Expozitia itineranta NeoNlitic ajunge la Timisoara

Expozitia itineranta NeoNlitic ajunge la Timisoara, unde va fi intre 10 si 29 mai. In cadrul ei, 15 artisti din Romania, Ucraina si Statele Unite expun lucrari care reinterpreteaza in viziune contemporana culturile de la Cucuteni si Hamangia.

Expozitia NeoNlitic (http://neonlitic.ro/) este organizata de atelierul Wood Be Nice (http://woodbenice.ro/) si reuneste 15 artisti nationali si internationali care aduc la un loc peste 30 de lucrari de mixed media, instalatii luminoase, sculpturi din lemn, rasina, metal, picturi, obiecte din ceramica si material textil, animatie si video mapping. Toate aceste lucrari au ca sursa de inspiratie motivele estetice ale culturilor preistorice romanesti Hamangia si Cucuteni.

Proiectul – care a constat in doua documentari pe teren si intalniri de lucru si 4 workshopuri destinate networkingului activ, intre creatori, artisti, arheologi, makeri si persoane implicate in industriile creative si culturale -aduce in atentia publicului timisorean si expozitia itineranta NeoNlitic, careia sute de vizitatori i-au trecut deja pragul in Bucuresti, la Institutul Cultural Roman si la Brasov, la Visssual.

In cadrul NeoNlitic expun artistii Daniel Loagar si Andrei Cornea (fondatori Wood Be Nice si initiatorii proiectului) si artistii invitati Sasha Meret (US), Andreea Toma, Irina Maria, Raluca Bajenaru, Marius Gheorghe, Marian Codrea, Beaver, Roxana Tomescu, Lucian Simion, Alexandru Claudiu Maxim, Gabriel Marin, Misha Diaconu, Evghenia Gritscu (UKR).

Daca esti prin Timisoara, in perioada 10-29 mai, s-ar putea sa vezi prin oras afisul de mai jos. Daca te uiti bine, vei vedea si Gabi Ralea DIY & Decor in partea de jos, printre partnerii media ai proiectului.

Hai la vernisaj!

Vernisajul expozitiei are loc la Casa Artelor – Galeria Subterana (Strada Augustin Pacha nr. 8), vineri, 10 mai, incepand cu orele 19.00. NeoNlitic poate fi vizionata gratuit, in perioada 10 – 29 mai, de marti pana vineri, intre orele 11:00 – 19:00, iar sambata intre orele 15:00 – 19:00.

Expozitia NeoNlitic este curatoriata de Mihaela Ion, manager cultural cu o experienta de peste 12 ani in domeniul industriilor creative si culturale internationale, fondatoare a proiectelor Revista Atelierul si Noaptea alba a creatorilor si designerilor de produs.

Despre culturile Cucuteni si Hamangia

Cultura Cucuteni este una din cele mai vechi civilizatii din Europa (cca 5.200 – 3.200 i.Hr.) si a fost numita dupa satul din judetul Iasi unde au fost descoperite primele vestigii, in 1884. Cultura s-a evidentiat printr-o ceramica de foarte buna calitate, unica in Europa, culorile dominante fiind rosul, albul si negrul.


Sursa: Wikipedia

Cultura Hamangia este cea mai veche cultura neolitica din Dobrogea, datand din perioada mileniilor 6-5 I.Hr.

Ceramica era realizata din lut cu adaos de nisip de scoica, iar cel mai cunoscut exponat al acestei culturi este grupul statuar Ganditorul de la Hamangia, despre care se presupune ca reprezinta un zeu al vegetatiei, impreuna cu o zeita a recoltei.

Citeste si...

Tu ce crezi? Comenteaza!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

%d blogeri au apreciat:
UA-32905858-1