5 moduri de a decora in coral, culoarea anului 2019

Probabil ai aflat care este culoarea anului 2019 – coral viu, o nuanta de portocaliu cu tonuri aurii aparuta tot mai des in design si in mediul online. Intalnita in natura si din ce in ce mai des si in marketing, culoarea exprima optimism si dorinta nativa a oamenilor de a fi fericiti, potrivit specialistilor Pantone care au ales-o.

Cum poti folosi o astfel de culoare in designul casei tale, astfel incat sa pastrezi armonia culorilor si sa nu fie obositoare? Cum combini o culoare atat de puternica si in ce proportie ca sa fii in tendinte, dar fara a exagera? Am cinci variante pentru tine, in articolul de mai jos.

De ce „Living Coral”?

Pentru Pantone – institutul cu autoritate globala in coloristica – a regasit aceasta culoare in diferite medii, in ultimele luni, de unde a tras concluzia ca tot mai multi consumatori sunt atrasi de aceasta nuanta.

In natura, culoarea se regaseste in diferite nuante, mai apropiate de roz, rosu sau portocaliu. Legatura cu viata marina nu este intamplatoare, reciful de corali fiind un suport pentru alte vietuitoare, la fel cum o atitudine pozitiva este incurajata intr-un mediu colorat in portocaliu.

Sunt ani buni de cand o nuanta apropiata de 16-546 Living Coral era nominalizata culoarea anului de catre Pantone. Se intampla in 2012, cand Tangerine Tango era culoarea anului, fiind urmata de-a lungul anilor de culori aproape in totalitate reci. Iata insa ca o nuanta calda revine in atentie si ma astept sa o vedem mult mai des in perioada care va urma.

5 moduri in care poti integra Living Coral in amenajare

Fiind o culoare puternica, ai nevoie de moderatie in utilizarea ei, de aceea trebuie balansata cu alte nuante si intinsa doar pe suprafete limitate.

Daca vorbim despre combinatii, poti obtine diferite efecte alaturand la coral alte culori. Varianta monocolora se potriveste intr-un spatiu mic, unde obtii profunzime prin continuitatea culorii, pe care o regasim in diferite nuante. In combinatie cu nuante de gri si alb ori culori neutre obtii o atmosfera simpla, traditionala, iar impreuna cu alb si negru construiesti un interior clasic si elegant. Alaturi de albastru ori turcoaz, interiorul tau devine vesel, dinamic, eventual cu tenta marina.

Coralul este o culoare schimbatoare in functie de lumina, astfel ca aceeasi suprafata poate parea aproape rosie, roz sau portocalie, in raport de lumina.

Ai mare grija la folosirea acestei culori in camerele orientate spre vest, unde lumina apusului este oricum calda si poate face ca atmosfera sa fie saturata de portocaliu. Fiind o culoare care energizeaza, foloseste-o cu masura si in dormitoare sau in alte zone destinate relaxarii.

1. Perete de accent

Desi unii designeri sustin ca peretii de accent nu mai sunt in trend, acest tip de colorare selectiva ramane o metoda eficienta de a atinge echilibrul cromatic intr-o incapere.

Poti colora doar partea de sus, astfel incat impactul sa fie mai mare prin contrast, dar si prin asocierea culorii cu ideea de arta care se expune de obicei in zona superioara a peretelui. Daca vrei sa colorezi integral peretele, urmareste sa il acoperi partial cu tablouri sau decoratiuni, ca sa „spargi” blocul de culoare si sa echilibrezi cromatic incaperea. suprapune decoratiuni aurii pentru a da eleganta decorului, iar metalul va scoate in evidenta culoarea.

Sa mai stii ca o culoare atat de puternica si calda se va reflecta pe obiectele din jur, de aceea este de preferat sa o folosesti cu moderatie.

2. Canapeaua in nuante calde de coral

Mult mai facila decat vopsirea unui perete este introducerea unei canapele sau a unui fotoliu coral intr-o incapere. Din pacate, culoarea este destul de dificil de gasit la noi, iar optiunile pe care le-am descoperit cautand online sunt foarte putine si intr-o nuanta putin diferita de culoarea anului 2019.

O alta solutie este sa cauti huse coral pentru canapea si fotolii, care sunt si mai usor de intretinut cata vreme le poti scoate pentru spalare. Eu am descoperit asa ceva la Dedoma, insa nu am comandat niciodata de la ei, astfel ca mi-e greu sa iti spun ceva despre calitatea lor ori despre conditiile de livrare.

3. Piese independente de mobilier

O masuta ori un scaun vopsite in portocaliu coral atrag atentia in orice incapere.

Efortul este minim, mai ales daca ai vreo piesa de mobilier veche, pe care o sa vrei sa o reconditionezi. Exista si o vopsea cu ajutorul careia ajungi la acest rezultat si este o combinatie intre doua nuante de vopsea pe baza de apa ale unuia din producatorii mei preferati – Annie Sloan: 3 parti Tilton si o parte Emperor’s silk.

4. Textilele colorate

Cel mai simplu mod si mai putin costisitor de a colora o casa este de a introduce in decor perne, perdele, covoare, asternuturi. Optiuni exista si pe piata noastra, nuante mai mult sau mai putin apropiate de Living Coral al celor de la Pantone. Le gasesti la Bonami, dar poti cauta si in alte locuri, daca ai suficienta rabdare.

5. Accesorii in coral

Fie ca sunt decoratiuni, tablouri, surse de iluminat sau flori, petele de culoare coral pot fi integrate in decor. Dispune-le uniform prin incapere, in loc sa le grupezi pe toate intr-un singur loc. De exemplu, daca ai rafturi de biblioteca pe care vrei sa amplasezi decoratiuni coral, urmareste sa le plasezi in triunghi, pentru echilibrul cromatic al zonei.

Cum ti se pare culoarea anului 2019? Ai folosi-o in vreun fel in casa ta?

Distribuie articolul in social media daca ti-a placut si trimite-l prietenilor care stii ca sunt indragostiti de aceasta culoare!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top