7 piese esentiale pentru curte si balcon

Indiferent cat de mic este spatiul in aer liber pe care il ai – balcon, terasa ori curte, nu-l ignora, ci transforma-l intr-o oaza de relaxare. Va deveni astfel locul in care iti incarci bateriile prin gradinarit ori prin simpla sedere intr-un loc placut, ca sa rezisti stresului cotidian.

Doar cateva lucruri iti trebuie ca sa il amenajezi intr-un stil care sa-ti placa si despre ele iti voi vorbi mai jos.

Citeste cu atentie mai departe, daca ai nevoie de inspiratie: vei gasi inclusiv surse pentru idei care sa te ajute, dar si pentru produse de calitate la pret bun. O parte dina ceste produse le poti vedea in pop-up store Brico Depot deschis pana in 30 mai, in Grand Arena Bucuresti. Te invit sambata, 11 mai, de la ora 15.00, sa participi la workshopul pe care il tin acolo si unde iti voi arata ce poti face singur pentru a avea o gradina de vis! Toate detaliile le gasesti pe pagina evenimentului, adica AICI.

Un mit in care multi mai cred este ca ai nevoie de un spatiu generos pentru amenajarea unei gradini. Ei bine, chiar si un balcon de 2 metri patrati se poate transforma intr-un cuib relaxant, daca iti doresti asta. Ne impiedica, cel mai adesea, modul in care ne stabilim prioritatile si alegerea de a folosi balconul drept loc de depozitare, nu pentru a amenaja un colt de natura.

Daca ai la dispozitie o curte insa, posibilitatile sunt mai largi, dar si nevoile pe masura. Te poti considera fericit daca iti place sa gradinaresti, pentru ca ai la dispozitie o multime de optiuni din care sa alegi.

Mobilier de gradina

Un spatiu de relaxare este incomplet fara un loc de stat, indiferent ce suprafata ai la dispozitie. In primul rand, orienteaza-te spre un material rezistent si alege un model adaptat obiceiurilor tale – cu masuta joasa daca vrei o zona de socializare, cu masa inalta daca obisnuiesti sa mananci afara.

Daca ai un balcon minuscul, iti recomand sa folosesti o masa de tip bistro si scaune pliabile, precum setul de mai sus (are un pret incredibil: trei piese la 155 de lei). O masuta patrata, cu latura de circa 60 de cm, iti va lasa loc de trecere (balcoanele au de regula cel putin un metru latime), astfel ca poti instala langa ea macar un scaun.

Acest mobilier, fiind pliabil, poate fi strans usor si folosit doar atunci cand ai efectiv nevoie. Il gasesti in gama de mobilier de gradina Denia de la Brico Depot si il poti vedea AICI.

Daca ai curte, posibilitatile sunt mai largi, iar nevoile pe masura. Poti alege o masa cu mai multe scaune si chiar o lada de depozitare pentru pernele de exterior, paturi sau alte textile si obiecte pe care le folosesti in mod frecvent. Poti merge inclusiv pe varianta unei mese extensibile – cum este cea din imaginea din stanga jos – pentru ca iti ofera posiblitatea de a jongla cu spatiul in raport de nevoi. Tot din gama Denia face parte.

Orice tip de mobilier ai alege, respectiv plastic ori lemn, ia in calcul modul in care il vrei proteja peste iarna. Personal, prefer lemnul, precum cel de mai sus – acacia, care este un arbore exotic cu fibra tare si foarte rezistenta in aer liber.

Protectie impotriva soarelui

Intr-o curte expusa, ai nevoie de umbrire, care poate juca si rol de a projeta de priviri indiscrete. Daca ai multe blocuri in jur, asa cum am eu, atunci simti nevoia sa te izolezi cumva de cei din jur si sa te bucuri de intimitate. Daca nu ai o copertina atasata casei, iti recomand sa cauti un pavilion ori o umbrela de soare adecvata spatiului tau.

Poti instala o umbrela inclusiv intr-un spatiu mic precum un balcon, alegand una care poate fi reglata pe inaltime, dar si ca inclinatie, astfel incat sa o orientezi cum vrei ca sate poti proteja de soare.

Cea pe care o vezi mai sus are copertina reglabila, este pe suport de lemn tratat si o gasesti in oferta Brico Depot AICI. Am fost sa o vad in magazin si iti arat si tie cum arata in realitate si ce sistem de extindere are.

Surse de lumina

In casa, sursele de lumina amplasate in triunghi produc o atmosfera calda, placuta. Urmeaza acelasi tipar si in gradina sau balcon si ia in calcul doua tipuri de iluminat: o sursa care sa iti asigure suficienta vizibilitate pe intuneric, dar si lumini ambientale, al caror scop este doar de a crea atmosfera.

Ai cel putin doua variante de alimentare pentru luminile de exterior. Sursele cu lumina directionata sunt alimentate la reteaua de curent electric si pot fi montate pe pereti ori tavan (daca ai copertina) sau chiar in trepte. Trebuie sa ai grija aici ca izolatia sa fie facuta corect, de aceea este de preferat sa apelezi la un electrician autorizat. Luminile cu alimentare solara pot fi montate oriunde si sunt folosite de obicei pentru ambient ori pentru a face mai vizibil traseul prin gradina.

