaga au pierdut teren si par sa iasa din trend. Personal, ma bucur sa vad oamenii incurajati sa se orienteze si spre culori, nu doar spre absenta lor.

4. Linii curbe

Tot de la nevoia de confort vine si o alta tendinta a anului 2022: liniile curbe. Fie ca sunt piese de mobilier sau masute, decoratiuni sau perne, se simte nevoia unor linii care sa atenueze contrastele si unghiurile drepte si sa „indulceasca” tenta masculina uneori a designului.

Colturile canapelei si ale fotoliilor nu mai sunt drepte, ci rotunjite si cat mai moi. Ca masute pentru cafea, intra in trend cele cu aspect rotunjit, sculpturale, indiferent de stil: poate fi o creatie de designer care transforma geometria in magie ori o masuta vintage, cu picioare sculptate ori un cos de ratan cu capac… totul este sa fie „pe rotund”. Poate ca ai deja astfel de obiecte prin casa si trebuie doar sa le faci mai vizibile.

Sursa: biano.ro

Aceeasi tendinta se regaseste in textile, care sunt mai usor de inlocuit decat mobilierul. Drept urmare, sa ne asteptam la o invazie de pernute rotunde ori imbracate in cercuri si buline si la draperii si covoare asemanatoare.

5. Vintage

Intr-o forma sau alta, mobila si decoratiunile vintage au fost mereu prezente in multe din casele noastre, fiind ramase de la bunici ori parinti. Multa vreme, ele au fost pastrate in lipsa de altceva, dar este vremea sa fie integrate ca piese de sine statatoare, al caror farmec sa iasa in evidenta tocmai prin plasarea intr-un cadru modern.

O piesa vintage singura, inconjurata de obiecte de decor mult mai noi decat ea, capata alta valoare, fie ca este reconditionata sau nu. Am facut de curand acest ex[eriment, intr-un apartament la a carui amenajare am lucrat anul trecut si care acum se apropie de forma finala. Despre el iti voi povesti mai mlte in curand.

Pentru mine, asta reprezinta un indemn la utilizarea mai frecventa a pieselor reconditionate si la integrarea lor in medii moderne. Sigur ca paoate parea mai greu sa corelezi doua timpuri in aceeasi casa ori incapere, dar cred ca este vremea sa evoluam si artisitic sa prindem mai mult curaj in amenajarea caselor.

Cand nu ai o piesa veche, poti cauta una second hand sau cumpara una noua cu aspect vintage . Astfel de piese se gasesc si sunt chiar foarte bine realizate, fie ca este vorba despre o comoda, un fotoliu sau o masuta pentru cafea ori poate o decoratiune.

Sursa: biano.ro

Aceasta influenta vintage nu se restrange insa la mobilier, ci o regasim si in tapetul folosit si in modelul textilor sau al placarilor ceramice. Revin imprimeurile stil anii ’60, cu flori micute (asa numitul Ditsy), dar si alte modele florale si geometrice pe care le vedem in filmele vechi.

Sursa: Unsplash.com

Ne trebuie putin curaj pentru a incerca unele din tendintele acestui an in design interior. Cert este ca acestea arata o cautare continua a confortului si a unei compensatii binemeritate dupa doi ani de restrictii, in care oamenii au calatorit mai putin, au stat mai putin in natura si s-au bucurat mai putin de viata. Fiecare dintre noi are propria viziune asupra locuintei si nu intotdeauna ea preia trendurile din domeniu. si nici nu trebuie neaparat, pentru ca fiecare casa trebuie sa vorbeasca in primul rand despre cei care locuiesc in ea.

Spor in toate iti doresc si nu uita: poti descoperi si alte informatii si proiecte inedite urmarindu-ma pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living, pe Instagram si mai ales pe YouTube, unde postez saptamanal materiale video noi. 

Main: Collov Home Design on Unsplash

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top