#LectiaDeBricolaj: fluturii mei din hartie ▶️

Toti am invatat sa pictam fluturii acestia in clasele primare.Eu i-am adunat intr-un tablou maricel, la care tin foarte mult, dar aceasta nu este singura lor utilizare.

Fluturii din hartie sunt poate printre primele lucruri pe care am invatat sa le pictez, la orele de desen din clasele primare. Este genul de desen pe care nu ai cum sa il gresesti: culorile se amesteca asa cum vor ele si practic deseneaza singure, generand de fiecare data alt model. Este ca in natura: doi fluturi nu sunt niciodata la fel.

La ce mi-a folosit sa stiu asta? Multi ani mai tarziu, i-am transformat in obiecte de decor, aducand o mica imbunatatire proiectului. Si i-am inclus si in rubrica saptamanala  “Lectia  de bricolaj” de la PrimaTV.

Este un proiect usor de realizat si la care pot participa fara probleme si copiii, sigur li se va parea amuzant. Odata ce am descoperit tehnica asta, mi-au venit si alte idei, pentru alte proiecte. Dar sa vedem de la ce am pornit.

Ce ne trebuie

Stiti deja din scoala primara: foi pentru desen si acuarele la tub (tempera ori acrilice). Dar, pentru ca am imbunatatit proiectul, exista si o etapa a doua, in care aveti nevoie de un marker negru si de guta tot neagra, plus foarfeca, un ac si un pic de scotch transparent.

Ce trebuie sa stiti este ca, de obicei, tempera se usuca in timp si crapa, de aceea este de prefera sa folositi vopsele acrilice, care sunt mai lucioase si flexibile. Arata exact la fel, doar ca nu le gasiti in librarii, ci la magazinele de bricolaj, iar eu va recomand sa cautati la Hornbach ori la magazinele online de specialitate, la un pret asemanator tuburilor de tempera (20-25 de lei). Eu am cumparat la un moment dat de la Lidl, dar exista si alte variante pe piata, cum ar fi ACEASTA.

Cum facem

Pentru un fluture folositi jumatate de coala A4 de desen. Ne aducem iar aminte de orele de desen si facem primii pasi: indoiti hartia, apoi pe una din jumatati puneti picaturi din culori diferite. Nu puneti vopsea in exces, ci mai degraba mai putina (puteti adauga ulterior). Cum spuneam, daca folositi tempera, in timp excesul se va usca si va strica fluturele.

Se pliaza la loc hartia, iar vopseaua prinsa la mijloc se va intinde si se va amesteca, colorand imprevizibil aripile fluturelui.

Obraznicaturi: fluturi din hartie

Pentru ca avem nevoie insa de un fluture al carui corp este, de obicei, de culoare inchisa, trebuie ca, la mijloc, adica la indoitura foii, sa fie cateva picaturi de negru (acolo unde, in imaginea de mai sus, este galben). Iar pentru ca aripile sa aiba forme cat mai frumoase, presati cu degetele in mod circular hartia indoita acolo unde sunt picaturile de vopsea, ghidand astfel culoarea spre directia in care sa se intinda.

Desfaceti foaia si… tadaaam!

Obraznicaturi: fluturi din hartie

Daca vi se pare ca mai este necesara culoare, puteti adauga o picatura-doua si plia la loc hartia, cu grija sa nu stricati ceea ce s-a colorat deja.

Folosind aceeasi tehnica, puteti face si flori, in diferite combinatii de culoare.

floare

Hai sa decupam!

Lasa fluturii si florile sa se usuce inainte sa treci la etapa a doua: decuparea. Verifici ca toti fluturii sa aiba cap, iar daca acesta nu este bine definit din acuarela, desenezi unul si colorezi cu markerul.

Cand fluturii sunt uscati, decupezi la o distanta de 1-2 milimetri de culoare, pentru ca avem nevoie de acest spatiu alb ceva mai incolo in proiectul nostru.

fold4Dupa decupare, colorezi cu markerul negru acel spatiu alb de cativa milimetri, pentru ca fluturii sa aiba un contur negru si un aspect finisat. Dupa aceasta etapa, ii poti inrama, asa cum am facut in proiectul de la “Lectia de bricolaj”:

Sau mai parcurgi o etapa si pui fluturilor antene din guta. Tai bucati de guta neagra de circa 15 centimetri lungime si indoiti-le in doua bucati egale. Cu ajutorul unui ac, faci doua gauri la cativa milimetri distanta de varful capului si bagati guta in asa fel incat indoitura de la mijlocul ei sa fie pe dosul fluturelui (pe partea alba), iar antenele sa iasa natural din cap. Lipiti o bucatica de scotch pe spatele capului, pentru ca bucatica de guta sa nu plece din loc.

Obraznicaturi: fluturi din hartie

Obraznicaturi: fluturi din hartie

Obraznicaturi: fluturi din hartie

Obraznicaturi: fluturi din hartiePuteti folosi acesti fluturi pentru a decora cutii pentru cadouri sau pot fi lipiti de betigase din lemn, pe care sa le infigeti in ghivecele cu flori. Ori ii puteti inrama pur si simplu, ca sa aveti propriul insectar, fara sa fi omorat vreo vietate pentru asta.

Voi ce ati face cu ei? Aveti alta idee?


Descoperi si alte idei de proiecte diy si sfaturi de amenajare urmarindu-ma atat vineri dimineata, la “Lectia de bricolaj” de la Prima TV, cat si pe alte platforme:

Iar daca simti ca ceva din casa ta nu este asa cum trebuie, prinde curaj si rezerva o consultatie online aici, ca sa gasim impreuna solutia potrivita!

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like