Daca alegi o lampa solara cu senzor, ai o sursa de lumina foarte potrivita pentru zonele de trecere si pentru spatiile de depozitare din exterior (garaj, casute pentru scule samd), pentru ca nu ai nevoie sa tragi fir electric si nici sa montezi intrerupator. Folosesc de cativa ani o astfel de sursa de lumina si sunt foarte multumita de ea. Gasesti gama de iluminat pentru gradina de la Brico Depot AICI.

Plante

Nu-i natura daca nu avem plante, nu-i asa? Aici optiunile sunt atat de diverse incat mi-ar fi imposibil sa le acopar in cateva randuri, tocmai de aceea, voi dezvolta subiectul separat.

Iti spun doar ca trebuie sa iei in considerare nu doar spatiul de care dispui, ci si lumina, umiditatea, temperatura, vecinatatea si, nu in ultimul rand, timpul pe care il poti aloca pentru ingrijirea plantelor.

Unelte si echipamente pentru grădinărit

Daca ai plante si copaci, automat ai nevoie de o trusa pentru ingrijirea lor. Pe scurt, creeaza-ti un set din care sa nu lipseasca lopatica, foarfeca si manusi cauciucate, pentru florile de mici dimensiuni. Daca stai la curte si ai gazon, tufe si arbori de ingrijit, adaugi la set doua tipuri de greble, eventual o cazma si o sapa (daca ai un pic de vie ori arbusti care sapati). Pentru ingrijirea gazonului, iti trebuie o masina de tuns iarba, iar pentru copaci clesti de mari dimensiuni si o drujba sau o motocoasa.

Iti recomand sa urmaresti, la Brico Depot, gama de echipamente Erbauer (ti-am mai povestit despre ele AICI), care functioneaza pe baza aceluiasi tip de acumulator, astfel ca poti cumpara mai multe ustensile si sa le folosesti cu aceeasi baza de incarcare. Detaliile tehnice pentru fiecare piesa din aceasta gama – inclusiv pentru echipamentele de gradina – le gasesti AICI.

Mijloace pentru irigatie

Daca ai plante, atunci ai nevoie sa le si uzi. In mod traditional, rezolvi usor udatul cu o stropitoare, cand ai plante la ghiveci. Sa stii ca exista instalatii de irigare chiar si pentru acest caz si perdele de apa care te ajuta sa creezi o atmosfera fresh chiar si intr-o zi torida.

Daca ai gazon, lucrurile devin mai complexe si ai nevoie de furtun, pistol de udat cu diferite tipuri de jeturi si poate si de un aspersor. Frumusetile astea colorate tot la Brico Depot le-am gasit, daca vrei si tu ceva la fel.

Grătarul – pretext de socializare

Sa facem ori sa nu facem gratar: asta este intrebarea! Spatiul – oricat ar fi de mic – poate fi impartit in asa fel incat sa ocupi un colt, macar din cand in cand, cu o ustensila micuta pe care sa coci orice iti doresti. Este de preferat totusi sa ai o terasa spatioasa ori o curte unde sa instalezi un gratar, caci in marile aglomerari de blocuri mirosul si fumul unui gratar pe balcon ii pot deranja pe vecini.

Cand stai la curte, sa ai in vedere un alt aspect: conform legii, orice are fundatie si trei pereti ziditi se considera a fi constructie care trebuie autorizata, cu plata taxelor de rigoare catre primarie. In traducere libera, inseamna ca trebuie sa ceri autorizatie de constructie pentru gratar, daca vrei sa iti construiesti unul din caramida, dar si pentru cotetul cainelui, daca vrei sa ii faci un postament din beton.

Iti iei de orice grija cumparand un gratar gata construit, pentru ca vei gasi inclusiv la dimensiunile pe care le are de obicei unul facut acasa. Iti recomand sa verifici gama de gratare de la Brico Depot, pe care o gasesti AICI.

Daca spatiul nu iti permite, te poti orienta spre unul pe role, mai usor de mutat in locul care iti convine cel mai mult. Exista inclusiv variante foarte mici, de marimea unui ceaun, pe care le poti lua cu tine la picnic. Am vazut unul asemanator de foarte curand, la o petrecere la iarba verde, unde m-a mirat cat de repede se incalzeste si se raceste apoi, ca sa poata fi strans si pus in portbagaj fara riscuri. L-am regasit apoi la Brico Depot Orhideea, in Bucuresti.

Pe ansamblu, orice spatiu cere un pic de atentie si idei de amenajare. Incearca sa vezi partea plina a paharului: ai un loc in care sa te recreezi si sa iti consumi timpul cu folos. O gluma care circula pe internet spune ca este mai ieftin sa gradinaresti decat sa mergi la psiholog. Rezultatul merita cu prisosinta, de aceea te incurajez sa transformi bucatica ta de curte ori balcon intr-un paradis verde.

Succes in toate proiectele iti doresc! Iar daca articolul ti-a fost de folos, distribuie-l in social media si trimite-l si prietenilor care au nevoie de ajutor ca sa-si faca balconul sau gradina mai frumoase!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top