Idei de reconditionare a mobilei: cum vopsesti in stil ombre

Daca vrei sa vopsesti si tu mobila in stil ombre, citeste articolul, urmeaza pasii de mai jos si bucura-te apoi de propria creatie originala!

Stilul ombre nu mai este doar un trend din moda. Culorile care trec subtil una in alta au fascinat atat de mult incat tehnica ombre s-a extins si in alte ramuri ale designului: avem mobilier vopsit astfel, textile pentru casa si chiar pereti.

Te-ai gandit pana acum sa aplici acest stil in mobilier, cand reconditionezi o piesa veche ori schimbi aspectul uneia relativ noi?

Daca vrei sa obtii si tu acest efect, citeste articolul, urmeaza pasii de mai jos si bucura-te apoi de propria creatie originala, in stil ombre!

Despre tehnica ombre folosita in reconditionarea mobilei ti-am mai vorbit intr-un alt articol, dar a venit timpul sa iti si arat cum sa o realizezi chiar tu. Foloseste aceasta idee de reconditionare ca sa ascunzi micile defecte ale pieselor de mobilier ori ca sa transformi un obiect plicticos intr-unul de colectie. Ca specialist in bricolaj si reamenajare interioara, te asigur ca este mult mai convenabil si mai placut sa creezi un astfel de obiect decat sa cauti ceva deosebit pentru casa ta prin magazine.

Orice tehnica noua are nevoie de un test inainte de a trece la executia propriu-zisa.  Testul meu a fost pe o usa veche, obtinuta dupa demolarea unei case vechi batranesti. Am adus-o acasa si am curatat-o, in ideea de a o vopsit apoi ombre, ceea ce am si facut. Asa am putut sa vad exact cum se lucreaza, ca sa iti pot descrie pasii pe care apoi sa ii urmezi si tu.

Materialele

Efectul se bazeaza pe amestecul de culoare, astfel ca trebuie sa folosesti cel putin doua culori. Pentru un efect mai dramatic si pentru a da profunzime suprafetei, alege una mai inchisa si alta mai deschisa. Cu cat este mai mare contrastul, cu atat va fi rezultatul mai iesit din comun. Poti folosi si trei sau chiar patru culori, dar asigura-te intai ca ai prins tehnica si trucurile si ca stii cum sa faci trecerea placuta de la o culoare la alta, pe suprafata pe care o ai.

Un alt lucru extrem de important este sa folosesti vopsea pe baza de apa. Zonele cu amestec de culoare se obtin prin stropirea cu apa, astfel ca nu iti este de niciun folos vopseaua pe baza de solvent. Poti obtine un efect ombre si cu vopsea pe baza de solvent, dar procedeul este diferit, iar posibilitatile de a corecta eventualele greseli sunt mult mai mici.

Ai nevoie de 2 pensule macar (cu 3 este si mai bine), astfel incat sa poti trece de la o culoare la alta cat mai rapid. Ca sa nu se usuce pensula pe care nu o folosesti, odata imbibata in vopsea, o pui intr-o punga de plastic. La final iti vei curata toate instrumentele.

Un element esential este pulverizatorul cu apa. El te ajuta sa diluezi vopseaua aplicata si sa creezi amestecul de culori direct pe suprafata vopsita, dar si sa diluezi vopseaua din recipientul din care lucrezi.

Ai mai putea avea nevoie de un burete ori trafalet cu burete pentru intins vopseaua la final, dar nu este obligatoriu. Buretele te ajuta la crearea unui strat final mai uniform, daca nu vrei textura rustica pe care o lasa pensula. Pentru cine foloseste tehnica asta pentru prima oara, pensula este de preferat, pentru ca va fi mai usor sa creeze urmele pierdute de culoare. Buretele uniformizeaza mai bine, dar lasa urme inestetice la trecerea dintr-o culoare in alta daca nu este manuit cu indemanare.

Adu-ti aminte sa ai alaturi si o carpa umeda (sa stergi rapid, dupa micile accidente) si banda de scoci de hartie, daca ai de izolat feronerie ori alte elemente pe care nu trebuie sa le vopsesti.

