Camera baiatului: cum construiesti raftul avion

In orice camera de copil ar trebui sa fie un avion rosu.  Din acela care are aripile rafturi si care ocupa un sfert de perete. Zboara cu el copilul in vis, in fiecare noapte…

Cand am vazut prima data avion din acesta intr-o camera de baiat, intr-o fotografie, mi s-a parut un proiect genial si totodata greu de facut. M-am mai uitat, m-am gandit, am masurat, l-am construit si acum nu mi se mai pare la fel de dificil, chiar daca s-a lasat cu raniti pe santierul acesta.

Asta e povestea avionului nostru rosu si a degetetelor zdrelite pentru construirea lui.

Ce iti trebuie pentru proiect

La acest proiect este de preferat sa lucreze doi oameni, caci sunt diverse chestii de prins, marcat, taiat si care se fac mai usor in doi decat intr-unul singur. Nu este nici cel mai simplu proiect, dar merita efortul, daca te gandesti ca ceva similar costa 300 de lei intr-un magazin online de la noi. Si daca trebuie sa cumperi toate materialele, acest proiect nu ar trebui sa te coste mai mult de 70-80 de lei.

Si inca ceva: citeste cu atentie aceste instructiuni pana la capat inainte de a construi ceva! Iti vei da seama astfel care este gradul de dificultate si daca mai ai nevoie de lamuriti. Intreaba orice ai nevoie, printr-un comentariu la articol ori prin e-mail, ca sa te asiguri ca incepi proiectul in deplina cunostinta de cauza!

Materialele pot fi cumparate in totalitate, dar mai bine cauti prin casa si prin curte sa refolosesti ceea ce ai deja: rafturi ori placi de parchet, un ventilator vechi, rotite, tuburi de PVC. Daca vrei totusi ori ai nevoie sa cumperi o parte din ele, iti recomand Hornbach, unde gasesti exact tipul de material lemnos pe care l-am folosit eu:

politeprofileSa vedem insa lista de materiale:

  • doua placi din lemn ca rafturi / aripi (60 cm x 20 cm am avut noi)
  • stinghii din lemn – 8 bucati a cate 20-25 cm si diametru de 2-3 cm (doua stinghii de 90 cm lungime din cele pe care le vezi mai sus ar trebui sa iti ajunga)
  • un tub cu diametrul de cca 10-12 cm pentru fuselajul avionului (lemn ori PVC sau chiar o cutie de chipsuri Pringles vopsita)
  • o elice cu diametrul de cca 20 cm
  • doua rotite fixe pentru mobilier cu diametrul de 5 cm, pentru trenul de aterizare
  • doua console mari si doua mici, pentru prinderea de perete
  • vopsea in culoarea dorita (noi am ales rosu) ori doua culori, dupa cum va place
  • holszsuruburi, mai scurte pentru fixarea pe aripi a consolelor, mai lungi pentru fuselaj (in raport de grosimea tubului)
  • dibluri de 6-8 mm diametru, pentru fixarea in perete
  • bormasina, surubelnita, burghiu pentru lemn si pentru perete (vidia)

Avionul nostru este un biplan, adica are doua randuri de aripi suprapuse. Poti construi avionul si cu trei randuri de aripi (asa ai mai mult spatiu pentru depozitare), caz in care ai nevoie de inca o placa de raft, 4 stinghii si doua console mici.

Pentru elice, cauta un ventilator vechi, eventual la piata de vechituri. Nu-ti trece prin minte peste ce ai putea da acolo, dar iti poti face o idee buna daca citesti ce am scris eu AICI despre asta. Daca insa vrei neaparat o elice noua, gasesti AICI, de exemplu, dar sa stii ca te costa cel putin 60 de lei.

Noi am facut corpul avionului (carlinga) dintr-o vaza cilindrica din lemn, dar poti folosi si un tub de PVC la fel de gros ori o bucata de lemn dreptunghiulara, asa cum vezi aici:

Tri-Plane-Wall-Shelf

Sursa foto: nestdesigns.co.za

Fuselajul

Fuselajul l-am facut dintr-o vaza din lemn cilindrica pe care am cumparat-o cu defect, asa ca avea un pret destul de redus cat sa nu imi para rau ca o stric. Merge insa si un tub de PVC cu diametrul mai mare (10-12 centimetri), cata vreme iti incape ventilatorul in el.

Indiferent ce alegi, daca decizi sa faci si locuri pentru pilot si copilot (carlinga), cum am facut noi, trebuie sa stii cateva lucruri. Foloseste o freza cu diametrul de 5-6 cm atasata bormasinii (ohh, ii faci pe vecini fericiti!) ca sa gauresti carlinga in doua locuri, in care vor sta pilotul si copilotul.

Mare atentie cand faci asta: din cauza vitezei pe care o are freza si a vibratiilor care pot aparea, te poti rani usor daca obiectul pe care il gauresti nu este bine fixat, intr-o menghina, de exemplu. Teoretic, stiam ca se poate intampla asta si s-a confirmat si practic, in momentul executiei. Dovada sta si acum o urma pe palma stanga a mesterului sef.

Aminteste-ti insa ca acest pas nu este insa obligatoriu, astfel ca avionul va fi la fel si daca nu se vede exact cine il piloteaza.

Odata facuta si treaba asta, vopsesti fuselajul si il lasi sa se usuce. In acest timp, te ocupi de aripi.

avion2

Aripile

Daca nu ai nimic potrivit prin casa pentru rafturi (placi de parchet, de exemplu), poti merge la Bricostore ori la Hornbach, unde am gasit polite la dimensiuni potrivite pentru acest proiect la preturi de circa 10 lei. Stinghiile le gasesti tot la Hornbach, in mai multe dimensiuni si costa numai cativa lei, dar poti vedea singur asta in imaginile pe care le-am pus mai sus despre materiale.

In primul rand, cauta centrul celor doua aripi / rafturi si plaseaza acolo fuselajul pe care l-ai pregatit deja. Il prinzi de aripi cu doua-trei suruburi, in raport de cat este de greus i de gros.

Aripile se fixeaza intre ele cu ajutorul celor 8 stinghii, toate la fel de lungi si care dau distanta intre rafturi. Gaurile vin pe partea superioara a aripii de jos si pe cea inferioara a aripii de sus, in oglinda unele fata de altele. Ele au o adancime cel mult egala cu jumatate din grosimea placii si sunt plasate la circa 5 cm distanta de marginea aripilor, asa cum vezi in imaginea de mai jos.

avion de sus

Marchezi pe aripi locul in care vor veni fixate stinghiile si dai gauri cu un burghiu pentru lemn, a carui grosime trebuie sa fie egala cu cea a stinghiilor. Noi am dat gauri cu adancimea de 0.7 centimetri, iar pentru a pastra proportiile, am facut stinghiile de 20 de centimetri lungime, adica atat cat este latimea aripii.

Consolele

Dupa ce ai pregatit stinghiile si gaurile, marcheaza locul in care, pe ambele aripi, vor veni prinse consolele. Pune-le pe aceeasi linie verticala, respectiv la aceeasi distanta de latura exterioara a politei, sa zicem 10-12 cm.

Pentru aripile de sus, foloseste console mici – L-uri de metal cu latura de 3-4 cm, iar pentru cele de jos ceva mai mare, de 10 – 15 centimetri. Noi am folosit console de la Ikea, putin cam mari, e adevarat, dar cu o culoare aproape identica precum cea in care am vopsit noi avionul.

avion consolaavion L

Odata montate consolele,  mai ai ceva de facut inainte de a prinde aripile una de alta si a monta avionul pe perete.

Trenul de aterizare

avion5Rotitele pentru trenul de aterizare se gasesc usor si costa 5-6 lei bucata, la dimensiunea potrivita pentru avion. Noi le-am pus un fel de inaltator, facut dintr-o bucata de lemn, dar nu este obligatoriu sa faci la fel decat daca rotile sunt mici (2-3 cm diametru), daca sunt mai mari (5 cm diametru) le poti prinde direct de aripa.

Trenul de aterizare il prinzi de partea inferioara a aripii de jos, la distanta egala fata de marginile laterale ale aripii. Noi le-am montat la distanta egala fata de marginea din fata si cea din spate si la 15 cm fata de laterale.

Montajul final

avion3

Pui stinghiile intai in gaurile de pe aripa de jos, apoi asezi aripa de sus in raport de aceleasi gauri. Prinzi avionul cu dibluri in perete, mai intai in consolele mari, apoi in cele mici.

In toata treaba asta, consolele mari sunt cele care au rol de sustinere, cele mici sunt doar pentru fixarea avionului pe perete.

Elicea

avion elice

Cum spuneam, am folosit un ventilator vechi, ramas nici nu mai stiu exact de la ce. S-a potrivit perfect in tubul folosit drept fuzelaj si, fiind greu, nu a fost nevoie sa il prind in vreun fel. Faptul ca are inca fire care ies din ele ne da de gandit: poate gasim un mod sa ii atasam o sursa de energie si sa il facem sa se invarta efectiv.

avion4

Atentie la…

Si pentru ca acest proiect ar putea fi mai dificil pentru cei care pun pentru prima oara pe o bormasina (desi se poate si asa), uite cateva lucruri la care sa fii atent, ca sa iti iasa toata treaba asa cum trebuie:

  • Ai grija cand dai gaurile, sa nu iasa burghiul pe cealalta parte a raftului, asa ca fie folosesti un opritor pentru bormasina, fie pui un elastic (din tipul celor pentru prins bani) pe burghiu ca sa marchezi adancimea pana la care poti gauri.
  • Daca lemnul pe care il folosesti este foarte uscat, da gaurile cu un burghiu inainte de a baga holszsuruburile, altfel lemnul crapa si nu-l mai poti folosi in proiect.
  • Stinghiile trebuie sa aiba toate exact aceeasi lungime, iar gaurile trebuie date perfect simetric, altfel vei avea o problema in prinderea celor doua aripi una de alta, pentru ca ele nu vor fi paralele, iar stinghiile vor aluneca in toate partile la montajul final.
  • Monteaza stinghiile intai in gaurile de jos si abia apoi in cele de sus. Le poti lipi, daca vrei, cu un pic de aracet pus in gaurile din aripi. Asa iti va fi mai usor sa il prinzi apoi de perete si nu se va dezintegra daca vreodata vrei sa il dai jos la zugravit.
  • Cand prinzi avionul de perete, foloseste polobocul atat pe orizontala, cat si pe verticala, sa te asiguri ca aripile sunt drepte si ca stinghiile sunt bine fixate intre ele si perpendiculare pe aripi, altfel avionul va fi descentrat si va parea stramb pe perete.

Totul este bine cand se termina cu bine. Ai acum un raft avion nou nout, de care copilul tau sigur se va bucura.avion1

avion6Totul este gata, acum putem decola…

avion

… insa orice calatorie este mai interesanta atunci cand nu o faci singur. De aceea, am luat si noi pe cineva la bord.

avion decolat

Ce spui despre avionul acesta? Crezi ca i-ar placea copilului tau? Poti face si altfel acest proiect? Spune-ti parerea comentand mai jos si distribuie acest articol daca ti-a placut!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top