Nu stiu cum a fost pentru voi anul 2017, dar eu am traversat o nebunie continua si nici lumea asta din jur nu a fost mai prejos. N-am sa intru in detalii socio-politico-economie, ca le simtim toti pe pielea noastra in buzunarul nostru, zi de zi. Daca ma uit un pic pe retrospective, nu-mi vine sa intreb ce aduce 2018…
Hai mai bine sa vedem partile bune. Cum ar fi, de exemplu, ce postari aparute anul trecut pe blog au placut asa de mult cititorilor ca au intrat in Top 10 cele mai accesate articole de aici.
Mai stii seria „Daca doriti sa revedeti…”, difuzata candva la televizor, cu reluari din programele de Revelion? Tot cam asa m-am gandit si eu cand am adunat cele 10 postari de mai jos, de pe varianta in limba romana a blogului.
1. La volan prin Bulgaria: ce trebuie sa stii
Este despre ce am invatat eu in cei cativa ani de traversat Bulgaria in drum spre destinatii de vacanta din Grecia ori Turcia. Te intrebi ce cauta asa ceva pe primul loc ca accesari, pe un blog de DIY? Pai nu-i drumul la volan, printr-o tara straina, parte a unei vacante pe care ti-o planifici singur, fara ajutorul unei agentii? Adica tot un fel de „ce-ti faci cu mana ta”, doar ca e pe durata mai mare si cu participare colectiva, adica in familie plus – eventual – prieteni.
„Daca vrei sa iti petreci concediul in strainate, la un pret accesibil, Grecia, Turcia si Bulgaria sunt cateva optiuni. Pentru oricare din ele, plecarea in concediu cu masina inseamna sa conduci prin Bulgaria, iar orice drum in sau prin Bulgaria poate oferi surprize.”
Citeste articolul integral AICI.
2. Cel mai bun balsam de rufe este cel facut in casa
Aici iti povestesc cum am renuntat eu la ceea ce eu consider a fi una din cele mai toxice substante folosite in gospodarie. Inca mai cred asta si te sfatuiesc sa incerci si tu, macar la o singura spalare, sa renunti la balsamul de rufe cumparat si sa il inlocuiesti cu solutia despre care iti povestesc eu in articolul de mai jos.
„Gata, am renuntat la balsamul de rufe cumparat din supermarket, indiferent cat de bun ori eficient sustine oricine ca este! Am descoperit o cale mult mai buna si mai sanatoasa, la care nu mai am de gand sa renunt si despre care va spun acum si voua.
La o cautare pe net, apar nenumarate retete pentru balsam de rufe ori detergenti facut in casa, mai ales pe site-urile de limba engleza. Am sa va vorbesc doar despre ce am testat eu, caci nu pot sa recomand produse ori solutii despre care stiu doar din ce am citit pe la altii.”
Citeste articolul integral AICI.
3. Cum faci o husa pentru scaun fara sa cosi
Acest articol este pentru aceia care cred ca au doua maini stangi si ca nu sunt in stare sa faca nimic bine. Daca te numeri printre ei, nu dispera! Nu ai cum gresi cu acest proiect, daca ai materialele potrivite. N-ai nevoie de foarfeca, ata ori ciocan, ci numai de cele cateva lucruri despre care iti spun in articolul de mai jos.
„Sunt oameni atat de stangaci incat nu pot construi nimic fara sa isi loveasca degetele cu ciocanul ori sa se intepe cu foarfeca. Chiar daca isi doresc sa mestereasca si ei ceva, deseori ii descurajeaza faptul ca au doua maini stangi cand este vorba despre unelte.
Se poate si astfel. Proiectul acesta este fix pentru ei: o husa pentru un scaun de bucatarie pe care poti sa o faci intr-un minut si pentru care nu-ti trebuie ace si nici foarfeca.”
Citeste articolul integral AICI.
4. Vacanta in Turcia, in 2017: ce trebuie sa stii
Romanului in sta bine cu drumul, mai ales cand si-l face singur. Ne-au calcat pe noi turci de sure de ori, dar acum cred ca ne luam revansa, altfel nu-mi explic interesul atat de mare pentru calatoria cu masina spre turci.
