Apare sezonier intrebarea „ce se poarta anul acesta, ca stil de brad de Craciun?”. Tendintele nu se schimba radical de la un an la altul. Ba mai mult, dincolo de pasteluri sau alte nuante pasager aflate in trend, cateva stiluri raman atemporale. Sfatul meu este ca spre acestea sa te indrepti, fiind o alegere mult mai sustenabila. Dincolo de asta, orice brad de Craciun inseamna mai mult decat globuri si beteala si va aduce bucurie oricum. Iata ce stiluri vor fi mereu valabile si cum sa le aplici in casa ta.
Rosu + alb + verde
Este cea mai expresiva combinatie de culori pentru sarbatorile de iarna. Este un fel de uniforma pentru luna decembrie, pe care o imbraca toti si toate, pana dupa Craciun. Urmareste, spre exemplu, filmele de pe canalul TV Diva si vei observa ca, decembrie, inclusiv hainele personajelor de film se inscriu in aceste culori. De ce? Pentru ca acest trio de culoare este un clasci si nu se va demoda niciodata.
Vor iesi mai frumos in evidenta daca le combini cu alb si negru, la masa de Craciun, spre exemplu. Albul si negru vor functiona drept spatiu negativ si vor da spatiu suficient culorilor. De fapt, pe ansamblu, este recomandat sa nu folosesti doar aceste culori, ci sa le echilibrezi cu neutre precum alb, offwhite, bej, gri deschis, negru. Pastreaza supraftele mari in culori neutre si nu introduce excesiv aceasta combinatie de culori.
Drept urmare, le poti folosi si tu cu incredere, dar iti recomand sa mergi pe nuantele de baza de rosu si verde, nu pe variatii ale acestora. Le poti folosi si separat (caz in care poti folosi nuante mai inchise si mai deschise), mai ales daca le combini cu alb si negru, pentru a produce contrast.
Decoratiuni vintage / retro
Stii globurile casante pe care le aveam in pom cand eram copii? Aveau diferite forme, de la fructe si pana la cele mai uzuale obiecte si figuri, straluceau intr-o multime de culori si aveau ceva copilaresc in ele.
Sau decoratiunile din fetru sau rasina care inchipuiai soricei, pitici si gnomi ocupati cu pregatirea cadourilor? Soldateii cu veste rosii, balerinele delicate si ingerasii in alb si auriu… Acelea sunt decoratiunile la care ma refer, in cazul de fata.
Sigur ca nu avem toti globuri din anii ’70 sau ’80 (atunci s-a intamplat copilaria mea, spre exemplu), insa gasim si acum ornamente si decoratiuni cu tenta retro. Sunt branduri – precum Bloomingville – care sunt specializate in astfel de decoratiuni, precum si mici artizani care inca produc globuri din sticla pictate manual. Dar trebuie sa iti fie clar ca astfel de decoratiuni sunt mai scumpe, fiind adesea piese unicat, cata vreme sunt pictate manual, deci nu gasesti niciodata doua la fel.
Oarecum, aici stilul se poate suprapune cu cel metalic, daca adaugi globuri cu decoratiuni aurii, spre exemplu. Elementul comun va fi insa stilul decoratiunilor, liniile complicate si detaliile minutios aplicate, specifice ornamentelor vechi.
Brad de Craciun cu ornamentele metalice
Ornamentele metalice si stralucitoare vor fi mereu asociate cu sarbatorile de iarna. „Ca un pom de Craciun” ne duce adesea cu gandul la ceva sclipicios si foarte incarcat, nu-i asa? Cu asa perceptia in constiinta publica, este usor de inteles de ce ornamentele metalice vor fi mereu in trend cand vine vorba de pomi de Craciun.
Chiar si asa, tine mine ca mai putin inseamna mai mult, iar ca de la sublim la ridicol este doar un pas. Nu toate metalicele puse gramada iti vor asigura un pom de Craciun reusit, ci unitatea in culoare sau finisaj. Cu alte cuvinte, daca vrei sa combini ceva metalic, alege fie toate globurile in aceeasi culoare (auriu, argintiu, cupru, aur roz samd), fie in acelasi finisaj (lucioase, sclipicioase ori mate). Recomandarea mea este sa mergi pe o singura culoare, la care sa ai variatii mai deschise si mai inchise. Vei avea un pom decorat monocolor, dar de o eleganta deosebita.
Sigur ca, daca vrei neaparat, poti aduna in acelasi pom globuri aurii lucioase si argintii mate, plus ghirlande stil bronz, dar nu vei obtine nici pe departe efectul despre care iti vorbesc eu.
Brad de Craciun in materiale si culori naturale
Este unul din stilurile sustenabile de decorare a unui brad de Craciun, fiind bazat in principal pe utilizarea materialelor naturale precum lemn ori sfoara, dar si a unor materiale comestibile precum portocale, scortisoara, anason ori chiar a fursecurilor.
Se suprapune in mare masura cu stilul DIY, doar ca este mai selectiv in privinta materialelor si culorilor (nu include reciclarea materialelor artificiale), care se inscriu in nuante de pamant si fibre naturale. Poti compune o multime de decoratiuni folosind doar carton si sfoara ori coji de portocale si bete de scortisoara.
Brad de Craciun cu accesorii DIY
Aici intram pe teritoriul meu, sa zic asa. 🙂 Nu exista alta limita decat propria imaginatie. Eu merg mult pe reciclarea diferitelor materiale si folosesc mai ales hartie, carton, margele, dar si resturi textile ori lemn pentru a improviza ornamente pentru pom ori alte decoratiuni.
Daca ai nevoie de inspiratie pentru astfel de ornamente, iti recomand sa vezi acest proiect cu casute din carton sau acesti braduti din resturi de brad. Sau poti inventa orice altceva iti doresti, pornind de la materiale pe care le ai la indemana.
In loc de concluzie
Bun, sa zicem ca alegi una din aceste variante pentru pomul tau de Craciun. Dar as vrea sa ai in vedere alte cateva lucruri, daca tii la modul in care va arata, pe ansamblu, casa ta in pragul sarbatorilor de iarna.
- Alege un singur stil dominant pentru pomul tau de Craciun si o tema. Cauta un element dominant pe care sa il urmezi, ca sa existe unitate in felul in care decorezi, chiar daca folosesti uneori elemente din stiuri diferite. Daca alegi decoratiunile naturale, nu combina cu globuri metalice ori vintage, cu funde din atlas si catifea ori elemente aurii, ci ramai in zona texturilor naturale (textilele in carouri sunt perfecte aici). Daca vrei metalic, nu aduce accesorii DIY din carton brut si nici din fructe ori conuri de brad, ci din hartie cu imprimeu in acelasi ton sau coronite cu funde stralucitoare.
- Tine-te de acel stil pentru tot ce inseamna decor de Craciun: pomul, decoratiunile din restul casei, masa de sarbatori, modul in care ambalezi cadourile. Este, daca vrei, un fel de branding pentru familia ta pe care cei care iti trec pragul il vor recunoaste si admira.
- Gandeste-te cum si unde depozitezi decorurile, inainte de a cumpara altele noi. Ideal este sa ai elemente pe care sa le pot roti de la an la an sau pe care sa le combini in diferite moduri. De exemplu, stilul natural cu decoratiuni textile rosu, alb si verde sau metalic cu una din culorile mentionate. Daca depozitezi separat, pe seturi de culoare aceste decoratiuni, le poti roti si combina usor de la un an la altul.
Daca ce ai vazut aici ti-a fost de folos, distribuie articolul in social media si trimite-l prietenilor care stii ca sunt interesati de astfel de idei privind bradul de Craciun!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube