Atelier la Leroy Merlin: suport din sticle reciclate (P)

Atelierele DIY sunt ocazii sa ne exersam abilitatile practice pentru proiecte viitoare. Un atelier DIY am tinut la magazinul Leroy Merlin Colosseum, cu ocazia Zilei Pamantului, iar alaturi de participanti, am realizat un suport pentru plante, din lemn si sticle reciclate.

De ce bricolajul inseamna sustenabilitate

Ziua Pamantului este celebrata anual in 22 aprilie si se leaga de inceputurile miscarii ecologiste la nivel mondial. Din anii ’70, cand a aparut aceasta miscare, lucrurile au evoluat mult, iar acum vorbim nu doar despre protectia mediului, ci si despre sustenabilitate, in aproape toate domeniile vietii noastre. Nu mai este vorba doar despre cum nu aruncam gunoi in padure, ci despre cum utilizam mai eficient resursele.

Reciclarea este una dintre actiunile sustenabile pe care le putem face, la nivel individual. Iar asta este important pentru ca, indiferent cate planuri globale si cate politici s-ar emite, niciuna nu are finalitate daca noi, individual, nu facem nimic. Masinile electrice sau panourile solare nu au rost daca oamenii nu ar alege sa le cumpere. Containerele pentru colectarea recipientelor cu garantie ar fi inutile daca cetatenii nu ar duce zilnic ambalaje. Magazinele second hand nu ar exista daca nu ar fi oameni care sa repuna in circuit piesele vestimentare.

In sustenabilitate, totul se bazeaza pe o decizie individuala de a consuma resursele mai judicios, de a urma normele in vigoare, dar si de a face mai mult cand nimeni nu te obliga. Aici intra bricolajul: nu este obligatoriu, dar este de folos, iar amatori sunt o multime. Proiectele mici de bricolaj dezvolta abilitatile practice si indemanarea, gandirea creativa si capacitatea de a gasi solutii. Sunt doar antrenamente pentru proiecte mai mari de reconditionare, reciclare ori constructie, prin care salvezi resurse, refolosesti si reciclezi.

De aceea, un atelier DIY este ocazia perfecta de a invata ceva nou despre materiale si tehnici pe care sa le utilizezi mai tarziu singur, in proiecte de amploare. Este si mai bine cand un astfel de atelier DIY se intampla intr-un magazin de bricolaj: ai acces la orice material vrei si la oamenii care sa-ti spuna ce sa faci cu ele.

Atelier DIY la Leroy Merlin, cu ocazia Zilei Pamantului

Leroy Merlin organizeaza lunar ateliere DIY, in propriile magazine Acestea au loc simultan in toate magazinele Leroy din tara, incepand cu ora 10:00. Calendarul atelierelor de anul acesta este disponibil AICI, iar inscrierea se face prin mesaj privat catre pagina de Facebook Leroy Merlin Romania, cu precizarea magazinului in care isi doreste fiecare sa participe.

In 20 aprilie, am tinut eu atelierul de la Magazinul Leroy Merlin Colloseum, unde am construit un suport pentru plante, din lemn si sticle din plastic reciclate. Atelierul a fost replicat in celelalte magazine din retea si a fost transmis si online AICI.

Despre materiale

Am ales un proiect care, din punct de vedere sustenabil, imbina trei elemente diferite si totusi legate: prelucrarea lemnului, reciclarea si gradinaritul. Usor de facut si accesibil si celor mici.

materiale workshop Leroy Merlin

Daca vreti sa replicati acasa acest proiect, iata lista de materiale:

  • o bucata de scandura din lemn cu lungimea de 25 cm si latimea de 14 cm,
  • doua bucati de scandura cu lungimea de 10 cm si 14 cm,
  • doua bucati de cornier din lemn sau sipca cu lungimea de 25 cm,
  • patru amortizoare din pasla,
  • 4 holsuruburi subtiri pentru lemn,
  • 4 cuie mici pentru lemn (tinte),
  • vopsea pe baza de apa,
  • o planta si pamant de flori,
  • 2 sticle din plastic de 2 litri.

Ca ustensile, ne sunt de folos o bormasina si o surubelnita in cruce, un ciocan, doua pensule (una pentru curatat praf si alta pentru vopsit), smirghel cu granulatia de 180 si o bucatica de lemn drept suport pentru el, o foarfeca sau cutter, alcool tehnic si o carpa din bumbac, nu din microfibra.

Pasii de urmat

Primul pas este sa slefuim putin lemnul, pentru a-l nivela si indeparta aschiile, dar si pentru a creste aderenta vopselei. Praful rezultat se curata cu o pensula, iar suprafata se sterge cu alcool tehnic. Apoi se trece la imbinarea pieselor: scandura lunga reprezinta baza, iar cele mai scurte lateralele, care se prind de baza cu holsuruburi, formand un U larg.

workshop Leroy Merlin

Lateralele se stabilizeaza apoi montand stinghiile de lemn, in partea de sus. Aici folosim cuie si ciocan pentru prindere, lemnul fiind mai subtire. Odata terminat montajul, lipim amortizoarele din pasla pe baza din lemn si putem trece la vopsit.

Pentru colorare, vopseaua pe baza de apa este cea mai buna solutie. Noi am ales vopsea pe baza de apa Luxens, brand propriu al Leroy Merlin, revenita de curand pe rafturi intr-o noua formula si cu o serie de culori noi. Am vopsit exteriorul si, pana s-a uscat acesta, am trecut la partea de gradinarit din proiect.

Sticla de plastic este materialul de baza pentru un un ghiveci cu autoirigare, perfect pentru plantele ale caror radacini sunt in crestere si au nevoie de un sol umed permanent. Este foarte usor de construit acest ghiveci: tai sticla in doua, iar jumatatea cu dop devine ghiveci, in care pui pamant si apoi planta. Apoi, introduci jumatatea cu pamant in jumatatea de jos, in care pui apa. Slabesti dopul pentru ca planta sa se poata alimenta cu apa si gata!

Tot proiectul se poate face in 20-30 de minute, daca te axezi doar pe el si nu te opresti sa explici etapele si sa arati materialele, cum am facut eu. Dar pentru mine, explicatiile sunt cea mai frumoasa parte, pentru ca asa am ocazia de a impartasi ceea ce stiu si a-i inspira si pe altii sa dezvolte propriile proiecte. Iar la workshopul de la Leroy Merlin Colosseum nu am facut singura asta, ci am avut alaturi oameni priceputi, pe care ii vei intalni in magazin si carora le poti cere sfaturi despre materialele de care ai nevoie.

Trucuri de tinut minte pentru alte proiecte

Desi proiectul a fost unul simplu, cateva mici capcane tot apar, iar ele se regasesc si in proiectele ample, pe care le faceti pe cont propriu. Altele sunt trucuri care va fac proiectele mai usoare. Iata care sunt:

  • Foloseste smirghel pe suport textil, nu pe hartie, pentru ca este mai rezistent si poate fi reutilizat dupa spalare. In raport de cat de dura este suprafata slefuita, il poti refolosi de pana la 6-7 ori.
  • Sterge cu alcool tehnic inainte de vopsire, pentru ca aceasat substanbta curata si degreseaza cel mai bine. Foloseste alcoolul tehnic pentru curatare ori de cate ori vopsesti, indiferent de suprafata (lemn, metal, plastic).
  • Inainte de prinderea cu holsuruburi, gaureste lemnul ca sa nu crape. La lemnul uscat, prinderea direct cu holsuruburi sau cuie produce crapaturi in lemn si poate strica intreaga piesa. Previi asta gaurind lemnul intai cu un burghiu si apoi infilentand surubul in gaura facuta cu acesta. Foloseste suruburi si burghie speciale pentru lemn, care au filetul scutit si taie fibra lemnului in loc sa o rupa.
  • Lipeste amortizoare din pasla pe fundul suportului si fa la fel cu orice alt obiect dur pe care il pui pe mobila, precum si cu ghivecele cu flori. Din cauza condensului, sub ghiveci, poate ramane o urma care se transforma in pata, mai ales in cazul mobilei din lemn sau furnir. Mai mult, cu amortizoarele din pasla elimini riscul unor zgarieturi pe suprafata mobilei.
Gabi Ralea atelier DIY Leroy Merlin
  • Uda plantele inainte de transplantare, pentru ca pamantul uscat sa nu le afecteze radacinile. Important este sa le poti scoate din ghiveciul in care sunt fara ca radacina sa fie afectata. Daca ghiveciul este mic, il poti intoarce cu fundul in sus si pastra tot pamantul cand muti planta in sticla. Daca este un pui de floare care a facut mustati, rasfira-le pe pamant inainte de a le acoperi, ca planta sa aiba stabilitate. Pune apa in partea de jos cat sa depaseasca binisor nivelul dopului, iar asa o poti pastra si o saptamana fara sa fie nevoie de vreo alta udare.
Gabi Ralea atelier DIY Leroy Merlin

Daca ce ai vazut aici ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de aceste informatii!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top