Reconditionat artistic: ombre & transfer IOD

Proiectul acesta priveste o reconditionare extrema. Un dulap comun, din PAL, a fost in asa fel refacut incat aproape a devenit o opera de arta. Tehnicile folosite sunt vopsirea in stil ombre si aplicarea unor transferuri IOD, care au transformat esentail aceasta piesa.

Iti arat pasii mai jos si sa sper sa te inspire in crearea propriilor piese de mobilier reconditionate artistic.

Ce vezi mai jos nu este o simpla operatiune de vopsire, ci se apropie mai degraba de un act artistic. Dulapul acesta spune o poveste si n-are cum sa nu te inspire, asa cum si pe mine m-a inspirat o anume imagine in crearea lui. Cred ca a fost un succes proiectul, care imi confirma inca o data cat este de important sa ai un concept de la care sa pleci, in fiecare creatie.

Materialele

Dulapul este unul banal Xtend, dintr-o serie mai veche de mobila produsa de Lem’s . Il folosesc de aproape 20 de ani (nu glumesc, a fost cumparat in 2002), timp in care m-am putut convinge cat de rezistente sunt balamalele si PAL-ul. Si manerele, care sunt aceleasi de la momentul cumpararii. Tablia dulapului a fost insa zgariata de la numeroasele mutari si culoarea, desi arata bine, nu are nimic in comun cu ce am prin casa. Solutia preferata pentru mine era, evident, vopsirea.

Am ales pentru vopsire nuante de albastru, alb, crem si verde, de la unul din producatorii mei preferati de vopsea – Annie Sloan. Mai exact, culorile Greek Blue, Original, Old Ochre, Versailles si Olive. Par multe culori, dar aveam nevoie de ele pentru a crea un ombre perfect, pe care sa pun un transfer Iron Orchid Design (IOD) de la prietenii mei din Brasov – Rouge Boutique Decor, distribuitori pentru Romania si Ungaria ai acestor transferuri.

Sa-ti spun cate ceva despre aceste transferuri. Sunt, de fapt, un fel de abtibilduri care se aplica pe mobila si care te ajuta sa creezi diferite modele – plante, fluturi, pesti, in raport de imaginea pe care o reproduc. Desi eu am asociat vopseaua Annie Sloan acestui proiect, iar transferurile sunt vandute la noi de cativa stockisti Annie Sloan, transferurile IOD sunt un brand separat, foarte cunoscut si in strainatate.

Evident ca ai nevoie de pensule, iar pentru transferuri de o carpa moale si foarte curata. In tub vei gasi atat imaginile de transferat, cat si o spatula speciala pe care sa o folosesti pentru transfer, iar carpa este utila pentru a fixa mai bine imaginea pe mobila. Daca folosesti doar o parte din folia de transfer, iti va fi de folos si o foarfeca, pentru a decupa imaginea pe care sa o transferi pe mobila.

Pentru sigilare, am folosit un lac incolor pe baza de apa si vei avea nevoie de asa ceva, daca aplici transferul pe o suprafata vopsita cu vopsea cretoasa precum Annie Sloan. Chiar daca la final puteti sigila cu ceara sau lac, transferul nu se aplica niciodata pe suprafata tratata cu ceara.

Pasii de urmat

Am vopsit dulapul, desi transferurile pot fi aplicate si fara vopsea, direct pe suprafata mobilei. Eu am vrut insa o anume combinatie, un efect pe care sa il creez din asocierea vopsirii in stil ombre cu motivele botanice pe care le aveam de aplicat.

Nu intru in amanunte legate de ce inseamna vopsirea mobilei din PAL, pentru ca sunt deja suficiente detalii in articolul de AICI si in video de AICI. Pe scurt, am degresat suprafata, am matuit-o usor cu smirghel, am sters-o cu alcool tehnic si apoi am vopsit. Am dat doua straturi de alb pentru ca aveam nevoie de o baza pentru culorile pe care urma sa le aplic. Totusi, pentru a scoate in evidenta ombre-ul, am decis sa colorez doar usile si sa las lateralele si partea superioara albe.

