Tu ti-ai pune copilul sa care sacosa de la piata?

Tu ti-ai trimite copilul sa aduca de la piata sacosa cu doua kilograme de cartofi, doua de rosii si unul de mere? Tu ai cara zilnic in spate un bax cu sase sticle de apa la doi litri? Dar sacosa plina despre care am vorbit?

Nu, nu ai face asta, asa e? Atunci copilul tau de ce ar face-o??

Poate vi se par fortate comparatiile de mai sus, dar sa privim un pic mai atent problema. Cantarim intai ghiozdanu, apoi vedem ce punem in el si calculam ce inseamna asta pentru un copil de noua ani. Rezultatul vorbeste de la sine, veti vedea.

Ce duce furnica in spate?

Ghiozdanul este mai usor decat cel de anul trecut. Dealtfel, anul acesta am schimbat ghiozdanul si am renuntat la cel suporturi lombare tocmai pentru a reduce greutatea. Cel nou aproape nu se simte. De fapt, este atat de usor incat nici nu-l simte cantarul. (Cel vechi avea in jur de 500 de grame, conform aceluiasi cantar.)

GHIOZDANAdaugam ceea ce trebuie sa duca copilul la scoala, intr-o zi de marti, in clasa a treia:

  • limba romana – un manual, o culegere si doua caiete;
  • matematica – o culegere si doua caiete (manual nu avem inca);
  • desen – bloc de desen, pensule, acuarele, cutie pentru apa, carpa;
  • limba engleza – caiet (nici aici nu avem manual inca);
  • penar,
  • pachet cu mancare (cornul si laptele au gust aiurea),
  • 300 ml de apa (in scoala nu au o sursa de apa de baut),
  • carnet de elev si vocabular.

Ah, era sa uit cartea – ”Pisicile razbunatoare”, de citit in pauza.

GHIOZDAN1

Rezultat?? Ghiozdanul incarcat cu tot ce am spus mai sus cantareste 4,9 kilograme, asta spune singurul cantar pe care il am in casa si care poate duce asa ceva.

wpid-img_20150921_213508.jpg

Sigur, cartea poate ramane acasa, dar nu asta e problema, ci restul de trei-patru manuale si 5-6 caiete pentru doar doua-trei ore serioase intr-o zi. Si apoi, de ce sa renuntam tocmai la partea frumoasa a scolii?

Cand calculele omoara viitorul

Ce inseamna aproape 5 kilograme pentru un copil de noua ani? La aceasta varsta, copiii au intre 25 si 30 de kilograme. Un calcul simplu arata ca un ghiozdan de 5 kilograme reprezinta intre 16 si 20% din greutatea corporala a copilului. Asta in conditiile in care, potrivit medicilor, ghiozdanul ar trebui sa nu fie mai greu de 8,2% din greutatea lui.

Pastrand proportiile si aplicand regula de trei simpla (una din chestiile cu adevarat practice pe care le-am invatat in scoala), ar insemna ca o femeie de constitutie medie (60 de kilograme, sa spunem) sa poarte zilnic in spate un pachet de 12 kilograme. Un bax de apa, adica.

Hai sa te vad, cucoana, te tine sa cari apa? Nu, dar crezi ca e ok sa ii ceri copilului sa duca un ghiozdan cat o sacosa de piata. Si ii cumperi – pentru ca asta crezi ca ii trebuie – un ghiozdan si mai mare, un geamantan aproape, sa incapa in el cele noua caiete si sase culegeri, alaturi de caietul pentru cercul de matematica si cipicii de balet ori echipamentul pentru karate. Doar vrei sa faca performanta, ce naiba?!  Macar el, daca tu n-ai putut, nu?!

Scriam acum catva timp despre greselile pe care le comit parintii cerand copiilor sa faca lucruri de care ei, adulti, nu sunt in stare. Nu ne punem in locul copiilor nostri, dar ne asteptam sa faca imposibilul. Sa duca un ghiozdan cat o sacosa de piata, sa faca matematica inca doua ore pe zi dupa ce au terminat temele, cand noi – oameni mari – muncim uneori mai putin decat le cerem lor sa invete. Calcule, formule, teoreme si teorii pe care rar vor avea ocazia sa le aplice.

Cu toate astea, insistam. Si negociem cu doamna invatatoare pentru teme mai consistente, pentru mai multa “seriozitate si disciplina”, plasandu-i nu doar zambete, ci si atentii. Uneori discret, alteori direct, atacand frontal cu plicul ori cu pachetul frumos ambalat in care se lafaie robotul de bucatarie ori bijuteria pe care doamna si-a dorit-o. Asta-i pretul, asta vreau in schimb. Ca la piata.

Asa inseamna negociere, asta-i societatea, asta-i lumea in care traim. Lume care se schimba continuu, caci aproape 80% din meseriile copiilor nostri nu au fost inca inventate. Din pacate, tocmai pentru asta nu-i pregatim.


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi pentru un trai sustenabil urmarindu-ma si pe alte platforme:

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like