analiza cromatica in amenajare gabiralea.ro

3 motive sa aplici analiza cromatica in amenajare interioara

„Hai sa vad ce culori iti stau bine, ca sa iti spun cum sa-ti aranjezi casa!” Suna ciudat, dar fix asta inseamna sa aplic analiza cromatica in amenajare interioara. Ideea este simpla si verificata stiintific: te simti mai bine inconjurat de ceea ce iti seamana. In cazul de fata, culorile tale naturale replicate in locuinta iti asigura confort emotional si mai multa stabilitate, determinand cheltuieli mai mici in amenajare. Da, ai citit mai bine: pe termen lung, te costa mai putin sa amenajezi in culorile care te reprezinta. Iti explic in continuare de ce.

Ce este analiza cromatica si la ce foloseste ea

Analiza cromatica este un instrument utilizat initial in industria modei si care te ajuta sa alegi culorile hainelor in raport de nuanta parului, ochilor si a pielii. Din punct de vedere cromatic, fiecare dintre noi se incadreaza intr-o tipologie careia ii sunt asociate culori in raport de cat sunt de calde sau de reci (temperatura), cat sunt de intense (saturatie) ori cat sunt de inchise ori deschise (luminozitate). De aici rezulta patru tipologii generale, asociate celor patru anotimpuri.

La modul simplist, acestea s-ar putea detalia asa:

  • iarna – tipologie rece, cu contrast puternic intre elementele fetei, poarta culori reci, tari si contraste puternice;
  • primavara – tipologie calda, cu contrast puternic intre elementele fetei, poarta culori calde, tari si contraste puternice;
  • vara – tipologie rece, cu contrast redus intre elementele fete, poarta culori reci si soft;
  • toamna – tipologie calda, cu contrast redus intre elementele fetei, poarta culori calde si soft.

Doar ca specialistii nu se opresc aici, ci merg mai departe, cu impartirea fiecarei tipologii din cele patru in subtipologii. Sunt mai multe astfel de sisteme, cel in care eu m-am certificat – 4×4 by Ferial – fiind cu 16 tipologii, respectiv patru pentru fiecare anotimp.

De ce mi se pare cea mai relevant? Pentru ca permite departajarea mult mai clara intre persoanele care au caracteristici cromatice similare, dar care sunt diferentiate printr-un singur element, cum ar fi luminozitatea tenului sau gradul de contrast intre ochi, par si piele. In plus, acest sistem ia in calcul si personalitatea, solutia cromatica (ce ti se recomanda sa porti dupa analiza digitala si proba cu drapaje) fiind personalizata, astfel incat sa te ajute apoi sa te exprimi prin culoare.

Dar in loc sa-ti detaliez diferentele, uite un rezultat concret si verificabil. Vezi ce schimbare aduce in mod real analiza cromatica? Inainte de a intreba cum mi-am vopsit parul, iti spun ca imaginile „dupa” surprind culoarea mea naturala, la care am ajuns la capatul unui proces de circa doi ani, dupa ce am renuntat la vopsit.

Pentru ca solutia cromatica se bazeaza pe culorile tale, orice ai alege sa porti din ele ti se potriveste in mod natural. Sigur ca asta poate insemna schimbarea culorii parului (sau revenirea la natural, in cazul meu) si modificari in garderoba. Crede-ma insa ca rezultatul aduce mai multa incredere in tine si decizii mai usor de facut in alegerea hainelor de zi cu zi. Analiza cromatica iti subliniaza frumusetea naturala: culorile cu care te-ai nascut vor fi mereu in armonie, pentru ca natura nu face niciodata greseli.

Nu inseamna ca sunt culori pe care nu le poti purta, doar ca le vei imbraca altfel, asociind figurii tale nuantele care te pun in valoare, cu temperatura, saturatia si luminozitatea potrivite tipologiei tale. Daca adaugi stilul vestimentar, hainele adecvate formei corpului tau si coafura potrivita pentru forma fetei, ajungi la cea mai buna versiune a ta, o imagine reala si pe care nici nu stiai probabil ca o poti obtine atat de usor. Pentru aceasta imagine completa, dincolo de ce ofera stric analiza cromatica, ti-o recomand pe Mariana Romanica, consultant de imagine si trainer international in analiza cromatica, omul care m-a ghidat in descoperirea acestui domeniu. Daca te intereseaza corelarea analizei cromatice cu amenajarea casei, citeste in continuare si vezi ce este de facut!

3 motive sa folosesti analiza cromatica in amenajare

„Imi place verdele, dar nu stiu sa iti zic exact ce fel de verde.” „Rosu nu aleg niciodata pentru ca nu stiu de care si cum sa il asociez”. „Nu stiu ce culori sa aleg, nu stiu ce nu m-ar plictisi peste un an sau doi…” Sunt lucrurile pe care le aud cel mai des de la clienti, cand alegem culorile intr-o casa. O privire in garderoba ajuta doar ca sa vad preferinta pentru o culoare sau alta, nu si pentru alegerea nuantelor potrivite. Iar aceasta este o mare provocare pentru orice designer de interior care trebuie sa propuna clientului schema coloristica.

