Cum imbraci canapeaua fara sa cosi

Aceasta solutie este mai ales pentru acele persoane care nu au nimic in comun cu croitoria ori care nu se simt in stare sa confectioneze acasa o husa pentru canapea.

Mana sus cine are canapea si fotolii in sufragerie. Ok, am inteles, toata lumea. Si cine a gasit usor solutii pentru a le acoperi, astfel incat sa arate bine si sa fie usor de intretinut? Aha… ma gandeam eu ca aproape nimeni.

De aceea, cred ca articolele care vor aparea pe blog pe aceeasi tema iti vor fi de mare folos.

Sa faci singur o husa pare simplu pentru cine stie croitorie ori complicat pentru cine nu-i obisnuit cu foarfeca. Dar cum toti avem nevoie de o solutie, iti voi arata ce variante exista, ca sa stii ce si cum sa alegi.

Aceasta solutie este mai ales pentru acele persoane care nu au nimic in comun cu croitoria ori care nu se simt in stare sa inceapa un proiect mai maricel, cum ar fi confectionarea unei huse pentru canapea. Iti povestesc cum sa imbraci canapeaua fara sa cosi si fara sa tai, folosind bucati mari de material – paturi sau cuverturi. Ti-am mai povestit despre astfel de proiecte – iti amintesti cum sa faci o husa pentru scaun fara sa cosi?

Aceasta solutie te ajuta mai ales atunci cand canapeaua ta este de tip coltar. Aceste canapele sunt comode si ofera mai mult spatiu de relaxare si adesea au zone de depozitare si se pot transforma in pat pentru musafiri. Problema apare atunci cand trebuie sa le acoperi, pentru ca husele pentru canapele coltar sunt si greu de gasit, si scumpe. Desi pornesc de la un principiu comun, coltarele au forme si dimensiuni variate, de unde si dificultatea in a gasi husa potrivita.

Un alt avantaj este ca materialele pe care le folosesti aici pot fi utilizate si in alta parte. In plus, costurile sunt mai mici decat in cazul unei huse confectionate, astfel ca poti sa schimbi mai des învelitorile, daca te-ai plictisit de culoarea ori de textura lor.

Ca sa fim cinstiti, exista si un dezavantaj. Nefiind croita pe masura, aceasta invelitoare este posibil sa nu acopere integral toate zonele canapelei, astfel ca trebuie sa o reasezi din cand in cand.

Dar nimic in viata nu-i doar bun sau rau, nu-i asa? Eu iti propun aceasta solutie pornind de la ceea ce eu am folosit multa vreme, pentru un coltar compus din doua bucati si cu sezlong. Sper sa iti fie si tie de folos.

Ai nevoie de…

…bucati de material textil suficient de mari incat sa acopere canapeaua. OK, dar cate? Si ce material se potriveste mai bine? Si cum il alegi?

Cum alegi marimea si numarul bucatilor textile

In primul rand, studiaza bine canapeaua si vezi cum este compusa. Daca este o canapea simpla, dreapta, este posibil ca o singura bucata sa iti fie de ajuns, daca este suficient de mare. Masoara canapeaua dintr-un brat in altul (urmeaza linia rosie din poza de mai jos, ca exemplu), urmarind sa vezi ce lungime ar trebui sa aiba ceva ce se intinde intre cele doua extremitati.

Daca ai coltar in loc de canapea, vezi din cate module este compus si abordeaza problema pe bucati, in ideea de a acoperi separat fiecare modul ori de a le grupa sub aceeasi cuvertura. Astfel iti este mai usor sa cureti materialul folosit ca acoperire si nici nu faci risipa de textil.

In ambele cazuri, odata ce ai masuriat lungimea, ai nevoie sa stii si latimea, masurand de la marginea din fata, peste sezut si spatar, apoi pe spatele canapelei, pana jos. Latimea este, de obicei, intre 170 si 200 de centimetri.

De obicei, canapelele simple au o lungime aproximativa de 2 metri, astfel ca poti alege pentru acoperirea lor o cuvertura sau o patura cu dimensiunile de 180 cm x 220 cm sau 220 cm x 240 cm.

Ca sa imbraci bine canapeaua sau modulele de coltar, ai nevoie de o rezerva de cel putin 20 de centimetri pe fiecare latura, mai ales acolo unde exista imbinari – intre sezut si brate ori intre sezut si spatar. Aceste rezerve ajuta la fixarea invelitorii si ajuta la crearea unui aspect finit la final. Daca ai o canapea prea lunga sa o acoperi astfel cu o singura patura, alege doua mai mici si suprapune-le la mijloc, pe o distanta de 20-30 de centimetri, dar atunci este esential ca partea de jos sa fie fixata sub pernele din sezut.

Daca nu ai imbinari in care sa fixezi materialul, lasa-l sa atarne pe lateral, dar atunci bucata care cade trebuie sa fie suficient de lunga incat sa nu se ridice cu usurinta. As spune ca 30-40 de centimetri sunt de ajuns pe lateral, iar in partea de jos, sub sezut sau in zona picioarelor, lasa-l sa acopere integral canapeaua.

Ce material se potriveste

Din experinta, iti spun ca cele mai potrivite materiale sunt cele care rezista la tavaleala (in, polar, fleece, microfibra, bumbac gros, catifea), nu se electrizeaza, nu se agata de haine si nu provoaca senzatii neplacute cand sai pe ele, nici vara, nici iarna. Pornind de aici, sunt de evitat matasea si alte materiale lucioase, firele supraelastice si in amestec, blana cu fir lung (pe timp de vara), imitatia de piele si materialele sintetice de proasta calitate. Cea mai buna combinatie este de microfibra pe canapea din textil, pentru ca alunecarea intre cele doua suprafete aproape nu exista, din cauza texturii lor neregulate si moi.

Un alt element de luat in calcul este suprafata de acoperit si care ajuta sau nu la fixarea materialului cu care acoperi. Daca ai o canapea din piele ori imitatie din piele, va trebui sa iei in calcul gradul de alunecare si sa ai rezerve mai mari de material (da, rezerve, chiar daca nu tai nimic) ca sa fixezi mai bine.

Recomandarea mea este sa folosesti microfibra, fleece, polar sau alt material de tip jerseu ori putin elastic. Spre deosebire de husa fixa, care vine ca turnata pe canapea, solutia despre care iti vorbesc eu functioneaza mai bine atunci cand se muleaza pe canapea.

Eu folosesc  doua paturi din microfibra, dar am cumparat trei, pentru a schimba din cand in cand invelitoarea fara sa las canapeaua descoperita. Sunt cumparate dintr-un magazin de cartier, pentru aproximativ 40 de lei bucata. Am vazut ceva asemanator la Jysk, Auchan si Ikea.

Ia in calcul culoarea

Un lucru important cand alegi invelitoarea este rezistenta culorilor sale, mai ales atunci cand ceea ce acoperi este in nuanta deschisa. Materialul folosit la invelit trebuie sa nu lase urme de culoare pe canapea, lucru care se intampla mai ales cu cele din fibre naturale (in, bumbac, canepa).

Cum imbraci canapeaua

Eu iti arata acum ce sa faci daca ai coltar, dar lucrurile sunt cam la fel si daca ai canapea.

Asezi patura pe portiunea pe care vrei sa o acoperi, lasand rezerve de 20-30 de centimetri la imbinarea dintre module si intre sezut si spatar.

Impingi cu mana rezerva de material in aceste imbinari, astfel incat materialul sa ramana fixat acolo si sa fie intins pe canapea. Ai grija sa nu ramana cute, pentru ca acestea se prind de haine si trag patura din imbinari. Cu cat materialul e mai bine prins intre perne, cu atat va sta mai bine pe canapea. cel mai bine se preteaza aici microfibra si materialele moi si putin elastice, care se intind cum trebuie pe suprafata acoperita.

Daca este posibil, partea de jos adun-o sub pernele de la sezut, tot pentru a fixa mai bine cuvertura. Daca sezutul nu are perne, lasa o rezerva pana la marginea canapelei, ca sa nu se ridice materialul cand te asezi.

Faci la fel mai departe, cu fiecare modul, urmarind sa intinzi bine patura in zonele de pe sezut si acolo unde este canapeaua mai solicitata. Acolo unde ai surplus de material, îndoaie-l cu o singura cuta, in continuarea unei muchii a canapelei.

Daca ai locuri unde nu iti ajunge patura si raman descoperite, ascunde-le cu perne ori cu o patura pe care o folosesti din cand in cand, la invelit. Este un trend aparut acum cativa ani, mai ales in stilul farmhouse, sa ai paturi la indemana pe canapea, pentru invelit cand stai la televizor ori cand citesti. Eu am patura verde si pernele astea colorate, despre care ti-am povestit aici si aici.

Aspectul final este unul finit si, daca invelitoarea este bine intinsa, nu lasa impresia ca ar fi altceva decat o husa. Tine bine minte: modul in care fixezi materialul in imbinari face tot aici, pentru ca fixeaza materialul pe canapea. Cu cat e mai bine impins materialul acolo, cu atat va arata mai bine in final si nu va aluneca atunci cand stai jos.

Iar daca ai urmat aceiasi pasi, ai obtinut si tu probabil ceva asemanator cu ce am eu:

Cum imbraci fotoliile

Pentru fotolii, povestea se repeta, cu o singura bucata de material / patura / cuvertura. Nu am un fotoliu in casa sa iti arat, dar am avut si am folosit varianta asta, asa ca iti pot povesti cum sa faci.

Sunt doua variante, in functie de forma si dimensiunea fotoliului. Poti aseza patura pe fotoliu, cu latura paralela cu solul, apoi sa impingi materialul pe laterale, in imbinarile dintre sezut si brate, asa cum ai facut si la canapea.

In a doua varianta, mai potrivita pentru un fotoliu mic sau rotund, poti aseza patura cu coltul perpendicular pe sol (rotire de 45 de grade fata de pozitia din prima varianta), ca apoi sa legi pe spatar cele doua colturi de pe lateral. coltul din fata si cel care atarna spre sol vin indoite pe sub perne ori sub sezut.

Am gasit si alte idei insa pentru fotolii, tot fara sa cosi si sa tai:

In articolul urmator iti voi povesti cum sa iei masurile pentru husa si unde gasesti materialele portrivite, daca vrei sa croiesti una pentru canapeaua ta.

Pana atunci, spune-mi cu ce acoperi tu canapeaua si fotoliile? Le lasi descoperite si te chinui apoi sa le tii curate ori sa le cureti impecabil? Ai huse pe masura ori ai facut unele exact asa cum voiai?

Spune-mi povestea ta intr-un comentariu, mai jos!

4 comments
  1. Bună ziua.Am un fotoliu vechi,cu brațe și picioare de lemn și nu știu cum l as putea imbraca astfel ca sa nu se mai vadă cuiele cu care l am fixat mai bine ca sa nu mă răstorn cu el .Ideea e ca nu vreau sa îl arunc pt ca e foarte comod. Și îmi imaginez pt el o husa pufoasa și călduroasă, care sa mă încălzească în serile geroase când voi savura o ceașcă de ceai cald lângă calorifer.

  2. Am un colțar mare ,se face pat și are loc pentru așternut . Îl acopăr cu cate o jumătate de pătură.Este îngrijit dar as dorii o schimbare

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like