Cand stai in casa altuia, ai putina libertate in privinta amenajarii. Trebuie sa accepti peretii, parchetul, gresia si faianta si, uneori, chiar si mobila pe care proprietarul le-a ales, fie ca-ti plac sau nu.
In conditiile astea, cum decorezi o casa care nu-i a ta, dar pe care o ocupi pe termen mediu si lung? Iti dau eu cateva ponturi, in articolul de mai jos!
De ce nu vrea proprietarul???
Cei mai multi proprietari de locuinte inchiriate resping ideea modificarilor in locuinta, atunci cand este avansata de chiriasi. Apar discutii pentru un perete vopsit, mobila modificata ori pentru gaurile date in pereti. La orice idee de reamenajare, raspunsul primit tinde sa fie mereu acelasi: nu vrea proprietarul! OK, dar de ce nu vrea??
Interesul proprietarului care iti inchiriaza este sa mentii casa in stare buna, astfel incat, atunci cand te muti, sa nu fie nevoit sa faca reparatii majore. Chiar daca ai platit o garantie din care pot fi scazute cheltuielile cu reparatiile, cand pleci, proprietarul prefera de obicei sa iti restituie garantia si sa ii lasi in schimb casa impecabila, gata pentru urmatorul chirias. Reparatiile inseamna pentru el timp si energie pierdute, dar si o perioada in care casa nu mai produce niciun venit si, mai rau, el trebuie sa suporte din buzunar cheltuielile cu intretinerea.
O gaura data aiurea in pereti poate afecta firele electrice trase pe acolo. Mobila lasata in apartament ramane in casa pentru ca proprietarul nu are unde sa o depoziteze, probabil, iar urmatorul chirias ar putea avea nevoie de ea. In plus, transportul mobilierului ridica probleme logistice si socuri in urma carora mobila are de suferit.
Obiceiurile si nevoile variaza de la un chirias la altul, iar variatiile acestea provoaca uneori cheltuieli neprevazute proprietarilor. In plus, orice proprietar serios are oricum de acoperit diferite cheltuieli pentru o casa inchiriata, cum ar fi impozitul pe chirie, reparatiile curente (un robinet, o usa etc) sau reviziile periodice (pentru centrala termica, instalatia de gaze samd). A fi proprietar este un stres in plus, pe care oricine aflat in aceasta situatie cauta sa il reduca, inclusiv prin respingerea din start a ideilor de reamenajare.
Ce poti face atunci?
Chiar si asa, ai la indemana cateva moduri prin care sa faci casa placuta, fara sa investesti major in obiecte care nu s-ar potrivi in locuinta ta urmatoare. Ideea este sa aduc amprenta personala prin obiecte care fie pot fi adaptate oricarui spatiu, fie nu se raporteaza la anumite dimensiuni sau conditii de locuit.
1. Plantele
Vegetatia te ajuta sa dai viata unui spatiu, oricat de sumbru ar fi el. Alege plante nepretentioase, care supravietuiesc in orice conditii de lumina, umiditate si spatiu, cum ar fi Sansevieria, Crassula, Tradescantia, cactusii sau planta paianjen.
In ultima instanta, daca nu ai conditii potrivite ori nu stii prea bine cum sa pastrezi florile in viata, apeleaza la plante artificiale. Gasesti in magazinele JYSK, KiK sau Ikea plante artificiale de calitate, pe care le poti utiliza cu succes pentru a da un pic de viata unei case altfel banale.
2. Foloseste suprafetele pentru decorare, nu peretii
Cand nu poti agata nimic pe peret, folosesti in loc suprafetele plane precum dulapuri, comode, servante. Pe aceste suprafete, construieste aranjamente de tip vignetta, din mai multe decoratiuni, urmand sfaturile pe care le gasesti in articolul de aici.
In aceste aranjamente, foloseste tablouri ca obiecte inalte, astfel incat sa poti acoperi si o parte din pereti fara sa dai vreo gaura.
Chiar si fara sa compui aranjamente complicate, foloseste suprafetele pentru a expune decoratiuni personalizate – fotografii, suveniruri – care sa umanizeze spatiul si sa il faca reprezentativ pentru tine.
O alta suprafata pe care o poti utiliza fara probleme este podeaua, pe care poti plasa plante inalte, opere de arta, cutii decorative mari si cu rol multifunctional (decorativ si depozitare).
3. Covoare remarcabile
Desi covorul se alege in raport de suprafata ce trebuie acoperita, poti gasi o astfel de piesa pe care sa o iei cu tine atunci cand te muti. Se poarta suprapunerile de covoare, in care cel asezat deasupra este colorat sau iesit din comun, acoperind numai zona de stat in zona canapelei.
Un astfel de covor poate fi luat in viitoarea ta casa, unde sa il folosesti fie singur, fie tot in combinatie cu unul neutru drept baza.
4. Masute pentru cafea
O masuta pentru cafea poate fi un element total deosebit de decor, pe care sa il iei cu tine in alta casa.
Daca masuta aceasta este un cufar vechi, o cutie decorativa de tine depinde. Poti gasi o varianta care sa iti placa si pe care sa o integrezi ulterior in stilul pe care ti-l doresti pentru locuinta care-ti va apartine.
5. Textile cu personalitate
Textilele dau culoare casei fara mare efort, dar alege-le totusi cu cap. Perdelele si draperiile pot fi prea costisitoare si sunt croite pe masura. Astfel, nu merita investitia in ele decat daca petreci in casa inchiriata suficient de mult incat sa consideri ca merita cheltuiala, pentru confortul tau.
Cuverturile si pernele decorative pot fi schimbate mai usor, iar asternuturile si prosoapele sunt oricum ale tale. Opteaza pentru culori care iti plac si care te ajuta sa faci casa in care stai mai primitoare.
Stii alte metode prin care sa faci mai placuta o casa inchiriata? Spune-mi parerea ta intr-un comentariu mai jos. Iar daca articolul ti s-a parut util, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care au nevoie de sfaturile acestea!