Vopsitul cu efect ombre a fost urmatoarea etapa, in care am folosit vopselele colorate.

Am pornit de la extremitati si am colorat in albastru si, respectiv, verde, imaginand astfel cerul sus si iarba verde jos. Ca sa fie mai tranzitia ma usoara, am folosit nuantele de verde deschis (Versailles) si ocru pentru a indulci trecerea si a da un aer cat mai natural zonei de jos, de la suprafata ierbii. Daca vrei sa vezi pas cu pas toata procedura, poti urmari live-ul din seria #AmTreabaAcasa (gasesti toata seria de live-uri pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor) pe care l-am avut pe aceasta tema aici:

Am repetat procedura pe a doua usa apoi, urmarind ca trecerea de la o culoare la alta sa fie unforma inclusiv la imbinarea celor doua usi. Pasul urmator este sigilarea cu lac a suprafetei si este foarte important sa faci asta ca sa ai suprafata perfecta pe care sa adere transferurile. Am aplicat un strat de lac Villa Yacht 3 in 1, pe care l-am lasat sa se usuce timp de 24 de ore inainte de a merge mai departe cu proiectul. Astfel, dupa vopsire si sigilare, am obtinut un fel de canvas, o plansa in culori naturale pe care am putut aplica apoi transferul IOD dorit.

Din foaia mare cu transferuri pe care ti-am aratat-o am decupat frunzele de feriga pe care le-am aplicat in partea de jos, in zona verde, iar sus, pe fond albastru, am pus cate o frunza pe fiecare usa. Una din frunzele de feriga am plasat-o putin inclinata, ca sa se intinda si in afara usii. Acolo am taiat bucata, pe care am aplicat-o pe lateralul dulapului, dupa montarea usilor, ca sa pastrez continuitatea modelului.

Aplicarea transferurilor este o operatiune care mi s-a parut simpla: plasezi transferul pe suprafata si folosesti spatula pentru razui folia de plastic si a muta astfel imaginea pe mobila. Cand imaginea s-a dezlipit total de pe folie, indepartezi plasticul si stergi bine suprafata cu o carpa curata, ca sa te asiguri ca nu au ramas bule de aer sub transfer. Am aratat acest pasi si in live-ul de aici, un altul din seria #AmTreabaAcasa:

La final, mobila are nevoie de o noua sigilare, pentru a proteja transferurile. eu am facut asta cu inca un strat de lac, dar se poate si cu ceara. Important este ca ceara sa fie utilizata la sigilare numai DUPA aplicarea transferurilor, nu inainte.

Si iata rezultatul final: un dulap ca o poveste, cu iarba, cer albastru si frunze…

Am schimbat vechile manere si am pus in loc altele auriu antic, nuanta care se potriveste perfect cu zonele calde ale dulapului si cu detaliile din locul in care l-am amplasat. Iar daca te uiti de aproape, poti vedea textura ramasa dupa vopsirea si lacuirea cu pensula, asemanatoare cu fibra lemnului. Acest efect este de mare folos atunci cand vopsirea artistica imita lemnul, dar despre asta vorbim cu alta ocazie.

Am vopsit acest dulap cu gandul de a-l salva si a-l duce la mine in atelier. atat de mult imi place insa cum arata in noua lui haina, ca este posibil sa-l pastrez in living si sa imi regandesc decorul in jurul lui. Este un element pe care nu-l poti trece cu vederea, atunci cand intri in incapere.

Sper ca acest proiect sa va inspire si sa va dea curaj sa incercati si altceva decat o simpla vopsire, pentru a salva o piesa veche de mobilier. Stiti ce spun eu mereu: nu exista doua maini stangi, ci numai oameni care inca nu au descoperit cum sa le foloseasca.

Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l, te rog, ca sa fie de folos si altora si trimite-l prietenilor pasionati de asa ceva. Iar pe mine urmareste-ma in continuare aici, pe blog, dar si pe pagina de Facebook Gabi Ralea DIY & Decor, pe Instagram AICI si chiar si pe canalul meu de Youtube, pentru care pregatesc o serie de proiecte.

4 comments

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like