Eu am folosit trei culori in acest exemplu – un albastru foarte inchis, unul mai deschis si alb, pe aceasta usa care are deja un loc al ei in viitorul meu atelier creativ. Culorile acestea bestiale sunt din gama email superlucios SPOR Aqua si le gasesti la Policolor. Despre acest proiect special iti voi vorbi insa intr-un alt articol, pentru ca vezi este doar jumatate din ce trebuie el sa fie.

Pasii de urmat in vopsirea ombre

Am constatat ca efectul acesta poate fi obtinut in doua feluri: prin alaturarea culorilor si prin suprapunerea lor.

In primul caz, vopsesti portiuni in culori diferite si amesteci culorile cu ajutorul apei, la imbinarea lor. Este varianta mai simpla, pe care ti-o recomand in cazul in care nu ai mai vopsit asa inainte. Contrastul este mai vizibil asa, iar imbinarea este mai usor de facut.

In al doilea caz, suprapui vopseaua in straturi succesive de culori diferite, iar efectul apare ca urmare a cantitatii de vopsea pe care o aplici, dar si a modului in care lasi culorile sa se amestece ori le ajuti tu sa faca asta, tot adaugand apa. In functie de indemanarea fiecaruia, pot fi obtinute diferite texturi ale culorii din stratul superior. Culoarea inchisa aplicata anterior va fi oarecum vizibila, ceea ce face suprafata vopsita sa para mai profunda. Varianta asta este de incercat dupa ce ai experimentat-o pe prima.

Sa trecem la treaba! Poate stii deja cate ceva din ce iti povestesc mai jos. Dar sunt lucruri care determina succesul proiectul, astfel ca nu putem sari peste ele.

Pregateste suprafata

In primul rand, suprafata trebuie bine curatata de praf. O usoara slefuire te ajuta la indepartarea stratului de praf din profunzime, mai ales daca vopsesti obiecte vechi, cum a fost usa mea.

Slefuirea ajuta si la deschiderea porilor (mai ales in cazul suprafetelor lucioase, precum PAL-ul ori melamina) pentru ca rupe bariera creata prin stratul de protectie. Daca suprafata ta are defecte, foloseste un chit pentru lemn pentru a astupa gaurile, inainte de slefuire.

Daca ai slefuit, curata bine praful, cu un aspirator ori cu o perie foarte deas si moale, asa cum ti-am povestit si in articolul despre trucurile in utilizarea vopselei pe baza de apa.

Aplica intai stratul inchis la culoare

Incepe cu vopseaua de culoare inchisa si aplic-o in partea de jos a piesei pe care o vopsesti si in zonele pe care vrei sa le ai mai inchise. De exemplu, am vrut ca usa mea sa fie albastru inchis in partea de jos si pe margini, urmand sa fie mai deschisa in centru.

Acopera cu vopsea inchisa o mica portiune in plus, respectiv cea in care vei face mai tarziu amestecul de culoare. Urmareste ca vopseaua sa patrunda in toate zonele, mai ales daca suprafata nu este perfect dreapta, ci are striatii ori canale.

Aplica al doilea strat de culoare inchisa, in acelasi mod, in cazul in care acoperirea nu este perfecta dupa primul strat. In raport de tipul de vopsea si de gradul de acoperire, ai putea aplica un singur strat inchis, peste care sa suprapui apoi foarte putin dintr-o alta culoare. Dar sa nu grabim lucrurile, despre asta iti vorbesc mai tarziu.

Adauga alta culoare

Schimba pensula si aplica urmatoarea culoare, pe care o intinzi pana se imbina cu cea anterioara. Ideal este ca imbinarea sa fie facuta inainte ca vopseaua anterioara sa se usuce, astfel incat sa le poti amesteca atunci cand intinzi un strat peste altul. Daca vopseaua s-a uscat insa, pulverizeaza apa peste ce ai vopsit deja si apoi intinde a doua culoare peste.

