Cum organizezi un spatiu de depozitare fara sa gauresti peretii

Cum nu ne putem extinde cat vrem ori cat avem nevoie, folosirea eficienta a spatiului este singura solutie, mai ales intr-un apartament de bloc.

Una din problemele pe care mai toti le avem este lipsa spatiilor de depozitare: nu stiu pe nimeni care sa se planga de faptul ca ar avea prea mult spatiu pe care nu stie cu ce sa il umple.

Si cum nu ne putem extinde cat vrem ori cat avem nevoie, folosirea eficienta a spatiului este singura solutie, mai ales intr-un apartament de bloc.

Varianta simpla, fara suruburi

Daca locuiesti intr-o garsoniera ori apartament inchiriat, este mai dificil sa faci adaptari. Exista insa si solutii prin care poti improviza spatii de depozitare ieftine, fara sa gauresti peretii, cu un cost al amenajarii de numai 40 de lei.

before

Spatiul pe care l-am reamenajat este o baie de serviciu in care dusul, desi este functional, nu a fost utilizat niciodata. In spatiul ramas liber in dreptul caditei de dus (aproximativ 80 cm x 90 cm), se depoziteaza de obicei un cos cu rufe, masa de calcat si diferite ale obiecte folosite mai rar.

Am vrut sa pastrez accesul facil la dus, pentru cazuri de urgenta (o defectiune la baia principala, de exemplu), astfel ca varianta montarii unor rafturi in perete a fost exclusa. De aceea, m-am orientat in loc spre rafturi care sa poata fi scoase usor la nevoie si care sa permita stocarea obiectelor usoare pe care le tineam pana atunci adunate unele peste altele in acea zona – umerase, carpe pentru praf, manusi de menaj etc.

DSCN9039Astfel, am montat o bara de dus dintr-un perete in altul, apoi a prins de bara un raft textil, atasat cu arici lat.

DSCN9025Carpele de praf, covorasele de baie si manusile de menaj – obiecte usoare – au incaput perfect in rafturile textile, in timp ce restul barei este folosit pentru umerasele libere. Am o multime de umerase pe care le folosesc pentru uscarea camasilor si a tricourilor, iar depozitarea lor devine o problema atunci cand sunt libere.DSCN9028 Hrana pentru animalele de casa si jucariile lor au ajuns intr-o singura cutie. In cadita de dus a ramas loc si pentru cosul cu rufe, si pentru masa de calcat.

DSCN9030Dusul are furtunul demontat, iar in loc este pus de ceva vreme un capac metalic cu filet. Furtunul poate fi pus la loc cu usurinta in locul dopului, iar bara demontata la nevoie.

DSCN9038Bara a costat 20 de lei, iar rafturile textile tot 20 de lei si se gasesc usor, inclusiv in magazine low-cost si in supermaketuri. Costul total al proiectului – 40 de lei.

DSCN9039Un proiect usor de configurat si la indemana oricui, daca te gandesti ca un chirias poate lua usor cu el si rafturile, si bara, sa le foloseasca oriunde si oricum doreste.

inainte-dupaIar mai tarziu, si un raft prins cu suruburi

Cateva saptamani mai tarziu, am extins zona de depozitare din aceeasi incapere folosind spatiul de deasupra usii, unde am montat o polita intre cei doi pereti. Am masurat exact distanta intre pereti (lungime politei), in doua puncte diferite, apoi am scazut un centimetru si jumatate, astfel incat sa las o marja de eroare, dar si o distanta de manevra. Latime – 35 de centimetri, cat sa poti umbla usor, dar sa ai si spatiu pe adancime. raft0Pentru ca nu am gasit in magazine o polita exact la dimensiunea de care aveam nevoie, am cautat una la un centru de debitare PAL (in zona Cora Lujerului este unul unde gasesti usor ce vrei). Am gasit una de 1,20 metri x 35 de centimetri, pentru circa 20 de lei (am cumparat mai multe polite cu dimensiuni ciudate, aceasta fiind cea mai mare).

De obicei, la aceste centre gasesti resturi de diferite dimensiuni, astfel ca este simplu sa descoperi ceea ce iti trebuie, pentru un pret modic, care incluide taierea si lipirea cantului. Doar sa tii minte sa ai ceva de impachetat, pentru ca bucatile de PAL gasite aici sunt pline de un praf fin si care se lipeste cu insistenta de orice suprafata aderenta – maini, haine, banchete de masina.

Am mai avut nevoie de cinci console simple (in jur de 3 lei bucata, de la Hornbach) – cate doua la fiecare capat al politei si una la mijloc, pe latura lunga dinspre perete. Am pus consolele la 8 centimetri distanta de coltul politei, iar pentru a fi montate drept, am pus polita langa perete si am marcat locul in care vin consolele, asa cum vedeti mai jos. In acelasi mod am pus si a cincea consola, la mijlocul laturii mai lungi a politei.

raft

Am montat raftul cu circa zece centimetri deasupra usii si am scapat de cateva lucruri voluminoase, pentru care nu aveam niciodata destul loc.

Voila!

raft3Ti-a placut articolul? Aboneaza-te pentru mai multe astfel de idei!

[mc4wp_form id=”604″]

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like