3+1 proiecte DIY cu ladite din lemn (P) ▶️

Laditele din lemn sunt un material cu utilizari multiple. Sunt atat de multe proiecte DIY cu ladite din lemn incat oricine poate dezvolta ceva folosindu-le. Am construit si eu cate ceva cu materiale de la Ladite.ro si iti arat ce poti face si tu, la fel de usor. Sunt cateva idei accesibile si foarte utile in fiecare casa, pentru care gasesti instructiunile mai jos.

De-a lungul timpului, am construit tot felul de lucruri din ladite, pentru ca sunt practice si ofera nenumarate posibilitati de personalizare, cand lucrezi cu lemnul crud. In plus, ceea ce iese din mainile tale va fi mereu diferit de orice gasesti gata facut in magazine. Si din punct de vedere al costurilor iesi mai castigat, in multe cazuri fiind mai ieftin sa construiesti din ladite decat sa cumperi ceva gata facut.

Uite mai jos cateva idei DIY cu ladite din care sa te inspiri pentru proiectele tale viitoare. Iti recomand sa le procuri de la Ladite.ro, unde gasesti in dimensiuni diferite, suficient de variate incat sa le poti integra in proiecte de orice fel. Tot de la ei poti gasi si vopseaua potrivita pentru astfel de lemn, dar si rafturi pe care sa le integrezi in aceeasi zona in care folosesti si laditele.

Suport suspendat pentru flori dintr-o ladita

Este unul din cele mai simple proiecte, pe care il poti realiza si daca ai doar ladita si o sfoara. Optional, poti folosi vopsea ori lac si o folie din plastic pentru izolare. Pe scurt, am folosit ladita aceasta, pe care am tratat-o cu ulei de teak ca sa aiba o culoare frumoasa. Am imbracat interiorul intr-o folie din plastic prinsa cu capse, ca sa nu curga apa ori pamant de la plantele pe care urma sa le pun inauntru. Din doua bucati de sfoara groasa de circa 70 cm fiecare, am facut doua suspensii, prinse de colturi opuse si tinute impreuna de un inel metalic de la chei.

Adaugi in ladita plantele, agati suportul la inaltime si acesta este rezultatul.

Raft culisant din ladite

Stii cat costa un raft culisant? Cateva sute de lei. Dar il poti realiza cu mult mai putini bani, construindu-l din doua ladite suprapuse, la care adaugi rotile. Asta este versiunea ultrascurta a proiectului, detaliile le vezi in continuare.

Am folosit pentru acest proiect doua ladite din acestea, de 30 cm x 40 cm, patru rotite, precum si patru stinghii din lemn de fag de cca 60 cm lungime si doua de circa 15 cm lungime. Pentru vopsire, am folosit doua lacuri tot de la Ladite.ro – Roz Serbet si Gri Marmura, dar poti alege oricare alte nuante de aici. Pregateste si bormasina si o ruleta, pentru ca vei avea nevoie de ele.

Fiind ladite din lemn brut, au necesitat un pic de slefuire, cu un smirghel cu granulatia de 180, ca sa fie netede. Dar operatiunea asta eu o fac oricum, aproape cu orice vopsesc. Am vopsit apoi o ladita roz si una gri, iar din ambele cutii mi-a ramas vopsea.

Am folosit cele sase bucati de lemn pentru a construi doua manere in forma de U. Le-am imbinat usor, folosind cepuri pentru lemn si aracet. La fel de bine insa, poti folosi conectori metalici sau placute metalice de imbinare, care se prind in cuie ori holszsuruburi de fiecare bucata de lemn. Am vopsit si manerele in roz – rosu, o culoare foarte dulce, care lasa un finisaj mat si compact, acoperind din primul strat lemnul.

Manerele le-am prins apoi de ladita de aceeasi culoare, pe care am gandit-o sa vina in partea de jos a raftului culisant. Deasupra ei, la circa 20-25 cm, am montat ladita gri. Pe ambele le-am prins de manere cu holszsuruburi speciale pentru lemn, folosind bormasina.

Astfel am construit corpul raftului, care avea insa nevoie de rotite pentru a avea mobilitate. Am montat rotitele tot cu holszsuruburi, de fundul laditei roz.

Sunt foarte multumita de rezultat: un raft colorat, practic si rezistent, pe care il pot lasa oriunde, ca piesa independenta de mic mobilier, dar pot sa-l si ascund sub un blat sau sa-l strecor in locuri inguste. Momentan, am de gand sa il folosesc pentru a tine la indemana pensule si alte maruntisuri in apropierea sevaletului.

Taburet cu rotile dintr-o ladita din lemn

Proiectul acesta necesita un pic de indemanare, dar rezultatul merita tot efortul. Construiesti o piesa utila de mic mobilier, care iti asigura spatiu de depozitare, dar si un loc de stat la o sueta cu prietenii sau de asezat cat te incalti, inainte de a iesi din casa.

