Amenajezi singur? 20 de solutii pentru o baie mica

Baia prea mica este una din problemele pe care multi dintre noi le au cand este vorba despre locuinta. Avem nevoie de solutii pentru a optimiza spatiul, fara compromisuri din punct de vedere estetic.

Solutii pentru ca o baie mica sa fie functionala si frumoasa in acelasi timp exista, iar eu iti arat mai jos o lista cu 20 dintre ele. Le-am adunat ca raspuns la intrebarea unui cititor legata de cum isi amenaja baia minuscula de la bloc.

Citeste si aplica-le pe cele care se potrivesc cel mai bine in baia ta!

Cat de mica este o baie mica si cum o aranjezi sa ai loc in ea? Conform legii, suprafata minima a baii, intr-un apartament, trebuie sa fie de 4,5 metri patrati, dar stim bine ca avem si bai de serviciu mai mici de 2 metri patrati. Daca este mult mai putin depinde de masura in care acest spatiu reuseste sa isi indeplineasca ratiunea pentru care a fost construit.

Intr-o baie mica, trebuie sa actionezi in doua directii. Mai intai, iti optimizezi spatiul prin modul in care instalezi obiectele sanitare si prin alegerea lor inteligenta. In al doilea rand, daca selectezi corect gresia, faianta, sursele de lumina, culorile si accesoriile, creezi iluzia unei incaperi mai mari. Culorile deschise si finisajele lucioase, care reflecta lumina, sunt aliatul tau, dar sa ai in vedere si aspectul functional: stropii se vad mai bine pe tot ce este lucios ori transparent.

Chiar daca ai trecut de etapa amenajarii ori nu poti renova inca, exista solutii pe care sa le aplici pentru o mica schimbare de aspect si de impresie in baia ta mica. Una din urmatoarele 20 de variante ti-ar putea fi de folos.

1. Faianta si gresie in culoare si model identice

Spatiul pare mai intins, mai profund cand dispar limitarile dintre pardoseala si pereti. In combinatie cu elementele transparente si in lipsa accesoriilor in exces. conturul incaperii iese in evidenta. Replicarea modelului creeaza si ea continuitate, subliniind mai bine spatiul.

2. Rosturi cat mai putin vizibile intre placile de faianta sau gresie

Logica acestei solutii este aceeasi ca la punctul anterior: spatiul continuu, adica fara fragmentari, pare mai mare.  Obtii acest efect prin instalarea placilor mari de gresie ori folosind gresie si faianta rectificate, care se instaleaza cu rosturi de maximum 1,5 mm. Din acelasi motiv, evita sa folosesti chit de rosturi in alta nuanta decat cea a faiantei sau a gresiei, atunci cand acestea sunt vizibile.

3. NU elementelor decorative

Asa cum spuneam mai sus, continuitatea ajuta la crearea iluziei unui spatiu mai mare. Cand introduci pe pereti benzi colorate pe care le combini cu modele florale, aglomerezi vizual spatiul, iar ochii percep mediul ca fiind unul obositor. Daca vrei un perete de accent, alege sa il plachezi pe tot intr-un singur fel, diferit de ceilalti. Pentru un efect deosebit, continua acelasi model pe pardoseala.

Sigur ca este o chestiune de preferinta, dar mai tine minte si ca orice combinatie de culori se demodeaza la un moment dat. Nu ai cum gresi cand mergi pe variante neutre, pe care le accesorizezi conform tendintelor.

4. Cel mult doua culori

Limiteaza-te la cel mult doua culori atunci cand amenajezi baia, altfel contrastul va „rupe”spatiul si poate lasa impresia de aglomerat. Adu-ti aminte ca albul nu este o culoare, ci un fond pe care tu adaugi alte elemente – gresie ori faianta intr-o culoare, textile si elemente din metal. Intr-o baie mica, iti recomand sa mergi pe combinatia intre alb si o culoare (unde albul are ponderea cea mai mare), iar cele mai potrivite pentru baie sunt nuantele de albastru si verde sau turcoaz.

Daca nu stii ce se alegi ori iti este teama ca se va demoda, opteaza pentru gresie si faianta in culori neutre sau nonculori – alb, gri, bej. Completeaza cu plante si lemn care, in combinatie cu metalul, insufletesc baia fara sa o faca sufocanta.

5. Gresie montata in diagonala

Acest mod de a monta gresia creste impresia de spatiu, liniile diagonale fiind cele care, si in cazul designului de moda, dau volum. Amplifici aceasta senzatie daca gresia are rosturi foarte subtiri si in contrast cu gresia. Culorile deschise sunt de preferat pentru pardoseala, dar sunt mai greu de intretinut (uite in articolul de aici cateva trucuri care sa te ajute in designul unei case usor de curatat).

6. Dus in loc de cada

Intr-un spatiu mic, dusul este preferat in locul cazii, in primul rand din ratiuni care tin de dimensiunea caditelor de dus disponibile in comert.

Poti amenaja un dus atipic fara sa cumperi cadita speciala, ci mergand pe varianta integrata, imbracata in gresie. Pentru a folosi si mai bine spatiul, il poti amplasa inclusiv pe colt. Daca vrei un astfel de dus insa, trebuie foarte bine izolat ca sa nu existe infiltratii si sa faci o bucurie vecinilor de la etajul inferior. Exista solutii pentru asa ceva, trebuie doar sa gasesti stand de vorba cu specialistii.

7. Panou de sticla sau perdea transparenta la dus / cada

O suprafata transparenta nu opreste privirea, pastrand volumul initial al incaperii. De aceea, pentru a proteja restul baii de stropii care sar cand faci dus, monteaza un panou din sticla transparenta pe marginea cazii.

Daca nu vrei panou din sticla, instaleaza o bara pentru perdea (de preferat cat mai aproape de tavan ca sa cresti senzatia de inaltime) si alege o perdea transparenta. Daca nu gasesti una sau vrei sa ai intimitate cat timp mai este cineva in baie, cauta o perdea alba,pe care sa o tii trasa deoparte cand dusul nu este folosit.

8. O oglinda cat mai mare

Orice suprafata lucioasa ori stralucitoare reflecta lumina si face camera sa para mai mare. In plus, oglinda reflecta spatiul practic dubleaza optic baia. Ca bonus, cauta ca ele sa reflecte si sursele de lumina. Trucul este vechi si cunoscut, tine-l minte!

9. Instaleaza spoturi in tavan, in loc de plafoniera

Spoturile instalate direct in tavan lasa impresia unei camere mai inalte, amplificand volumul din partea superioara. In plus, lumina este difuzata uniform si se reduc umbrele din colturi.

10. Surse de lumina multiple

Mai multe surse de lumina ajuta in reducerea zonelor umbrite si a sentimentului de spatiu ingust, inghesuit. Accentele de lumina

11. Foloseste becuri cu lumina alba

Temperatura luminii influenteaza spatiul in care ea este difuzata. Astfel, o lumina galbena, cum este cea de lumanare, va crea o senzatie placuta, de loc intim, dar va lasa impresia unui spatiu mic daca este folosita ca sursa principala. De aceea, cauta becuri cu lumina naturala alba – adica cele a caror temperatura este de 2700 – 3000 grade Kelvin – si vei vedea diferenta.

12. Inlocuieste bara pentru prosoape

Elementele mici ocupa mai putin spatiu, dar pot indeplini cu succes aceeasi sarcina. In locul barei, poti folosi drept suport pentru prosoape caloriferul ori carlige individuale, prinse direct in perete. o alta varianta este sa agati prosoapele direct pe usa, dar fara a insira prea multe acolo: o greutate prea mare va forta balamalele si usa se va lasa, in timp.

13. Chiuveta rotunjita

Aici vorbim mai degraba despre un aspect practic, nu doar estetic. O chiuveta rotunjita ocupa mai putin spatiu decat una dreptunghiulara sau patrata, iar muchiile ei nu te vor rani daca te lovesti de ea accidental.

14. Chiuveta si vas de toaleta suspendate

O incapere cu pardoseala libera pare mai mare (de aceea recomand montarea de picioare de 10-15 cm mobilierului, in general). In plus, este mai usor de curatat pentru ca sunt mai putin colturi in care sa se acumuleze mizerie.

15. Chiuveta montata pe colt

Aceasta este o solutie atipica, prin care folosesti creativ spatiul pe care il ai. Gasesti chiuvete speciale pentru colt in magazinele de profil sau poti cumpara o chiuveta tip lighean pe care sa o plasezi pe un suport de colt.

16. Depozitare in spatele oglinzii

Sunt obiecte de care ai nevoie zilnic in baie si pentru care trebuie sa gasesti loc. Ascunde-le intr-un dulap cu oglinda, astfel nu fragmentezi spatiul prin aparitia lor si, in plus, sunt la adapost de praf. Gasesti dulapioare de acest fel la Ikea, Hornbach sau in alte magazine home & deco.

17. Depozitare sub chiuveta

Este poate cel mai utilizat loc din baie pentru depozitare, care mascheaza tevile chiuvetei si asigura un loc convenabil pentru substante de curatat ori flacoane de diferite tipuri. Poti instala un dulap alb cu picioare de 10-12 cm ori rafturi pe care sa ai cosuri sau cutii de depozitare. Evita ca dulapul sa fie mai lat decat chiuveta, pentru ca aceasta si spatiul de sub ea sa fie un tot unitar si sa nu ai doua volume diferite, care iti fragmenteaza spatiul.

18. Depozitare deasupra vasului de toaleta

Deasupra vasului de toaleta este un spatiu care adesea ramane neutilizat. Si aici poti instala un dulap (alb sau cu usi imbracate in oglinda, pentru dublarea spatiului, din punct de vedere optic) ori simple rafturi. Daca ai chiuveta pusa pe blat si vasul de toaleta imediat langa chiuveta, prelungeste blatul cu un raft pe care sa depozitezi obiectele cu utilizare frecventa. In mod similar, ascunzi masina de spalat si folosesti spatiul de deasupra ei.

19. Suprafete libere, fara accesorii

Daca ai gasit solutii sa nu depozitezi la vedere ce folosesti in mod curent in baie, vei avea toate suprafetele libere, iar asta creeaza un decor aerisit.

Stii cum arata casele nordicilor, nu-i asa? Simplitatea se remarca prima si este cea care ajuta esential la crearea unui spatiu aerisit, in care nu exista senzatia de aglomerare. Aminteste-ti ca mai putin inseamna mai mult si renunta la accesoriile inutile. Foloseste plante in locul decoratiunilor si vei avea un ambient natural si cat se poate de primitor.

20. Usa care se deschide in afara

Cand baia este mica, usa care se deschide in interior iti ocupa aproape un metru patrat in care nu poti amplasa nimic. Inlocuieste-o cu una cu deschidere in afara sa cu o usa culisanta, pentru economie de spatiu.

Ai si alte idei care pot ajuta o baie mica sa para mai mare? Lasa-le intr-un comentariu mai jos. Iar daca articolul ti-a placut, distribuie-l in social media si trimite-l prietenilor care au nevoie de solutii pentru baia lor foarte mica!

Sursa foto: Pinterest.

Tu ce crezi? Comenteaza!

Scroll to Top