Cum cresti hortensii superbe. Trucurile mele

Cui nu-i plac hortensiile? Florile lor mari, globulare, rezista saptamani intregi si imbraca superb orice gradina. Unii cred ca hortensiile nu pot creste bine la noi, nefiind clima potrivita pentru ele. Eu ii contrazic: poti avea hortensii superbe daca le asiguri conditiile potrivite.

Cat priveste secretele cresterii lor, eu iti dezvalui trei trucuri de care sa tii cont ca sa ai flori superbe, an de an.

Exista o multime de soiuri de hortensie, din care poti gasi unul care sa se potriveasca acelor conditii pe care le poti asigura. Unele soiuri cresc la umbra ori semumbra, in timp ce altele au nevoie de mult soare.  Eu am avut una sub cires, cu lumina filtrata, dar nu a inflorit si am mutat-o, iar acum a inceput sa creasca. Am o alta in fata casei, unde are lumina pana la pranz si este cea mai mare si mai frumoasa. Mai am in curte cateva si vad clar diferenta de crestere si evolutie in functie de conditiile pe care le au. Plante situate la 40-60 cm distanta una de alta reactioneaza diferit, in functie de umbra, lumina, apa care ajunge la ele sau de pamantul pe care il au.

Ca sa clarific, am hortensii o multime (multe cumparate de la Lidl), plantate in soare plin si in penumbra, in ghiveci sau direct in pamant, unele udate constant cu aspersorul si altele pe care le ud numai cu stropitoarea. Am putut sa vad astfel ce inseamna conditiile diferite si sa inteleg ce li se potriveste mai bine.

Indiferent unde le plasezi, tine minte ca au nevoie si de apa, altfel se vor ofili in cateva zile. Sunt plante care au insa nevoie de rabdarea ta, pentru a ajung la cele mai frumoase flori abia dupa o perioada de acomodare la mediul in care sunt plantate. Cele pe care le vezi mai jos sunt plantate acum 3-4 ani, timp in care au fost bine ingrijite si protejate iarna cu saculeti din tesatura netesuta, adica o panza speciala pentru gradinarit, pe care o gasesti la marile magazine de bricolaj.

Daca le gasesti locul potrivit, te recompenseaza cu flori minunate. Le poti face sa fie si mai frumoase tinand cont de cateva trucuri despre care iti spun mai jos.

Apa destula si fara clor, dar nu pe flori

Unele soiuri rezista destul de bine la seceta ori la perioade in care nu sunt udate. Este destul de comun ca hortensia sa se „inmoaie” la soare si sa ti se para ca se ofileste, dar isi revine rapid odata cu venirea serii si cu udarea.

Tine minte insa ca ii faci mai mult rau decat bine daca nu o uzi corect: in zilele caniculare, udarea se face seara tarziu ori dimineata devreme, iar apa se toarna la radacina, nu pe frunze si nici pe flori. O hortensie ale carei flori sunt udate dupa o zi intreaga de soare si caldura va arata dupa o zi precum cea de mai jos, pe care baiatul meu a udat-o din proprie initativa, incercand sa ma ajute la gradinarit. 🙂

Apa nu trebuie sa fie de la furtun direct, ci apa de ploaie ori apa de la robinet pe care ai tinut-o cateva ore pentru eliminarea clorului. Eu adun apa intr-un butoi, care se umple fie de la ploaie, fie completez eu cu furtunul ca sa am pentru udat florile.

Schimba-le culoarea modificand aciditatea solului

Multe soiuri de hortensie se simt bine intr-un sol mai acid, care coloreaza florile in albastru sau mov. Am constata insa ca, in timp, aciditatea solului scade, ceea ce duce si la schimbarea culorii florilor, din albstru sau mov spre roz sau chiar rosu. Un exemplu este chiar floarea cu petale afectate pe care ai vazut-o mai sus: anula cesta este toata roz, fata de anul trecut, cand avea multe flori cu accente mov, asa cum vezi mai jos.

Solul isi modifica aciditatea si devine mai alcalin ca urmare a udarii cu apa de la robinet ori dupa adaugarea unor ingrasaminte. Ii poti creste aciditatea si determina schimbarea culorii florilor adaugand o solutie facuta din 3,5 litri de apa si o cana de otet. Ca orice ingrasamant, aceasta solutie se adauga la radacina plantei doar dupa ce a fost deja udata.

