Daca nu ar fi fost prietena mea Irina, aceasta opera de arta si articolul in care vorbesc despre ea nu ar fi existat. Mi-a spus ca i-ar fi placut sa stie sa picteze si am luat asta drept provocare la folosit acuarelele. Am vrut sa ii arat ca este posibil sa creezi si atunci cand nu esti un artist in sensul propriu al cuvantului si vreau sa cred ca am reusit.
Sustin in continuare ca este simplu. Ia o pensula si acuarele si incearca si tu, fara sa te gandesti ca vei gresi vreo tusa! In arta nu exista greseli.
Ce iti trebuie
In primul rand, ai nevoie de curaj sa folosesti pensula si acuarelele. Apoi de pensula si acuarelele, un pahar cu apa si o foaie speciala de desen (cele din blocurile de desen pentru scolari sunt perfecte). Mai tine aproape o carpa curata, de care sa iti stergi pensulele din cand in cand. Iti mai trebuie un marker negru cu varful foarte subtire, de 0.5 ori 0.7 mm grosime.
Nu cauta neaparat o idee pe care sa o asterni pe foaie in culori, lasa lucrurile sa mearga de la sine si mai tarziu vei vedea spre ce te indrepti.
Cum faci
Mai intai, uda pensula si apoi intinde apa pe o bucata de foaie. Umple repede pensula cu o culoare – am ales rosu – si intinde-o pe portiunea uda. Culoarea se va intinde singura.
Repeta acest pas cu diferite culori, pana umpli foaia. Traseaza portiunile una langa alta, lasand o margine subtire intre ele, de cativa milimetri. Daca insa ajung culorile sa treaca de la o portiune la alta si sa se amestece, nu te impacienta, este exact ce iti trebuie doi pasi mai incolo.
Ai umplut foaia de culori, acum le lasi sa se usuce. Ai nevoie ca foaia sa fie bine uscata pentru ceea ce urmeaza.
Foloseste markerul foarte subtire pentru a desena un contur fiecarei culori pe care ai pus-o pe foaie. Chiar daca marginea este neregulata si raman spatii albe (ba e chiar indicat sa fie asa), urmeaza marginea fiecarei culori pana le incadrezi pe toate in propriul chenar.
Ce faci insa daca s-au amestecat culorile intre ele, iar delimitarea dintre pete nu mai este clara? Mergi mai departe desenand conturul pe marginea culorii care se intins mai tare. Vor rezulta niste forme total neregulate, dar cine spune ca trebuie sa fie altfel??
Poti lasa tabloul in aceasta faza, apoi sa il inramezi si sa il agati unde iti doresti. Frumusetea va sta in modul in care sunt alaturate culorile, in forma si in marimea petelor, iar aici nu ai nevoie sa fii expert pentru a produce o imagine originala. Dupa cum vezi cand alaturi culorile pline de apa, amestecul dintre ele se face de la sine, iar rezultatul se poate usor asemanaa cu cele mai frumoase flori ori stele sfaramate.
Ori poti merge mai departe: folosind acelasi marker subtire, desenezi motive diferite in fiecare pata de culoare.
Alterneaza modelele dupa cum doresti: pot fi flori ori arabescuri, imprimeuri de tip blana ori mandale ori doar bucatele simple marmorate. Pentru a scoate in evidenta unele dintre culoti, poti lasa goale o parte din spatii.
Te poti inspira din multe locuri: gandeste-te la mladitele de vita de vie, la motivele populare din casa bunicii sau la orice altceva doresti si transpune-le pe foaia desenata. Sfatul meu este sa faci intai o proba a modelului pe o hartie separata, astfel incat sa stii deja la ce vrei sa ajungi cand pui markerul cu tus pe foaia acoperita cu acuarela.
In final, obtii cam asa ceva:
Poti inrama si expune apoi opera pe care ai creat-o asa cum faci cu orice tablou. Vei vedea ca iti va fi unul din cele mai dragi obiecte de decor, pentru ca va fi original si personalizat. Dincolo de asta, va fi supriza de a descoperi ce poti face prin forte proprii.
In fiecare dintre noi se ascunde un artist, prinde curaj sa il scoti la iveala! Spune-mi cate ceva si despre proiectul tau, iar daca ai si tu un prieten care ar vrea sa poata picta, trimite-i acest articol.