Biroul DIY pentru o camera ingusta

Intr-o camera mica, pozitionarea mobilei este o provocare. Pare si mai greu intr-o camera de copil, unde biroul trebuie sa aiba acces la lumina naturala si sa asigure suficient spatiu pentru scris si invatat.

O astfel de situatie a trebuit sa rezolv si eu, iar solutia gasita a fost sa construiesc un birou personalizat, pe masura spatiului disponibil in cel mai bun loc in care putea fi pus: langa fereastra. Vezi mai jos pasii si materialele necesare, ca sa iti poti construi propriul birou, in ce camera doresti.

Cat de mare trebuie sa fie biroul?

Un birou confortabil are, conform regulilor ergonomice, o latime de 50-75 cm si o lungime de 75 – 150 cm. Pentru un copil, dimensiunile potrivite sunt o latime de 45-50 cm si o lungime de 60-75 cm. Ca sa aiba loc si cartile sau caietele, biroul trebuie sa asigure un spatiu pentru invatat si scris de circa 1-1,2 m latime insa. (Bancile de scoala nu sunt nici pe departe asa, dar asta e alata poveste.) Daca avem si un calculator de instalat, este clar ca spatiul necesar aproape se dubleaza. Chiar si cu un laptop in loc de calculator, un birou de 1-1,2 m este insuficient, cata vreme laptopul este folosit tot mai des si in timpul temelor pentru scoala. Inca ceva: la un birou cu o latime de 70-80 cm, trebuie sa adaugi un spatiu necesar de un metru pentru scaunul de birou.

In comert sunt birouri cu diferite dimensiuni. Cele care au latime de 60 cm, de exemplu, sunt prea scurte pentru a asigura suficient spatiu pentru calculator si scris. Cele foarte lungi – cand le gasesti – au un pret destul de mare sau nu sunt in culorile de care ai nevoie. Ori mie imi trebuia o combinatie de lemn de fag si lemn negru, pe care nu am gasit-o nicaieri.

Culoarea nu a fost singura problema. Camera pe care a trebuit sa o amenajez are o latime de 3,15 m, asemenea multora din camerele de la bloc, iar fereastra este pozitionata pe latura mai lunga, in opozitie cu usa. Ca sa asigur lumina suficienta, cea mai buna pozitie a biroului este orientat spre fereastra. Luand in calcul insa o latime de 70-80 cm a biroului si inca 1-1,2 m pentru scaun, ajungeam sa ocup mai bine de jumatate din latimea camerei. Prea mult, cata vreme patul se afla pe perete opus ferestrei, langa usa.

Solutia? Un birou ingust si lung, unde sa fie loc suficient pentru teme si pentru calculator, cu spatii de depozitare adecvate. Nu am gasit exact ce mi-a trebuit, asa ca am decis sa fac singura unul pe masura dorita, care sa inlocuiasca ceea ce vezi mai jos.

Materialele

Este un birou DIY, dar facut din piese gata construite – rafturi de la Ikea si blat de la Hornbach. Am masurat spatiul disponibil si aveam nevoie de un blat de 2,2 m, pe care am decis sa il sustin pe doua corpuri de mobila, care sa aiba si rafturi pentru carti si caiete, si spatiu pentru calculator. Baiatul meu este inalt pentru varsta lui, cu perspective serioase de crestere spre 1,90 m. Asemenea altor piese de mobila, biroul va fi utilizat pe termen lung, astfel ca l-am gandit la o inaltime potrivita si pe viitor, respectiv 80-85 cm.

Pentru baza, m-am orientat spre corpurile de bucatarie de la Ikea si am cumparat doua negre, cu latimea de 40 cm, si adancimi de 37 cm (pentru rafturi) si 60 cm (pentru calculator). Cumparate acum cateva luni, cele doua corpuri plus o fata de sertar au costat impreuna 240 de lei, insa am remarcat o crestere a preturilor lor, intre timp, pe site-ul Ikea. Sertarul a fost construit separat, de un prieten care ne-a adus un sistem metalic de glisare. Pe langa cele doua dulapuri de la Ikea, am cumparat un blat din lemn de fag de la Hornbach, pe care am dat 275 lei.

Blatul din lemn este brut, nefinisat, deci are nevoie de o usoara slefuire si de lacuire, pentru a fi protejat. Am corectat micile imperfectiuni cu chit de cutit si apoi am slefuit tot blatul, ca sa elimin asperitatile. Este o operatiune necesara, pentru ca blatul este construit din bucati de lemn de fag incleiate, care necesita mici reparatii si finisaj pentru a nu fi deranjant in utilizare. Lacul nu acopera integral asperitatile, iar blatul arata mai bine cand este slefuit.

Dupa slefuire (am folosit smirghel cu granulatie 180 si apoi 240), am aspirat praful si apoi am sters cu alcool tehnic pentru curatare profunda. Au urmat doua straturi de lac Villa Yacht pentru parchet de la Policolor, produs pe care eu il iubesc foarte mult, pentru usurinta in aplicare, aspectul pe care il da lemnului si pentru ca nu miroase.

Am lasat cateva zile blatul in pace, pentru ca lacul sa se usuce in profunzime inainte de a-l prinde de cele doua corpuri de baza, cu ajutorul sinelor pe care dulapurile de bucatarie Ikea le au, in partea de sus. Tot de la Ikea am cumparat si o sina speciala pentru cabluri, de mare folos ca sa sustin prelungitorul in care sunt conectate diferitele fire de la calculator. Am montat butonii la sertar si la usa dulapului si gata!

Ca sa fac un calcul final, costurile pentru realizarea acestuia au fos turmatoarele: 240 lei dulapurile + 275 lei blatul + 40 lei organizatorul pentru cabluri + 30 lei lacul pentru blat = 575 lei un birou de 2,2 m lungime, in culorile dorite de mine si care se integreaza perfect in camera baiatului. Daca nu as fi avut dinainte, as fi platit probabil inca 20 lei pe cei doi butoni in culoarea lemnului.

Mi-e cam greu sa prind tot biroul intr-o singura fotografie, dar cred ca este evidenta diferenta intre spatiul de acum si cel de dinainte. Copilul are acum suficient loc sa stea la calculator, dar si sa scrie, fiindu-i usor sa treaca de la o zona la alta, cu scaunul cu rotile.

Si inca o precizare, pentru cine se intreaba ce cauta calculatorul pe birou, in camera copilului. Pentru baiatul meu, calculatorul face parte din planurile pe termen lung, incepute cu o serie de cursuri de programare, acum cativa ani. Dincolo de nevoia de a utiliza un calculator pentru temele zilnice, are abilitati pe care el le dezvolta de mult si care – sper eu – ii vor asigura un viitor stralucit intr-un domeniu pe care el il iubeste si pentru care pare-se ca are o inclinatie clara.

Daca sfaturile mele ti-au fost de folos, te rog sa distribui articolul in social media si trimite-l si prietenilor care ar putea fi interesati de acest proiect. Iar in fiecare vineri dimineata, va astept in emisiunea “FOCUS la prima ora” de la Prima TV, la “Lectia de bricolaj”, pentru cateva minute de inspiratie si wellbeing.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma pe mai multe platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

4 thoughts on “Biroul DIY pentru o camera ingusta”

  1. Buna Gabriela, nu gasesc dulapurile negre pe site-ul celor de la Ikea. Imi poti spune cum se numesc?Multumesc.

    1. Tare faine! Fix de la ideea asta am plecat si noi. Doar ca am avut nevoie de bibliotecile de pe lateral, asa ca am lasat doar spatiul ramas pentru birou.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top