Iar daca vrei sa obtii flori in culori diferite in aceeasi tufa de hortensie, toarna solutia pe o singura plante a tufei, nu de jur imprejurul radacinii. Vei vedea ca se vor indrepta usor catre albastru floruile de pe partea unde ai turnat solutia acida. Iata cum arata tufa mea dupa o prima tratate cu apa de ploaie cu otet. Se poate repeta tratamentul, cam de trei ori, aplicand o data la interval de 3-5 zile.

Tine minte insa ca nu toate soiurile reactioneaza prin schimbarea culorii la acest tip de tratament. Nu vor aparea modificari la hortensiile albe si nici la toate soiurile de hortensie rosie.

Ai grija de sol, ca sa le pastrezi sanatoase

Pamantul este la fel de important precum apa pentru aceste plante. Hortensiile iubesc solul acid si adanc, asa ca este de preferat sa aiba ghivece adanci, in care sa poata avea umiditate fara sa stea „cu picioarele in apa rece” (adica sa nu balteasca apa in sol). Sunt plante de exterior, asa ca nu va amagiti ca vor rezista vara cu bine in casa, chiar daca vi se pare ca le oferiti cele mai bune conditii. Mutati-le intr-un ghiveci mai maricel si lasati-le afara, in balcon sau in gradina, dar sa nu bata soarele direct in ele pentru ca li se vor arde frunzele.

Este important sa le pastrati aciditatea solului, pentru cea mai buna crestere. Inclusiv metodele naturale de ingrasare, cum ar fi adaugarea zatului de cafea, pot reduce aciditatea solului, de aceea adauga acest tip de ingrasamant cu masura si doar plantelor care iubesc solul alcalin.

Fac aici o paranteza si iti spun ca am mai observat, de exemplu, ca alte plante la care am adaugat zat de cafea si si-au schimbat aspectul sunt muscatele, carora pare sa nu le placa ideea. Cea din stanga are solul ingrasat cu zat de cafea, cea din dreapta nu. Diferenta de aspect este vizibila, administrarea zatului de cafea fiind singura diferenta in modul de ingrijire a acestor muscate. Mai multe despre ingrijirea muscatelor gasesti in articolul meu de AICI.

Revenind la hortensii, faptul ca solul isi pierde din aciditate poate duce la imbolnavirea plantei. De exemplu, intr-un sol foarte alcalin (cum ar fi dupa udarea constanta cu apa de la furtun), hortensiile pot sa nu mai asimileze toate substantele din sol si sa apara deficiente de fier si magneziu, care duc la decolorarea frunzelor, care devin aproape galbene.

Hortensia de mai sus este in tratament, care presupune udarea doar cu apa fara clor si cu administrarea unui ingrasamant o data la 10 zile, atat turnat la radacina, cat si prin pulverizare pe frunze.

Vei vedea ca, atunci cand pulverizezi pe frunze, rezultatul apare cam intr-o zi, in timp ce administrarea la radacina duce la rezultate vizibile cam in trei zile. Daca ai patit acelasi lucru, ajusteaza aciditatea solului, atentia la apa pentru udat si cauta ingrasamantul potrivit. Un alt truc este sa ingropi ceva din fier la radacina plantei, pentru ca rugina acelui obiect sa se degaje in timp si sa ajute la echilibrarea aportului de fier.

O alta situatie este cea in care frunzele se inrosesc, una din cauze fiind soarele care bate direct pe planta. Cauta sa asiguri filtrarea luminii, fie printr-o umbrela, fie prin crengile unui copac.

Toate aceste lucruri te ajuta sa cresti, in timp, cele mai frumoase hortensii, de tipul celor pe care le cumperi la preturi piperate din orice florarie. Le poti inmulti insa, facand astfel economie si avand satisfactia ca ai obtinut singur ceva incredibil. Si inca un argument obiectiv in favoarea inmultirii hortensiilor pe care le ai: puii vor creste in mediul in care se afla si planta mama si elimini socul mutarii, fiind astfel mult mai rezistenti. Vor creste mai repede si vor inflori mai mult. Uite, drept dovada, puii de hortensie pe care i-am scos primavara aceasta si despre care ti-am povestit in articolul de AICI.

