Este o traditie sa ne facem planuri in primele zile din an, pentru lunile care vin, pe baza a ceea ce am facut in anul abia incheiat. De obicei, ne stabilim obiective personale ori profesionale, dar eu iti propun o perspectiva noua: 5 rezolutii legate de casa si de felul in care locuim, pentru a ne imbunatati calitatea vietii acasa.
1. Curatenie si intretinere pentru confort, nu pentru standarde
Planificarea este mama succesului, inclusiv cand vine vorba despre treburi gospodaresti. Multi dintre noi au deja un program stabilit pentru curatenie sau macar au intrat intr-un anume ritm in care dau cu aspiratorul, sterg praful, schimba asternuturile ori spala perdele si draperii. Daca nu ai asa ceva, incepe de aici: o planificare pentru aceste operatiuni, in raport de nevoia de curatenie, de timpul disponibil si de cine se implica alaturi de tine. O explicatie a modului in care stabilesti acest program gasesti aici, in articolul despre rutine de curatenie scris de prietena mea Elena Santos.
Cei care au clarificat deja programul de curatenie pot trece la nivelul urmator, stabilind un program anual pentru tot ce inseamna intretinerea si verificarea instalatiilor si a altor componente din casa.
Intra aici revizia centralei de gaze si a instalatiilor, dar si verificarea filtrelor de apa si a racordurilor, bateriilor si garniturilor, a starii prelungitoarelor electrice ascunse dupa mobila, curatarea masinilor de spalat, uscatoarelor si a altor electrcasnice mari si verificarea filtrelor lor sau a aparatelor de aer conditionat. O astfel de verificare m-a ajutat, de exemplu, sa descopar o infiltratie in perete, langa robinetul de alimentare a masinii de spalat rufe, desi nu exista niciun semn care arate vreo defectiune.
Desi curatenia si intretinerea sunt operatiuni utile, nu pierde din vedere un alt aspect important: nu esti sclavul lor si nici al casei in care locuiesti. O casa curata ca un pahar nu este un scop in viata, amintirile frumoase alaturi de cei dragi da, chiar daca asta inseamna jucarii imprastiate pe covor si o canapea dezordonata dupa o bataie cu perne.
2. Redu consumul de energie
Cu atatea majorari de taxe si preturi, este evident ca un consum mai mic de energie este benefic pentru bugetul oricarei familii. Faptul ca exista subventii din partea statului pentru consumul de energie nu este un motiv sa consumam excesiv. Exista metode rezonabile de a pastra nivelul facturilor cat mai jos, iar despre solutii detaliate am scris si eu AICI.
Poti urmari istoricul de consum atat pentru gaze, cat si pentru electricitate ca sa vezi cum evolueaza lucrurile fata de anul precedent. Iarna blanda ne ajuta sa mentinem consum redus de energie pentru incalzire, dar nu ne putem baza doar pe asta.
Dincolo de obiceiurile zilnice care influenteaza consumul de energie, ia in calcul achizitiile de electrocasnice pe care le ai de facut in viitor si sa ai in vedere nu doar pretul produselor, ci si consumul pe care ele il genereaza.
3. Pastreaza in jurul tau doar ceea ce este cu adevarat important
Cum ar veni, inlatura din jurul tau tot ceea ce dauneaza starii tale de bine acasa, iar aici nu este vorba doar despre obiecte. Si oamenii vin uneori cu o energie negativa care iti face rau si iti reduce pofta de viata si motivatia personala. Gandeste-te bine daca aportul pe care ei il aduc in viata ta merita sacrificiul de a le suporta toxicitatea.
Cat despre obiecte, fa un program si pentru declutter, nu doar pentru curatenie. Ca sa mentii ordinea, poti urmari o lista de sarcini mai mici, cum ar fi: mai putine obiecte pe blatul de bucatarie, fara haine aruncate prin casa, un singur loc / cutie in care pui obiecte diverse si triaza periodic ce se aduna acolo. O casa ordonata ajuta la mentinerea echilibrului mental si iti asigura mai multa odihna decat una foarte aglomerata.
Iar daca pe cont propriu este prea greu, iti recomand sa cauti un professional organizer care sa te ajute sa iti pui in ordine lucrurile, din toate punctele de vedere. Te incurajez sa o cauti pe Madalina Preda, partenera mea in proiecte de reamenajare in care a fost nevoie si de professional organizing. Poti lucra direct cu ea sau iti poate recomanda un professional organizer din echipa sa ori din Asociatia Consultantilor din Organizare si Planificare din Romania.
4. Colt de citit si de simtit bine
Principala trasatura a casei trebuie sa fie confortul, care este dificil de asigurat uneori la nivelul intregii locuinte. Dar macar un colt anume trebuie sa existe, in care sa te retragi in liniste cu o carte ori o cana de cafea, unde sa fugi cand simti nevoia de relaxare.
Fie ca este un colt pe canpea ori un fotoliu cu o lampa alaturi, fa-ti un scop din a amenaja acest loc pentru tine doar si exact asa cum iti doresti.
5. Un hobby care sa aduca valoare casei, prin ceea ce faci
Aceasta rezolutie are doua valente: iti aduce tie personal un beneficiu din sfera dezvoltarii personale, dar si pentru casa ta implica o imbunatatire. Daca te gandesti ca nu te pricepi ori ca nu ai suficienta indemanare, eu iti spun ca gresesti, pentru ca nu exista doua maini stangi, ci exista doar oameni care inca nu au descoperit cat pot face cu ele.
Croitoria, pictura, desenul, vopsitul mobilei sau tricotatul ori plantele de apartament – toate ajung in finsal sa se regaseasca in casa prin produsul mainilor tale. Iti imbunatatesc astfel casa si ii dau o amprenta personala, dar iti mentin si tie starea de bine, asigurandu-ti relaxare si exprimarea creativitatii.
In final, casa ta are de castigat si, odata cu ea, toti cei care o ocupa.
Spor in toate iti doresc si succes in indeplinirea rezolutiilor pentru 2024, oricare ar fi ele!
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube