Cand spui „amenajare garsoniera”, te gandesti la un spatiu care ofera mai putin decat un apartament. Unde inghesui de toate fara sa ai loc destul pentru nimic, ca in celebra garsoniera de 15 mp de la Cluj. Dar nu-i chiar asa: am amenajat o garsoniera cu trei zone distincte in camera de aproape 25 mp, toate cu suficient loc incat sa te desfasori in voie. Iata cum am facut acest proiect marca #DoctorulDeCase.
Inainte de amenajare
Vorbim despre o garsoniera cu o suprafata totala utila de 34,4 mp, plus un balcon de 4 mp, pe care clienta mea doreste sa o inchirieze. Cum nu sunt la primul contract cu doamna respectiva (tot pentru ea am amenajat si garsoniera ASTA), mi-e clar ca clar ca isi doreste culoare, dar intr-o masura acceptabila pentru orice chirias. In plus, stiam ca are o dorinta nerealizata dupa proiectul anterior, si anume aceea de a organiza o zona de dormit separata. Cum garsoniera anterioara – de numai 29 mp – era prea mica pentru asa ceva, am decis ca aici sa gasesc o solutie sa facem acest lucru.
Am pornit de la doua elemente pe care clienta si le-a dorit: canapeaua din piele maro roscat si bucataria vernil, iar de aici am construit mai departe. Cumva, trebuia sa integrez aceste doua elemente cu parchetul grej deschis si cu peretii albi, dar si cu gresia si faianta bej montate deja de dezvoltator.
Am lucrat in case preluate de la dezvoltatori (ohhh, ar trebui sa scriu separat despre asta) si mereu au fost probleme, fie cu finisajele, fie cu pozitionarea instalatiilor.
De data asta insa, am avut surpriza sa nu avem situatii care sa genereze costuri suplimentare, singura neregula – sa zicem – fiind ca nisa in care am pus zona de dormit este putin mai mare in realitate decat in planul apartamentului. Bine pentru noi, de data asta, rau pentru bucatarie, unde… dar vezi mai jos situatia de acolo, unde ne-ar fi prins bine niste centimetri in plus.
Asa arata o bucatarie de 5,3 mp, un pic mai mare decat baia de 4,6 mp. Chiar si asa, am reusit sa avem aici masina de spalat vase, plita si chiuveta, cu spatii intre, necesare din punct de vedere functional. Ideal ar fi fost sa avem si sertare, dar unde sa pui asa multe in doar 2,6 m lungime, din care o parte blocati de masina de spalat si de coloana cu centrala? Iar pentru centrala termica trebuie un dulap separat, ca sa maschezi toate firele si conductele ei.
Ai dubii privind spatiile despre care vorbesc? Te cred, de aceea las aici RLV-ul ca sa se vada calr cu ce dimensiuni am avut de-a face.
Dupa amenajare
Cu o bucatarie atat de mica, slabe sanse sa poti depozita prea mult, asa ca am mers cu dulapurile superioare cat de sus s-a putut, ca sa lasam zona de jos libera pentru plita, chiuveta + racorduri si masina de spalat vase. In plus, centrala fiind amplasata pe o grinda iesita cu 20 cm in fata peretelui, ne reducea posibilitatea de a depozita prea mult in zona respectiva. Totusi, am putut folosi zona de sub ea, chiar daca rafturile au fost de numai 40 cm adancime.
Norocul nostru este ca, de regula, centralele incap in dulapuri cu adancime de 40 cm si cu latime de 60 cm, trebuie doar sa nimeresti inaltimea potrivita, in raport de cum este amplasata evacuarea. Si apoi sa gasesti si combinatia castigatoare pentru usi, cand ceea ce-ti trebuie nu este pe stoc si trebuie sa improvizezi.
Important este ca noi am scos-o la capat cu bine si cu un cost de circa 6.000 de lei pentru mobilierul de bucatarie, fara electrocasnice. Evident insa ca nu s-a pus problema de masa in bucatarie, ci am mutat-o in camera, in apropierea iesirii spre balcon.
Asa am rezolvat o parte din camera principala, ramanand restul de circa doua treimi, unde aveam de organizat o zona de socializare si dormitorul.
Desi peretii au ramas albi, am ales mobilier alb pentru depozitare si pentru zona media, ca sa facem vizibile restul pieselor si ca sa nu fie incaperea aglomerata. Am optat insa pentru culoare in nisa de pe peretele opus televizorului – un verde precum mobila de bucatarie.
In aceasta nisa am planificat zona de dormit, aveam nevoie doar de o solutie potrivita pentru separare. Dupa nenumarate incercari, am renuntat la rafturi si am instalat in loc riflaje, din ratiuni de spatiu, astfel incat sa incapa un pat de 1,4 m latime si canapeaua, lasand zona de trecere libera. Mi-ar fi placut sa avem o comoda cu sertare sau un raft pe peretele opus patului, dar spatiul de cca 75 cm ramas pentru trecere era insuficient pentru asa ceva. Poate chiriasul va dori sa isi agate ceva pe perete, ca prima imagine pe care o va vedea dimineata.
Cat despre zona de socializare, acolo avem canapeaua din piele maro si televizorul, plus depozitarea din jurul lui. Este adevarat ca se trece prin fata canapelei, dar, fiind o casa pentru o persoana sau cel mult doua, nu va fi o tragedie. Nu le puteam avea pe toate, nu-i asa? Cand vrei si masa, si canapea, si pat, trebuie sa accepti si compromisuri, cum ar fi lipsa noptierelor sau a comodei langa pat, ori faptul ca patul se va vedea cumva, chiar daca nu va fi primul lucru pe care il remarci cand intri in casa. De fapt, asta vezi atunci cand intri:
Se vede aici si un coltisor de baie, despre care am uitat sa spun pentru ca nu am avut mare lucru de facut acolo, in afara unui dulap care sa incadreze masina de spalat si niste prosoape verzi care urmau a fi cumparate. Gresia si fainta puse de dezvoltator aratau bine impreuna si le-am putut lega usor de restul casei.
Frumos, nu?? Asa a crezut si domnul care a venit sa o vada imediat dupa aparitia anuntului de inchiriere si care a si luat-o. Deci n-o cautati, ca s-a ocupat de la prima vizionare.
Cat despre costuri, acestea s-au ridicat la aproape 10.000 de euro, putin peste bugetul initial pentru ca electrocasnicele au fost mai scumpe decat ar fi trebuit (asa se intampla cand amani achizitia si se incheie campania de reduceri), iar riflajul a costat si el destul, inclusiv montajul.
Una peste alta, clientul este multumit, chiriasul la fel, drept urmare nu am nici eu de ce sa ma plang. Am satisfactia de a fi aranjat o casa foarte faina, cu un buget rezonabil avand in vedere rezultatul final, in acest proiect #DoctorulDeCase. Desi, dupa cate scamatorii fac sa rezolv proiecte pentru case mici, ar trebui sa ma numesc probabil „doctorul de spatii mici”.
Daca ce ai vazut mai sus ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca au nevoie de astfel de idei!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube