10 filme uitate pe care sa le revezi cu copiii

Am vorbit acum catva timp despre cateva animatii pe care merita sa le vezi impreuna cu cei mici. Va amintiti insa de filmele care ne-au bucurat noua copilaria ori adolescenta? Cele in care povestea era mult mai tare decat efectele speciale?

Pe cate dintre ele s-ar bucura sa le vada si copiii nostri?

Imi aduc aminte cum mergeam cu tata la film, cand eram mica. Am vazut, la „matineu” (adica de dimineata, de la ora 10.00, la o ora cu tarif special pentru copii, pentru cine nu isi mai aduce aminte), seria „Razboiul stelelor” si toate comediile cu Piedone (nu, nu despre primarul din sectorul 4 vorbesc). La fel „Cainele electronic” (pe care nu il gasesc cu niciun chip) si altele despre care nu imi mai amintesc.

Am vrut de curand sa revad cateva dintre ele, dar sunt dificil de gasit chiar daca internetul este teoretic o resursa inepuizabila de orice. Am dat in schimb peste altele, de care mi-am adus aminte cu placere.

Le-am pus in lista de mai jos, intr-o ordine aleatorie si va recomand sa le revedeti alaturi de copii.

1. 101 dalmatieni

https://www.youtube.com/watch?v=XBJD-lxh078

Nu, nu ma refer la animatia din anii ’60 a studiourilor Disney, ci la filmul din 1996. Despre distributie va spun atat: Glen Close in rolul Cruelei de Vil si Jeff Daniels in rolul lui Roger. Scenariul nu e cu mult diferit de cel din filmul de animatie si, desi filmul nu este extraordinar cotat pe IMDB, este totusi o bucurie sa il vezi alaturi de un copil de cativa ani.

Nu mi-o pot imagina pe Sigourney Weaver in rolul Cruelei, asa ca ma bucur ca a refuzat sa apara in film. Glen Close este foarte convingatoare, fara a fi insa infricosatoare. Asa au considerat si producatorii probabil, de au renuntat sa o mai distribuie pe Cathy Moriarty in film, fix pentru ca i-ar fi speriat pe copii prea tare.

Am ras cu lacrimi de razbunarea animalelor impotriva Cruelei de Vil si sper sa radeti si voi. Iar cat sunt de simpatici Nanny si cateii va las pe voi sa apreciati.

2. Poveste fara sfarsit (Neverending Story)

Este o parabola despre cum creativitatea si fantezia se lupta sa reziste in fata urateniei si lipsei de imaginatie, este o pledoarie pentru dreptul la visare. Si este produsa in 1984, in Germania.

Versiunea pentru Statele Unite a filmului este mult mai cunoscuta, cel mai probabil datorita implicarii Warner Bros in distributia ei. Filmul – cel mai costisitor produs in Europa pana la acea data, bugetul fiind de 100 de milioane de dolari – se bazeaza pe cartea cu acelasi nume, dar nu respecta intocmai firul povestii, ceea ce a atras un proces din partea scriitorului.

Pe dragonul Falkor nu ai cum sa il uiti, mi se pare a fi cel mai simpatic zburator imaginat vreodata. Dealtfel, el a fost motivul pentru care filmul a intrat in aceasta lista: mi-am adus aminte de dragonul cu plete si am intors internetul pe dos pana am dat de urma lui.

Copilului meu i-a placut atat de mult filmul incat facuse o pasiune pentru el cand avea 8 ani, asa ca l-a vazut de mai multe ori. Si cred ca stiu de ce: in orice copil se ascunde un Atreyu gata sa lupte pentru salvarea unui regat fermecat ori a lumii intregi, trebuie numai incurajat sa il descopere.

3. Calatorie spre centrul Pamantului

Jules Verne. Si Brandon Fraser, in ecranizarea 3D din 2008. Desi nu respecta intocmai povestea din carte si mi se pare mai degraba o comedie decat un film de aventuri, ideea este aceeasi: un profesor si insotitorii lui ajung intr-o lume subterana, coborand sub scoarta Pamantului printr-un vulcan din Islanda.

Este un film mai nou, „usurel”, in stilul filmelor cu Brandon Fraser, la care razi fara sa iti pui neaparat intrebarea cat de real este ceea ce se intampla ori daca, intr-o situatie limita, oamenii chiar mai au chef sa glumeasca. Si nici cum se face ca suna telefonul (cu aceeasi sonerie ca in Jurassic Park) la Dumnezeu stie cati kilometri sub pamant…

Cu toate criticile care i-au fost aduse totusi, filmul si-a scos banii, ba chiar a adus de patru ori mai mult decat a cheltuit pentru productie. Iar asta i-a facut pe producatori sa scoata si o continuare, in 2012, bazata pe „Insula miserioasa” a lui Jules Verne si in care rolul principal il are Dwayne Johnson.

Sau puteti sa cautati ecranizarea din 1959 a „Calatoriei spre centrul Pamantului” a lui Jules Verne, iar daca o gasiti dati-mi si mie de veste, va rog. Ar fi mult mai buna, daca ar fi sa ma iau dupa notarile de pe IMDB (7,1 fata de 5,8 pentru filmul cu Brandon Fraser).

4. E.T.

Este o poveste a unui extraterestru ratacit in lumea noastra si pe care doi copii il ajuta sa se intoarca casa. Are si parti triste, si momente bune, in care iti dai seama de cate sensuri poate avea cuvantul umanitate. A castigat patru premii Oscar,

Ori putem spune ca este un film cu Drew Barrymore cand era mica. A fost regizat de Steven Spielberg si a castigat patru premii Oscar, pentru sunet si efecte speciale, fiind nominalizat de inca cinci ori, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor, in 1983.

Este un film clasic, pe care zic ca merita sa il vedeti daca aveti un copil mai maricel si care nu se mai impresioneaza foarte usor la scenele triste.

5. Matilda

Cum credeti ca poate rezista o fetita geniala atunci cand are o directoare de scoala odioasa si niste parinti si mai si? Cu ajutorul magiei, evident! Sigur ca trebuie sa existe insa si un personaj pozitiv care sa vina in ajutorul fetitei, iar acesta se regaseste intr-o invatatoare care o si infiaza pe micuta Matilda, in cele din urma.

Filmul este din 1996 si o are in rolul Matildei pe Mara Wilson, o micuta (la acel moment) actrita pe care o veti recunoaste probabil usor. Danny de Vito in rolul tatalui este ca intotdeauna – spumos si genial. Nu stiu cum se face insa ca nu imi este niciodata antipatic, indiferent cat de nesuferit este personajul sau…

Inca un lucru legat de acest film – are la baza o carte scrisa de Roald Dahl, un autor ale carui carti pentru copii ar trebui sa se studieze in scoala. Cred ca le-ar ajuta mult mai mult creativitatea decat multe din lecturile incluse acum in programa scolara.

6. Charlie si fabrica de ciocolata

Inca o ecranizare a unei carti cu acelasi nume si scrise de Roald Dahl, pe care o citesc copiii cu placere si despre care m-am bucurat sa vad ca au vorbit la scoala (la ora optionala de lectura, dar e un inceput totusi). Un baietel sarac are o sansa neasteptata de a vizita o fabrica de ciocolata si de a-l intalni pe excentricul proprietar al acesteia – Willy Wonka. Intalnirea ii schimba copilului viata si demonstreaza cat de mare este valoarea unor alegeri pe care fiecare din noi trebuie sa le faca.

Aleg varianta cu Johnny Depp si nu pe cea din 1971, desi pe cea din urma nu am vazut-o. Rolul pe care il face Johnny Depp in acest film mi se pare a fi perfect pentru el, asa cum a fost si cel al capitalului Jack Sparrow, in seria „Piratii din Caraibe”. Nu imi pot imagina cum s-au gandit producatorii ca actori precum Nicholas Cage, Michael Keaton, Bill Murray ori Brad Pitt sau chiar Will Smith ar putea sa convinga in rolul lui Willy Wonka. Cert este ca, in final, au ales bine.

Un singur lucru ma scoate din sarite la acest film: cantecele omuletilor Umpa Lumpa. Nu va spun mai mult.

7. Vreau sa fiu mare

Ce copil nu isi doreste cateodata sa fie mare, gandind ca acesta este drumul sigur spre libertate absoluta? Dar stiti ce s-ar intampla daca aceasta dorinta s-ar indeplini peste noapte? Lucrurile ar fi foarte complicate, credeti-ma. Exact asta pateste Tom Hanks in acest film din 1988.

