Review: am testat aspiratorul Samus Aquafilter ▶️

Folosesc de zece ani acelasi aspirator Samus, caruia nu am sa-i fac reprosuri. Dar vine si vremea unei schimbari cateodata, asa ca am decis ca imi trebuie aspirator nou. Nu ma tenteaza ideea aspiratorului robot care face singur totul. In general, nu vreau sa cheltui o avere pe obiecte, pentru ca mi se pare mai important altceva, iar aspiratoarele nu fac exceptie.

De aceea, m-am orientat spre ceva din clasa de mijloc, bazandu-ma si pe experienta anterioara cu Samus. Asa am ajuns sa testez Samus Aquafilter – un aspirator cu filtrare cu apa, mai potrivit decat cel vechi mai ales pentru persoanele astmatice ori cu alergii, ca mine.

Vezi mai jos cum arata acest aspirator, dar si la ce conlcuzii am ajuns dupa ce l-am folosit de cateva ori.

Vechiul meu aspirator era un model fara sac, care a rezistat eroic in perioada de utilizare si pe care acum l-am degradat la statutul de “aspirator de atelier”. Cel nou este tot fara sac, avand in plus cateva optiuni, dar si ceva in minus. Dar sa le luam pe rand.

Ce fel de aspirator este Samus Aquafilter

Samus Aquafilter este un aspirator fara sac, cu aspirare cu filtrare prin apa. Are un rezervor din plastic in care se aduna praful si pe care il poti umple cu apa, intr-o anume masura. Apa din rezervor va impiedica praful sa se degaje inapoi in casa, in timpul aspirarii. Daca adaugi ulei esential (am pus cam 10 picaturi) in apa din aspirator, mirosul va fi foarte placut, de casa proaspat curatata.

Aspira atat umed, cat si uscat, ceea ce inseamna ca poate fi utilizat in ambele variante (cu apa sau fara), iar materia pe care o trage poate fi solida ori lichida. Adica poti aspira apa sau vinul de pe jos, dar fara cioburi, pentru ca ele pot strica furtunul.

Are filtru Hepa, adica acel tip de flitru care elimina cam 99% dintre particulele de praf cu dimensiunea de peste 0,3 microni. Alaturi de filtrarea prin apa, face acest tip de aspirator foarte potrivit pentru persoane sensibile la praf, precum alergicii ori astmaticii.

Legat de pret, desi brandul este romanesc, nu este cel mai ieftin de pe piata, dar nici cel mai scump. Facand o comparatie cu alte branduri de pe piata, la aceleasi specificatii, am gasit si modele de la Rowenta (model Cyclonic), Bosch, Phillips, Samsung ori Zass, dar cu putere mai mica de aspirare ori fara o parte dintre optiuni.

Cat priveste zgomotul, toate sunt cam in aceeasi marja de 78 – 85 db. Samus Aquafilter are 84 de decibeli, conform specificatiilor, dar testele pe care le-am facut ulterior, pe diferite trepte de aspirare, arata un nivel de zgomot mai mic de atat, respectiv 69 – 71 db, asa cum vezi mai jos.

Diferente fata de alte modele similare de pe piata apar insa la greutate (unele modele ajung si la 10 kg). Greutatea devine un factor important la aspiratoarele cu apa, intrucat tancul trebuie golit dupa utilizare, iar unul cu o structura greoaie este greu de manevrat si de golit.

Poti vedea ce primesti exact in cutie daca urmaresti materialul video de mai jos, unde am combinat unboxingul cu cateva teste de aspirare.

Pro & contra Samus Aquafilter

Acum, ca folosesc acest aspirator in mod curent, s-ar putea sa-ti fie de folos sa adun in cateva puncte experienta mea cu el. Are puncte bune si puncte asupra carora sa fii atent, chiar ddaca eu le-am denumit generic “contra”.

Pro

  • Fiind in mare parte din plastic, este un aspirator cu greutate mica si usor de manevrat chiar si atunci cand este plin cu apa. Rotitele se invart usor, in toate directiile.
  • Aspira foarte bine, chiar si atunci cand este fixat pe putere mica.
  • Are optiunea de suflare cu aer, foarte utila in curatarea electrocanicelor ori electronicelor din casa.
  • Nu are sac, astel ca nu esti dependent de achizita unor consumabile.
  • Are un set de accesorii care permit aspirarea tuturor suprafetelor, inclusiv aspirarea lichidelor varsate pe jos (as testa si daca functioneaza si pentru curatarea geamurilor spalate).
  • Filtrarea cu apa reduce considerabil cantitatea de praf degajata in atmsofera din aspirator, in timpul aspirarii. Poti adauga ulei esential in apa din aspirator, pentru un miros mai placut degajat in casa.

Atentie la:

  • Dupa utilizare, aspiratorul trebuie demontat si aruncata apa, iar aspiratorul curatat si lasat sa se usuce, iar asta dureaza putin mai mult decat la un aspirator cu aspirare uscata. Dar oricum curatam aspiratorul dupa folosire, nu?
  • Plasticul pare de buna calitate, dar este plastic, asa ca trebuie manevrat cu grija atunci cand este golit de apa si curatat.
  • Nu are sistem de tragere automata a cablului, care se infasoara manual in jurul tancului si se prinde cu o clema.
  • Brandul nu este unul foarte cunoscut, iar aparatul este fabricat in China.

Personal, cred ca este o alegere buna pentru pretul pe care il are, respectiv pana in 400 lei, avand in vedere optiunile pe care le ofera. Faptul ca nu este produs intr-o tara occidentala ori la noi nu cred ca este o problema, cata vreme foarte multi dintre producatorii de orice importa din China fie componente, fie produsul cu totul, practica fiind una cunoscuta la nivel mondial.

Sigur ca poti gasi produse mai bune, la preturi mai mari si de la branduri mult mai cunoscute, dar sa nu uitam ca exista o mare parte din populatie in Romania care alege in primul rand in raport de buget. Pentru ei, dar si pentru aceia care nu vor sa cheltuiasca o avere pe electrocasnice, dar vor un aparat care sa-si faca treaba, cred ca Samus Aquafilter este o alegere potrivita.

Sper ca acest articol sa iti fie de folos si sa te ajute sa gasesti cel mai bun aspirator, potrivit nevoilor tale. Daca ti-a placut articolul, distribuie-l mai departe in social media si prietenilor pasionati de cumparaturi ori care sunt in cautarea unui astfel de produs.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

6 comments
  1. E bun,e fain.dar vreau sa inlocuuesc filtrul hepa ,că al meu e imbacsit,si nu gasesc nicaieri.

    1. Am vazut ca cei de la Samus au si accesorii, inclusiv filtru Hepa. Incearca sa le scrii, poate il poti comanda direct la ei: https://samus.ro/Aspiratoare/Accesorii-aspiratoare.html
      Eu am spalat filtrele din burete mereu, cu apa calda cu presiune si un pic de detergent. Cele de la aspiratorul vechi sunt si acum ok. Cel Hepa nu am incercat sa il curat inca, nu stiu daca se poate face ceva la el ori trebuie schimbat…

  2. Am testat aspirarea cu ulei esențial adaugat in apa de la aspirator. Aveam de iasomie in casa si mi-a placut. Familia a fost si ea incantata de miros.

  3. Eu am de vreo 5 ani aspirator cu filtrare prin alt de la alt brand si mi se pare superior celor clasice din punctul de vedere al puterii de aspirare. Singurul dezavantaj pe care il vad la astfel de aspiratoare e ca sunt ceva mai mari. La ulei esential adaugat in apa nu m-am gandit, dar testez cu prima ocazie.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like