5 mituri false despre impachetarea cadourilor

Dupa goana prin magazine dupa cadouri, urmeaza impachetarea lor, etapa care da dureri de cap multora dintre noi. Ambalarea cadourilor, ca sa facem o impresie buna, este o operatiune pe care unii o considera atat de complicata incat renunta la ea.

Chiar trebuie sa ambalam cadoul? Cum impachetam cadourile ca sa fie perfecte? Si ce solutii usor de aplicat exista pentru aceasta situatie?  

Gasesti raspunsurile in acest articol, in care iti explic de ce sunt gresite cinci mituri care circula despre impachetarea cadourilor.

1. Nu conteaza daca un cadou este impachetat sau nu, gestul conteaza

Am auzit des asta: conteaza ca vii cu ceva, nu conteaza daca acel ceva este ambalat frumos ori nu. Ei bine, nu-i asa! Exista cercetari legate de psihologia cadourilor si acestea arata ca un cadou ambalat va produce mereu o impresie mult mai mare asupra celui care il primeste decat unul neimpachetat.

De ce asta? Pentru ca ambalajul sporeste surpriza celui care primeste un dar si prelungeste momentul de emotie. Cat dureaza despachetarea, omul se intreaba inconstient ce este inauntru, curiozitatea este sporita, iar senzatia aceasta – care este involuntara si pe care nimeni nu o poate stapani – inseamna pentru fiecare mai mult decat un simplu dar.

In plus, cine nu se bucura cand vede ca darul oferit aduce bucurie?

2. Decat sa nu iasa perfect, mai bine nu impachetez

Iarasi iti spun ca este gresit si voi invoca aceleasi cercetari. Acestea arata ca, atunci cand daruiesti cuiva apropiat, un cadou impachetat imperfect este de preferat unuia impachetat extrem de ingrijit.

De ce asta? Pentru ca ambalajul perfect creeaza o asteptare legata de continutul si de valoarea cadoului, care poate sa nu fie implinita dupa despachetare. In schimb, un dar impachetat mai neglijent sugereaza ca si interiorul s-ar putea sa fie asa si asa, iar asta creste impactul cadoului, in momentul in care este descoperit.

Dincolo de asta, un cadou neglijent mai spune „Uite ca s-a chinuit sa faca ceva frumos, chiar daca nu i-a iesit prea bine”, transmitand ca ai investit timp, energie si efort ca sa creezi o impresie placuta celuilalt. De apreciat, nu??

Nu se aplica treaba asta cu darurile impachetate neglijent atunci cand cel vizat este doar o cunostinta ori cineva din sfera profesionala. Acolo, cadourile capata alta insemnatate si trebuie sa arate perfect. Aspectul neglijent al cadourilor ar avea aceeasi valoare precum limbajul colocvial intr-o discutie cu un partener de afaceri, iar asta nu se face, nu-i asa?

3. Este greu sa faci ceva frumos cand nu te pricepi / nu ai indemanare

Aici incep prin a-ti aduce aminte ca nu exista doua maini stangi, ci doar oameni care nu au descoperit ce sa faca cu ele.

Cat priveste impachetarea cadourilor, aici lucrurile sunt destul de simple: urmareste elementul surpriza, care sa distraga atentia de la micile imperfectiuni. Cand ambalezi un cadou, ai nevoie, in principiu, de o invelitoare, o funda ori ceva de legat si un ornament / accesoriu, Urmareste ca unul dintre aceste trei elemente sa fie vedeta aranjamentului, iar celelalte doua sa ajute la punerea in valoare. Explicatii in detaliu gasesti in Ghidul pentru impachetarea cadourilor.

Un exemplu pentru neindemanatici este funda falsa, un truc care m-am gandit ca ar fi de folos oricui nu are timp ori rabdare pentru impachetari complicate. Legi cadoul pe o singura latura cu un snur sau o funda, iar de aceasta legi cu un nod, la mijloc, in partea de sus, o bucata din alta funda. O decupezi la capete asa cum vezi mai sus si gata!

Daca folosesti mai multe bucati de funda in loc de una, cu latime mai mare, ai chiar un efect de floare ori de funda bogata. Impresia buna este garantata!

O alta idee este sa folosesti ambalajul pentru a improviza un cadou cu maner si funda.

4. Trebuie sa cumperi ambalaj ca sa impachetezi frumos

Japonezii nu folosesc ambalaje din hartie ori din plastic pentru ambalarea cadourilor, ci material textil. Poti face acelasi lucru si utiliza o esarfa ori un batic pentru a impacheta un cadou. Eu am facut-o in mai multe situatii, iar efectul este unul neasteptat!

Nu conteaza nici daca iti lipseste funda lucioasa, pentru ca o poti inlocui cu sfoara, snur sau chiar lana si fire de tricotat. Totodata, poti refolosi linistit hartia, pentru ca ambalajele reciclate – inclusiv ziare ori hartie bruta de impachetat – sunt in trend acum.

5. Cadoul perfect trebuie sa aiba funda

Nu-i nicio rusine daca nu reusesti sa faci o funda superba atunci cand impachetezi. Sunt o multime de idei pe care le poti urma pentru a obtine un ambalaj de efect si fara sa faci funda.

Poti strecura orice sub siretul ori panglica folosita la legat, de la globuri si clopotei si pana la crengi de brad, felii de portocala uscata, bete de scortisoara, acadele ori margele. Sau poti lipi bucatele de banda adeziva colorata (asa numita „washi tape”), formand din ele un bradut de Craciun.

Poti vedea idei de impachetare si in clipul video de mai jos, inregistrare a rubricii saptamanale „Lectia de bricolaj” de la Prima TV.

Asadar, lasa teama deoparte, pune creativitatea la lucru si improvizeaza, pentru a impacheta chiar si imperfect darurile de care cei dragi se vor bucura oricum!


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top