Home Lifestyle & FunJoacă Despre bani, fără jumătăți de măsură

Despre bani, fără jumătăți de măsură

16/07/2013
Ce sunt banii și la ce folosesc ei? Simplu de explicat. Totuși, ați observat cum se complică toate lucrurile atunci când ele trebuie explicate unui copil? Am constatat de nenumărate ori că și cele mai simple și general acceptate concepte pot deveni de-a dreptul absurde, când trec prin filtrul inocenței unui copil.
În discuția despre bani, am plecat de la ”de ce avem nevoie de bani?”. Am trecut prin ”de ce nu putem cumpăra bani de la magazin, atunci când ne trebuie?” și ”eu de ce nu primesc bani de grădiniță, dacă este serviciul meu, așa ca mami și tati?”. Am evoluat spre ”câte case poți cumpăra cu banii pe care îi câștigi la loto?”. Invariabil, fiecare etapă a avut frumusețea și mirările ei.
Acum învățăm cum calculăm restul, atunci când cumpărăm o pâine ori un ursuleț de gumă. Câți lei și câți bani primim înapoi, în joaca de-a magazinul, în care solnița, telefonul, un pix și două creioane sunt pe post de produse.
– Vrei să cumperi ceva care costă un leu și 50 de bani. Ia să vedem… ce bani îmi dai și cât trebuie să primești rest?
Întinde doi lei și își ia singur de pe ”tejghea” o monedă de 50 de bani.
– Buun! Acum ai de cumpărat ceva care costă doi lei și 50 de bani.
Se uită încurcat la banii pe care îi are: o bancnotă de cinci lei și una de un leu. Un moment de gândire și-mi întinde hotărât cinci lei și îmi cere restul, dar nu spune cât să-i dau.
– Ce rest îți dau înapoi?
– Jumătate din cinci, îi suflă bunicul, aflat la doi pași.
Puștiul face ochii mici și râde mânzește la mine:
– Rest CI. Adică jumătate din cinci…
Mă umflă instant râsul. Pe mine, pe el, pe bunic și pe tati, care râde de hlizeala noastră înainte de a afla ce-a pornit-o. În râsul general, un glas subțire își cere dreptatea:
– Restul ca restul, dar produsele nu mi le dai??

Hm…. Eu mă așteptam să îmi spună că dincolo era mai ieftin…

Citeste si...

Tu ce crezi? Comenteaza!

%d blogeri au apreciat:
UA-32905858-1