Ai nevoie de o ladita ca aceasta si de o placa din lemn drept capac. In plus, iti trebuie doua balamale, patru rotite destul de zdravene ca sa tina greutatea unui om, precum si o bucata de burete cat capacul si material sa imbraci capacul tapitat. In spiritul sustenabilitatii, eu am folosit blugi dintr-o pereche veche, uzata, dar poti utiliza orice altceva iti doresti. Ca ustensile, iti sunt de folos o ruleta, o bormasina si un capsator pentru mobila. Iar daca vrei culoare, adauga un pic de vopsea. Eu am utilizat aceeasi vopsea gri ca si in proiectul anterior.

Este o idee buna sa lipesti buretele de capacul din lemn, iar pentru asta iti recomand un spray cu lipici. Daca nu ai, buretele este posibil sa se miste in timp, desi nu aluneca usor pe suprafata din lemn. Dupa ce ai lipit buretele, poti imbraca intreg capacul in material, pe care il capsezi pe spatele capacului lasand o rezerva de material de circa 3 centimetri. Poti dubla materialul de tapiterie cu vatelina, astfel incat marginile pernutei sa fie rotunjite si perna sa fie mai consistenta.

Dupa tapitare, prinzi cele doua balamale de marginea capacului, cu holszsuruburi, dar ai grija ca lungimea lor sa nu fie mai mare decat grosimea placii de lemn. Nu de alta, dar se vor simti total neplacut cand te asezi…

Ultimul pas este sa prinzi rotilele. Pentru o mai mare rezistenta, iti recomand sa montezi rotitele pe colt, sub intaritura din lemn care tine ladita. Le prinzi tot cu holszsuruburi pentru lemn. Ca sa nu crape lemnul, iti recomand sa dai gaurile inainte cu un burghiu de aceeasi grosime ca holszsuruburile. Si, ca si in cazul raftului de mai sus, este de preferat ca rotilele sa fie pivotante, adica sa se poata roti 360 de grade, pentru ca asta inseamna manevrabilitate mai mare si cu mai mare usurinta.

Atat ai de facut. Capacul se va ridica usor, caci marginea lui va iesi putin in afara dupa ce montezi balamalele. Spatiul de depozitare din interior va fi foarte util, pentru tot felul de lucruri, in raport de cat de mare este ladita pe care o folosesti.

Noptiera din ladita

Tot o ladita mai mare – mai exact aceasta – am folosit si pentru noptiera de mai jos. Am mai avut nevoie de o placa din lemn si doua stinghii pentru raft si patru picioare tot din lemn. Am folosit si trei culori de vopsea pe baza de apa – doua nuante de albastru si una metalica, un auriu spre cupru.

In primul rand, am montat doua stinghii din lemn pe interior, la mijlocul lateralelor, pe care sa asez raftul. Le-am prins cu niste cuie subtiri, placa fiind si ea destul de usoara din lemn de balsa. Apoi am montat picioarele, pe colt, unde este montata stinghia care ajuta la imbinarea partilor.

Urmatorul pas a fost vopsirea. Aici m-am jucat putin, alternand albastrul deschis de la interior cu o nuanta ma intensa si mai profunda la exterior. Marginile si capetele picioarelor le-am facut aurii, ca sa marchez contururile laditei.

Am lasat sa se usuce si gata! Am noptiera noua, in nuante superbe de albastru.

… si un raft din serie cu laditele

Pentru ca in atelier am nevoie sa depozitez o multime de lucruri, a ajuns la mine si o etajera din lemn tot de la Ladite.ro. Am mai construit rafturi din lemn, dar acesta a fost cred cel mai simplu: l-am montat in mai putin de zece minute. Are gaurile date deja si nu trebuie decat sa imbini piesele si sa insurubezi holszsuruburile din pachet. Treaba de cateva minute la modul propriu, iti spun!

Un sfat: un pic de slefuire cu un smirghel cu granulatia de 180 face minuni inainte de vopsire. Niveleaza marginile si ii da un aspect si mai frumos finisat. Ca intotdeauna, cureti de praf cu o pensula ori cu aspiratorul, stergi cu alcool tehnic si apoi poti trece la vopsit. Eu asta am facut si a iesit cum vezi mai jos.

Si inca ceva: pe langa faptul ca este foarte usor de montat, este stabil si este foarte rezistent. Recomand!

In loc de concluzie

Ce trebuie sa mai stii cand lucrezi cu ladite este ca, daca vrei sa ai un cost si mai mic pentru proiectul tau, te poti orienta spre laditele din lemn brut in locul celor deja finisate. Acestea au nevoie de putina slefuire, dar eu fac oricum asta, indiferent daca lemnul este brut sau nu. Pentru aceasta operatiune iti recomand sa folosesti un smirghel cu granulatia de 180, iar praful sa il cureti cu aspirator sau pensula ori prin suflare, inainte de a sterge ladita cu alcool tehnic.

Iata si un video despre aceste proiecte, ca sa vezi efectiv si pasii pe care i-am urmat.

Aboneaza-te la canalul Gabi Ralea DIY & Living

Sper ca acest articol sa iti fie de folos. Daca este asa, distribuie-l in social media si trimite-l si prietenilor despre care stii ca sunt interesati de astfel de proiecte.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top