Sper ca toate informatiile de mai sus sa te ajute sa cresti hortensii superbe. Daca articolul ti-a fost de folos, te rog sa il distribui in social media si sa il trimiti prietenilor pasionati de gradinarit.

Iar pe mine ma poti urmari si pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram si pe YouTube, pentru mai multe proiecte, sfaturi si recomandari privind proiectele de bricolaj pentru casa si gradina.

10 thoughts on “Cum cresti hortensii superbe. Trucurile mele”

  1. Interesante toate și de reținut! Mulțumim pt tot ce ați așternut aici pt noi cei interesați de superbele hortensii!

  2. Iris Segărceanu

    Bună seara!
    Am în curte câteva hortensii, au câțiva ani, au avut ceva probleme cu cloroza, dar le ingrijesc și le merge acum foarte bune.
    În primăvară am cumpărat o hortensie macrophila Sibilla Masja, căreia de asemenea i-a mers bine, s-a dezvoltat frumos, dar as vrea sa o mut din grădină în ghiveci pt ca are prea multa umbră. In alta parte din grădina nu am unde sa o mut și îmi este teama sa nu o pierd.
    Vă rog să îmi spuneți, neavând experienta cu hortensiile în ghiveci, dacă o pot transplanta în ghiveci, acum sau mai târziu în toamnă.
    Cu multa considerație și atenție în ceea ce privește postările dv.
    Iris Segărceanu

    1. Buna ziua!
      Hortensiile se simt mai bine in aer liber decat in ghiveci, dar daca trebuie neaparat mutata… asta e. Este bine totusi sa aiba un ghiveci suficient cat sa se poata intinde fara sa isi extinda mai mult radacina decat coroana. De preferat ca sa aiba un vas masca din argila eventual, ca sa nu se „coaca” radacinile in ghiveci. Iar iarna trebuie invelita cu totul, ca sa nu inghete. Partea de sus e ok cu sac special pentruplante, iar jos eu pun de obicei folie cu bule si urc ghivecele pe bucati de lemn.
      De regula, transplantarile se fac fie primavara, dupa ce a trecut pericolul de inghet, fie toamna, inainte sa inceapa noptile foarte reci. Deci acum ar fi momentul potrivit de mutat.
      Sper sa fie de folos informatiile. 🙂 Succes!

      1. Iris Segărceanu

        Mulțumesc mult mult!
        Ceea ce mi-ați scris este foarte prețios pentru mine.
        O zi cu parfum!

  3. Buna, am și eu o hortensie cumpărată f micuța, pana in 10 cm, plantata de 1 an jumate, pusa la umbra aproape toată ziua, a crescut cam 30 cm dar nu a înflorit deloc. Ar trebui sa fie roz. Este normal? Sau are vreo problema? Mulțumesc

    1. Buna! Este posibil sa nu aiba suficienta lumina. Au nevoied e soare macar in prima parte a zilei (ideal) ca sa infloreasca. Altfel, ele cresc, dar flori nu fac. As cauta un loc pentru ea sa aiba un pic de soare macar. Nu toata ziua, dar sa nu stea doar la umbra.

  4. Iris Segărceanu

    Bună ziua!
    Foarte interesant ce ați scris.
    Am și eu 4 hortensii frumos dezvoltate de aprox. 5 ani. Am solul ușor alcalin și uneori frunzele devin ușor spre galben. Dar după 2-3 stropiri cu ingrasamant pentru hortensii și Albit își revin.
    Eu le ud numai cu apa din fântână. Aceeași apă și la robinet. Apă de ploaie este greu sa adun.
    Credeți ca frunzele se îngălbenesc de la apa din fântână?
    Multumesc! O seară frumoasă!

    1. Buna ziua! Am inteles ca ingalbenirea frunzelor ar fi legata de o lipsa de fier. Se rezolva cu ingrasamant special ori cu ceva metalic lasat la radacina plantei si care sa elibereze rugina in timp. Asta e truc mai vechi, auzit pe la bunici. 🙂

      1. Iris Segărceanu

        Mulțumesc!
        Asa am să fac! O zi frumoasa chiar dacă sunt nori.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top