„Ce cantareste mai mult, cand te gandesti la o vacanta in Turcia? Riscurile pe care le-ar putea genera conflictele din zona ori raportul dintre calitate si pret? Merita sa mergi in Antalya ori Kusadasi cand aproape zilnic auzim stiri despre atentate teroriste, inclusiv in Turcia? Cum este o vacanta acum, intr-o tara care se afla in stare de urgenta de aproape un an?
Am fost acolo in vara lui 2017, am vazut, iti povestesc mai departe.”
Citeste articolul integral AICI.
5. La vanatoare de comori, in piata de vechituri
Daca ar putea lasa deoparte snobismul, milioane de romani ar recunoaste ca vand si / sau cumpara obiecte la mana doua. Dupa mine, nu-i nici o rusine sa le vinzi ori sa le cumperi, iar eu recunosc fara nicio jena ca am facut si una, si alta. De aceea, pot sa vorbesc despre cum sa faci cumparaturi cand mergi la piata de vechituri.
Si sa iti mai spun ceva: in tarile acelea civilizate la care ne uitam noi ca la prajiturile cu frisca (pe principiul „sunt bune, dar nu-mi permit”), au o adevarata cultura a pietelor de vechituri. Iti voi povesti curand cum sa face treaba asta in tara despre care unii spun ca ar fi cea mai tare dintre toate. Despre povestea asta mai tarziu, acum sa vedem ce se intampla la noi:
„Carti vechi, haine ponosite, biciclete uzate, albume din anii ’70 si ’80 pe vinil, jucarii vechi si haine purtate de cine stie cine pe vremea in care Romania era inca republica socialista, ravasite printre masini straine si sub miros de mici ce pluteste pana la sosea.
Pentru unii, piata de vechituri este o ramasita a vremurilor comuniste, un loc in care putini ar recunoaste ca merg. Dar n-ai idee cate lucruri grozave poti descoperi in doua ore. Este locul meu preferat pentru vanatoarea de comori.”
Citeste articolul integral AICI.
6. O solutie simpla si facuta in casa pentru curatat baia
Cum spuneam, solutiile din comert pe care le folosim in casa sunt toxice. Le putem inlocui usor cu produse facute in casa, daca iesim putin din cutie si invatam trucuri pe care bunicii si poate si parintii nostri le-au folosit zeci de ani. Iar solutia despre care iti spun mai jos este unul dintre ele.„Unii oameni sunt obsedati de curatenie. Vor sa aiba totul aliniat in dulapuri si in afara lor, sa nu aiba nicio urma de praf pe rafturi si nici scame pe jos, iar asta in fiecare zi si in fiecare ora din zi.
Nu ma incadrez aici: in casa mea sunt papuci aruncati pe hol sau poate o cana de cafea uitata in sufragerie. S-ar putea sa calci pe o rotita de Lego in drum spre usa. Iar praful intra oricum, nu pot instala filtru de particule la intrarea dinspre curte.”
Citeste articolul integral AICI.
7. 7 idei de decor pe care sa le furi din vacanta in Grecia
Fac ce fac si tot la vacante ajung! Pai cum sa ma duc eu intr-un loc cum este Grecia si sa nu gasesc surse de inspiratie peste tot in jur? Si apoi trebuie sa aduc ceva cu mine de acolo si sa impart si celor care poate nu au fost, nu au observat ori poate nu si-au dat seama cata frumusete inca mai exista in lumea asta. Nu-i inspiratia principalul motor al creativitatii?
„Pentru foarte multi romani, Grecia inseamna vara, vacante pe plaje albe si bai in marea turcoaz. Din iunie si pana in septembrie, soselele din Bulgaria ar trebui sa aiba doua benzi de dus si una de depasire pentru romanii care se indreapta spre tarmurile grecesi de la Marea Marmara ori Marea Egee.
Ma numar printre ei, de ceva vreme si trebuie sa spun ca m-am indragostit de verile grecesti. Incerc sa iau cu mine ceva din ele, de fiecare data cand ma intorc acasa. Sute de fotografii, pietre albe pentru desenat si ulei de masline de la producator, cel mai bun pe care il poti gasi in Europa.”
Citeste articolul integral AICI.