Instinctiv, suntem atrasi de ceea ce ne seamana pentru ca asta ne ofera confort psihologic. Rationamentul se aplica in cazul culorilor: nuantele asemanatoare noua din punct de vedere al temperaturii, luminozitatii si saturatiei ne ofera confortul psihologic, care acasa este esential. Intrebarea este cum ajungem la aceste culori, iar raspunsul l-ati ghicit: prin analiza cromatica.

Clarificam astfel un aspect esential in alegerea culorilor pentru interior, orientandu-ne spre temperatura, luminozitatea si saturatia potrivite persoanei care se bucura de locuinta respectiva. Cu alte cuvinte, analiza cromatica te ajuta sa ajungi rapid la tipul potrivit de culoare in amenajare interioara.

Spre exemplu, o persoana dintr-o tipologie rece si inchisa (unul din tipurile de iarna, de exemplu) va fi atrasa de culori reci si clare si, cel mai probabil, de asocierea lor cu neutre deschise. Adaug aici un strop de stil preferat in amenajare, plus caracteristicile spatiului de locuit si ajungem la cea mai buna solutie cromatica si de stil pentru casa respectiva. Ce se intampla cu verdele neidentificat si cu rosul din combinatii necunoscute? Se integreaza intr-o solutie cum vezi mai jos, in stilul pe care clienta care a comandat acest pachet de servicii l-a dorit. Iar pe aceasta solutie am construit mai departe recomandarile de finisaje, mobilier, corpuri de iluminat si textile pentru casa.

Unii designeri de interior ar putea spune ca raportarea la analiza cromatica este restrictiva, dar personal nu cred asa ceva. Ba dimpotriva, comparativ cu solutia cromatica pentru garderoba, cea pentru locuinta este mult mai permisiva.

Analiza cromatica este un instrument foarte util in identificarea nuantei adecvate (a se citi suportabile) cand tu, designer, propui o culoare initial respinsa de client. Pentru ca adesea culorile sunt respinse pentru ca oamenii isi imagineaza intai alte variante decat cele asociate tipologiei lor cromatice, dincolo de asocierea cu o stare sau alta.

Dincolo de asta, daca in garderoba eviti asocierea culorilor nepotrivite cu fata, in designul interior nu ai aceasta problema. Poti folosi galben solar si daca ai o tipologie rece si soft, asa cum poti folosi gri atunci cand tipologia ta este calda si plina de contraste. Pe scurt, in design folosesti culorile mai permisiv decat in garderoba.

Iti arat un exemplu in continuare unuia de mai sus: moodboad pentru o tipologie rece, in culori desaturate (soft), respectiv „vara”. Si totusi, am inclus galben si maro, percepute in general drept calde si pe care multa vreme le-am evitat, nestiind cum sa le folosesc pentru mine. De ce functioneaza asa? Pentru ca aceste nuante de galben si maro sunt temperate, inscrise in caracteristicile generale ale subtipologiei mele. In traducere, sunt suportabile pentru mine si in armonie naturala cu celelalte. Le vei regasi curand intr-un proiect de amenajare despre care voi scrie si aici.

Dar stii care este cel mai mare avantaj al analizei cromatice aplicate in amenajare interioara? Faptul ca paleta naturala de culori nu te plictiseste niciodata, pentru ca te reprezinta si te identifici cu ea. Urmarea practica este ca reamenajezi mai rar, pentru ca nu simti nevoia unor schimbari majore. Cu alte cuvinte, cheltuiesti mai putin, pe termen lung, pe schimbari de orice fel in propria casa. Cu ce poti sa combati asa ceva??

In loc de concluzie

Asta pot sa fac acum in mod profesionist, dupa ce am invatat si m-am certificat international in analiza cromatica. Nu doar ca mi-a usurat munca, dar imi permite sa ofer solutii mult mai complexe si mai potrivite clientilor decat o faceam inainte, cand cautam intuitiv culorile.

Atat de utila mi se pare analiza cromatica in identificarea solutiei potrivite pentru fiecare client, incat ma intreb de ce nu o folosesc si alti specialisti dim domeniu. Pentru mine, inseamna un proces de cunoastere mult simplificat, pentru client inseamna o solutie bazata exact pe ceea ce ii asigura confort si siguranta. Certificarea urmeaza unor cursuri facute fata in fata, in Romania, cu un trainer acreditat international in acest sens, dar si unei perioade de evaluari si practica in care esti asistat si indrumat permanent. Daca te intereseaza – si cred ca ar trebui sa fie de interes pentru oricine lucreaza in industrii asociate imaginii publice si artei vizuale -, iti recomand sa iei legatura cu trainerul meu, Mariana Romanica.

Privesti altfel potentialul culorilor acum? Vrei si tu sa schimbi culorile din jurul tau printr-un proiect ca acesta? Daca ai nevoie de mai mult si nu stii ce si cum sa alegi, cauta-ma ca sa gasim impreuna cea mai buna solutie cromatica pentru tine si casa ta!

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Descoperi si alte idei pentru casa, proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top