Vei vedea ca in momentul in care pulverizezi apa in zona in care sunt prezente ambele culori, ele se combina si trec dintr-una intr-alta. Ceea ce trebuie sa faci este sa intinzi cu pensula aceasta nuanta nou creata pana se uniformizeaza trecerea de la o culoare la alta. Va fi nevoie sa dai cu pensula de mai multe ori in acelasi loc pana cand trecerea de la o culoare la alta va fi lina si fara o linie perceptibila intre ele.

Daca ai mai mult de doua culori, repeti pasul acesta pentru fiecare imbinare: vopsesti, stropesti cu pulverizatorul cu apa si apoi uniformizezi cu pensula pana faci trecerea lina de la o nuanta la alta.

Despre suprapunerea culorilor

Daca vrei sa aplici o culoare noua prin suprapunere, atunci primul strat trebuie sa acopere integral obiectul pe care vrei sa il vopsesti. Adaugi apoi vopseaua mai deschisa in zonele pe care le-ai ales pentru asta, fara ca pensula ori buretele sa aiba vopsea in exces. Atinge usor suprafata cu pensula ori buretele cu vopsea si apoi intinde, ca sa nu lasi pete ori dungi prea accentuate.

Am aplicat astfel vopseaua alba, urmarind sa creez impresia de lumina in zona centrala a usii mele. Rezultatul a fost cu mult peste asteptari, caci urmele lasate de burete au produs o textura asemanatoare blugilor. Iar eu nu imi imaginez viata fara blugi…  Vedeti mai bine usa mea in clipul de mai jos:

Trucuri de tinut minte pentru un ombre perfect

  • Foloseste vopsele de la acelasi producator. Daca amesteci vopsele de provenienta diferita, poti avea surprize in combinarea culorilor sau diferente de luciu intre suprafete.
  • Ca sa elimini surplusul de vopsea de pe pensula ori burete, foloseste o farfurie goala ori un capac de cutie din plastic. Sunt mult mai putine riscuri sa strici textura uniforma cand vopseaua de pe burete sau pensula este aproape uscata.
  • Daca surplusul de vopsea ti-a produs o pata inestetica, pulverizeaza apa deasupra si intinde-o cu pensula pana dispare.
  • Include o culoare foarte deschisa in schema ta de culori, pentru un aspect final luminos. O tusa alba cu buretele la final aduce stralucire in zonele mai deschise si lasa impresia unei lumini indreptate spre piesa ta de mobilier. Obtii acelasi efect daca folosesti nuante foarte deschise de galben sau gri. Citeste articolul acesta despre culori ca sa te inspiri in stabilirea combinatiei potrivite.
  • Pentru un aspect simplu si profund, alege trei nuante ale aceleiasi culori plus alb. Porneste cu cea mai inchisa dintre culori de jos si lasa albul pentru partea superioara. Piesa ta de mobilier va avea greutate in partea de jos (unde este culoarea inchisa) si suava in partea de sus.
  • Combina tehnica ombre cu elemente metalice (feroneria, butonii sau manerele mobilei), ca sa pui in valoare culoarea obtinuta.

Cel mai mare avantaj al acestei tehnici este ca ascunde asperitatile si defectele obiectului sub diferentele de culoare. Este perfecta pentru mobila cu defecte sau care are marginile neregulate din cauza uzurii. Aplicata pe o mobila veche si combinata cu elemente metalizate, obtii un efect nebanuit. Posibilitatile sunt nelimitate, iar limita este propria imaginatie.

Ai incerca aceasta tehnica? Spune-mi parerea ta sau pune o intrebare intr-un comentariu si voi cauta raspunsul potrivit. Iar daca ti-a placut articolul, distribuie-l prietenilor si in social media, ca sa ii inspiri si pe ei.

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like
Mai mult

Frica

Primul lucru – si poate singurul – care functioneaza aproape impecabil in scoala romaneasca este frica. Ea ridica frontiere tocmai acolo unde limitele ar trebui sa dispara. Ce om iese atunci cand educi un copil asa?
Mai mult