Tom Hanks am spus, dar inchipuiti-va ca ar fi putut fi Robert de Niro, luat initial in calcul pentru rol. Filmul a avut doua nominalizari la premiile Oscar, pentru cel mai bun scenariu si cel ami bun actor in rol principal, iar eu zic ca le-a meritat.

8. Miracol pe strada 34

https://www.youtube.com/watch?v=uRN37vjGYaE

Noi il vedem aproape in fiecare an in preajma Craciunului si este acel gen de film pe care vrei sa il urmaresti cuibarit pe canapea, cu copilul in brate. A aparut in 1994, fiind un remake al unui film din 1947. O veti recunoaste pe micuta din rolul Matildei, dar si pe Richard Attenborough (Jurassic Park) si Dylan McDermott (The Practice, Ally McBeal).

Un lucru este de tinut minte din acest film: poti crede in unele lucruri fara sa ai o garantie ca ele exista, iar Mos Craciun se numara printe acestea. Un alt fel de „crede si nu cerceta”. Si pana la urma, toti avem nevoie de un pic de magie.

9. Babe

Cine a spus ca nu se poate ca un porc sa faca acelasi lucru precum un caine ciobanesc? Si lui Steve Jobs i s-a spus ca nu poate exista un telefon cu un singur buton cand a cerut inginerilor lui sa faca unul si totusi, cativa ani mai tarziu a aparut iPhone-ul! Orice este posibil, v-am mai spus asta si cand am vorbit despre Zootropia.

Da, stiu, povestea e ireala, pentru ca nu exista animale care sa vorbeasca asa intre ele. Dar filmul este bun. Atat de bun incat a primit un premiul Oscar si a avut sase nominalizari, inclusiv pentru cel mai bun film si cel mai bun actor in rol secundar, in 1996. Poate 1996 nu a fost un an foarte bun la Oscaruri (cel mai bun film a fost „Braveheart” cu  / al lui Mel Gibson, iar cel mai bun actor a fost Nicholas Cage), dar macar James Cromwell (fermierul, stapanul lui Babe) a pierdut in fata lui Kevin Spacey.

10. Beethoven

Daca te gandesti sa iti cumperi caine, unul mare mai ales, atunci acesta este un film pe care trebuie sa il vezi. In viata reala poate lucrurile nu sunt chiar atat de rele si poate nici atat de bune, dar sigur sunt amuzante. Este un film pe care sa il vezi cu familia si, mai ales, cu  copiii.

Bonus: „Cainele electronic”

Si tot despre caini este si recomandarea urmatoare. Am adaugat acest titlu ulterior, dupa ce unul dintre cititori m-a ajutat sa dau de urma unui alt film care mi-a placut mult in copilarie: „Cainele electronic”. Multumesc, Dani!

Sigur ca se pot regasi pe aceasta lista multe alte filme – seria „Stuart Little”, „Singur acasa”, „Cronicile din Narnia” sau „Hook”si „Peter Pan”. Si mi-a fost greu sa aleg dintre filmele lui Robin Williams (desi as fi vrut sa va vorbesc despre ”Mrs. Doolitle”, de exemplu, dar tocmai acesta a avut probleme cu includerea in categoria Audienta Generala), de aceea nu se regasesc pe aceasta lista.

Sau „Harry Potter”. Care film din serie? Aproape oricare dintre ele, in cazul in care copilul este suficient de mare incat sa inteleaga intreaga urzeala a vrajitoriilor si intrigile dintre casele de la Hogwarts.

Iar daca tot vorbim despre vrajitorie, am putea aduce in discutie si seria „Stapanul inelelor”, „Hobbit”, „Jumanji”ori „Jurassik Park”, dar ne apropiem de un alt gen, pe care totusi nu l-as recomanda copiilor mai mici de 12 ani.

Ma intreb cat de interesante vor fi aceste filme pentru copiii de azi. Ce crezi, ar mai aduna spectatori cat sa umple o sala, mai ales la matineu?

2 thoughts on “10 filme uitate pe care sa le revezi cu copiii”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to Top