8. Fixer Upper: decoratorii care au innebunit America
Ti-am povestit despre sotii Jo si Chip Gaines, care au declansat o nebunie cu serialul lor de decoratiuni Fixer Upper. Conceptul este atat de simplu ca pana si eu am crezut ca l-as fi putut aplica pe o piata imobiliara mai stabila ca a noastra: aleg case in ultimul hal de degradare, le refac si le reamenajeaza pentru noii proprietari. Un fel de „Visuri la cheie”, dar la scara americana.
Cei doi soti pregatesc acum ultimele episoade, dupa cateva sezoane de difuzare cu un succes imens in Statele Unite: au decis sa opreasca show-ul pentru a acorda mai mult timp familiei, mai ales ca cel de-al cincilea lor copil se va naste peste cateva luni.
„Sunt deja cativa ani buni de cand au inceput iar sa se poarte obiectele vechi, in designul interior. Ca se numeste rustic, vintage ori shabby chic, stilul are elemente comune: lucruri vechi expuse ori reconditionate sau modele si materiale care se purtau acum poate o suta de ani sau mai bine.
Cat de mult vechi trebuie intr-o casa pentru a recrea o atmosfera aceea placuta si unde sa te opresti ca sa nu iti transformi casa intr-un muzeu? Si cum faci asta intr-o casa de marime medie spre mica, unde nu ai spatiu special de luat masa si nici terasa ori ditamai sufrageria? Cineva a gasit raspunsul perfect si l-a transformat-un intr-un stil de design interior care a innebunit milioane de americani, printr-un show de televiziune devenit fenomen national: Fixer Upper. ”
Citeste articolul integral AICI.
9. Recomand: o vopsea OK pentru piele neagra
Ne-am intors la probleme rezolvate in casa: vopsirea unui obiect din piele neagra si solutia pe care am ales-o pentru asta. Este vorba despre un produs pe care l-am descoperit singura si de care am fost multumita. Si daca a mers bine, de ce sa nu afle si altii?
„Am descoperit un produs bun si trebuie sa iti povestesc despre el, pentru ca sunt sigura ca fiecare din noi are in casa un obiect din piele neagra care, la un moment dat, are nevoie de culoare proaspata.
Cine ma cunoaste, imi stie slabiciunea pentru pantofii si pentru gentile din piele. Maro, neagra, aurie, verde – orice culoare de geanta arata bine si poate fi integrata cumva in garderoba daca este din piele de calitate. Pielea trebuie insa intretinuta, iar cel mai repede se uzeaza, evident, gentile purtate cel mai des, mai ales cele negre.”
Citeste articolul integral AICI.
10. Cum imbraci in blugi un scaun vechi de birou
Sper sa iti placa si tie acest proiect, mai ales ca el a avut mare succes mai ales in randul cititorilor mei de limba engleza, care l-au distribuit in social media de peste 300 de ori. Este un proiect de complexitate medie si despre care unii ar putea spune ca nu merita efortul. Ei bine, crede-ma ca pare mai complicat decat este. Merita sa arunci un scaun de cateva sute de lei cand il poti reface consumand doua-trei ore din timpul tau si in jur de 50 de lei, cat ai da pe trei perechi de blugi de la second hand, daca nu ii ai deja prin casa?
„Pun pariu ca italienii care au inventat blugii, in secolul 17, nu s-au gandit ca au lansat pe piata unul din cele mai longevive tipuri de material textil, folosit atat pentru uniforme (inclusiv in armata si in puscarii), cat si pentru hainele haute-couture. La dezvoltarea lui au contribuit francezii, nemtii si apoi americanii, care au transformat blugii intr-o emblema a Vestului salbatic.
Mi-am adus si eu contributia la evolutia blugilor, zilele trecute, folosind niste pantaloni vechi pentru tapiterie. Am salvat de la distrugere un scaun de birou al carui invelis lasa impresia ca are aceeasi varsta cu dinozaurii din Jurassic Park. Si uite ce bine a iesit!”
Citeste articolul integral AICI.
Acum, ca am scos-o la capat cu 2017, tare as vrea sa stiu ce-ti doresti de la 2018. Ce fel de proiecte vrei sa pornesti, de ce fel de idei ai nevoie? Spune-mi parerea ta, ca sa pot sa le testez pentru tine!