Sa gresesti intr-un proiect de bricolaj este ceva destul de comun. Erori apar si pot sa iti schimbe sensul proiectului sau, mai rau, sa-ti strice materiale si scule. Cand vopsesti mobila, multe lucruri pot merge anapoda, inclusiv cele legate de vopseaua folosita. Multe pot fi facute greseli care iti strica vopseaua, iar despre cinci dintre acestea iti vorbesc mai jos.
1. Pastrezi vopseaua in conditii improprii
Asa arata doua cutii de vopsea care au stat si in temperaturi ridicate (circa 30 de grade). Le-am pastrat tocmai in scop demonstrativ, ca sa pot arata ce se intampla cand vopseaua nu este depozitata asa cum iti indica producatorul ca trebuie.
Fiecare produs folosit intr-un proces de renovare ori de reconditionare necesita sa fie depozitat in anumite conditii pentru a-si conserva proprietatile. De la umiditate si pana la temperatura ori ultraviolete, factorii de mediu pot afecta calitatea produsului si il pot face bun de aruncat cu mult inainte de expirarea termenului de valabilitate.
In cazul vopselei pentru mobila, fie ea pe baza de apa ori alchidica, temperatura este un factor important. Daca este prea cald ori prea frig, vopseaua isi schimba proprietatile si nu mai este buna de nimic ori poate chiar deveni periculoasa.
Spre exemplu, la temperaturi sub 5 grade Celsius, vopseaua pe baza de apa ingheata si nu mai poate fi salvata. Acelasi lucru se aplica si vopselelor lavabile. Pastrata nepotrivit, vopseaua pentru mobila prinde o pojghita deasupra care ii afecteaza compozitia, iar la peste 30-35 de grade, se solidifica. Vopselele alchidice degaja solventi, la temperaturi mari, chiar daca nu au fost desfacute cutiile, iar asta implica riscuri de intoxicatie si chiar de incendiu.
Pe scurt, depoziteaza vopseaua de orice fel – alchidica, pe baza de apa ori lavabila – la temperaturi cuprinse intre 15 si 25 de grade, altfel risti sa nu le mai poti folosi.
2. Vopsesti direct din cutie
Daca ati vazut in clipurile mele video ca vopsesc din cutie direct, nu faceti ca mine: eu merg pe varianta asta pentru ca asa este mai usor pentru cei care se uita sa vada exact ce produse folosesc. La fel fac o multime de bloggeri din zona home & living, exact din acelasi motiv. Dar voi faceti ce spune popa, nu ce face popa, da?
Cand vopsesti direct din cutie, pe marginea acesteia se aduna reziduuri care, in timp, cad in vopsea si ii altereaza calitatea. In plus, cand vopsesti la temperaturi de peste 22 de grade, vopseaua se poate ingrosa in timp ce vopsesti si trebuie sa o diluezi de mai multe ori in timpul procesului.
Cel mai bine este sa torni intr-un recipient mai mic sau intr-o tavita speciala. Iti poti usura munca de dupa vopsit, protejand tavita si imbracand-o intr-o folie din plastic, ca sa iti fie mai usor sa o mentii curata.
Si inca un truc: ca sa mentii cutia curata atunci cand pui vopsea in ceva mai mic, aplica scoci din hartie pe marginea interioara a cutiei de vopsea, ca sa o protejezi de murdarire. Dupa ce torni vopseaua, dezlipesti banda adeziva si marginea este curata. Este important ca marginea cutiei de vopsea sa ramana curata, altfel reziduurile vor face probleme, asa cum vei vedea in continuare.
Daca ai nevoie de foarte putina vopsea (pentru o mica reparatie, de exemplu) si nu ti se pare ca merita sa apelezi la un alt recipient pentru asta, asigura-te ca folosesti o pensula noua sau foarte curata si ca, sub nicio forma, nu ajunge vopsea pe marginile cutiei.
3. Folosesti pensule murdare
Explicatia este cat se poate de simpla: reziduurile ramase pe pensula vor ajunge in vopsea si, ulterior, se vor depune pe suprafata de vopsit. Este foarte enervant, cand vopsesti, sa te trezesti cu mici particule de origine necunoscuta pe mobila ta, care vrei sa arate impecabil.
De aceea, pensulele trebuie sa fie mereu curate inainte de vopsit, atat pentru mentinerea calitatii vopselei, dar si pentru ca aceasta ustensila trebuie intretinuta, la randul ei. Spala pensulele imediat dupa folosire, cu apa calduta si detergent si apoi lasa-le sa se usuce intr-un loc aerisit.
Este posibil ca, in timp, pensulele sa adune reziduuri de vopsea chiar daca le cureti dupa fiecare folosire. Ca sa rezolvi problema asta, curata-le periodic cu diluant si apoi spala-le cu apa calduta si detergent, pentru a indeparta urmele uleioase ale diluantului.
4. Nu inchizi bine cutia
Ai vazut mai sus cum arata vopseaua uscata, iar aici nu se ajunge doar din cauza temperaturilor ridicate, ci si atunci cand nu este bine inchisa cutia. Lichidul din vopsea – fie el apa ori solvent – se evapora, iar in cutie ramane doar o baza solida, din care nu mai poti face nimic.
Asta se intampla cand capacul nu a fost bine pus ori cand acesta a fost strambat, in incercarea de a deschide cutia. Nu folosi surubelnite ori cutite pentru a deschide cutiile de vopsea, pentru ca ele vor strica marginea metalica a capacului, care nu se va mai potrivi in cea a cutiei. Alege in loc un instrument special pentru deschiderea cutiilor de vopsea, care costa doar cativa lei si este de mare ajutor oricarui pasionat de vopsit.
In plus, ca sa fii sigur ca nu intra aer in cutie, aplica tehnica din clipul acesta, adica acopera cutia intai cu o folie din plastic si abia apoi ii pui capacul.
5. Diluezi vopseaua cu ce nu trebuie
Mi-a scris cineva, de curand, sa ma intrebe ce mai poate face pentru a salva vopseaua pe baza de apa pe care a diluat-o cu solvent. Raspunsul este scurt: nimic. Pentru ca apa si solventul se inteleg la fel ca apa si uleiul, adica deloc. Este ca si cum ai pune motorina intr-o masina care merge cu benzina.
Fiecare tip de vopsea se dilueaza diferit: ce alchidica doar cu solvent (verifica pe cutia de vopsea ce tip de solvent iti trebuie), iar cea pe baza de apa numai cu apa. Cand vrei sa diluezi, adauga lichid foarte putin si treptat, pentru ca adaosul in exces nu mai poate fi scos din cutie. Ce poti face, in acest caz, este sa lasi cutia descoperita o vreme, ca sa se evapore excesul, dar asta inseamna un timp pierdut.
Ce fac eu adesea este sa adaug apa cu pulverizatorul in tavita din care vopsesc, pentru ca asa pot pune cate foarte putin si doar in vopseaua pe care o folosesc.
Mai multe pe aceasta tema in clipul video de mai jos:
Fiecare dintre noi greseste, dar sunt mai mici riscurile sa se intample asta cand esti deja avizat. Sper ca acest articol sa iti fie de folos si sa vopsesti pe viitor fara greseli care sa-ti strice vopseaua. Daca este asa, distribuie-l in social media si trimite-l si prietenilor despre care stii ca ar putea fi interesati de acest subiect.
Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:
- pagina de Facebook Gabi Ralea DIY | Decor | Living
- grupul de Facebook Gabi Ralea DIY & Living
- YouTube