Romanian Design Week 2018: 7 lucruri de tinut minte

Timp de aproape zece zile, designerii romani si-au expus creatiile la Romanian Design Week. Am fost, am vazut, iti povestesc, pentru ca s-ar putea sa iti placa si tie. 

S-a incheiat de curand editia de anul acesta a Romanian Design Week. Timp de aproape zece zile, designerii romani si-au putut expune si promova creatiile – mobilier, decoratiuni, corpuri de iluminat – printr-o serie de evenimente derulate aproape zilnic in Bucuresti.

Am fost pe ici pe colo, am vazut, iti povestesc, pentru ca s-ar putea sa iti placa si tie. 

Scaunele din colectia “Chair It Yourself”

De departe, preferatul meu este “Chair It Yourself” – un proiect prin care 11 designeri au urmarit sa demonstreze ca si o banala piesa de mobilier precum un scaun poate fi gandita creativ.  Pornind de la cadrul clasic al unui scaun de sufragerie, ei au creat o serie de piese originale folosind materiale si tehnici diferite si le-au expus apoi la Design&After, pe tot timpul Romanian Design Week 2018.

Este exact genul de proiect care imi place: gandesti creativ ca sa compui design original, in mod sustenabil. Dar hai sa iti spun mai multe despre cateva dintre ele.

Scaunele cu impletituri ale Monicai Roca de la Designknitter  mi-au atras atentia datorita atractiei mele fata de tot ce inseamna design textil. Mi-a placut mult faptul ideea de a monta noduri in loc de butoni, mi-a placut impletitura de pe spatar, dar si posibilitatea de a folosi resturi textile pentru a crea un astfel de design. Investitii mici, efecte mari, datorita designului original!

Mi-a atras atentia scaunul cu tapiterie partial din pluta creat de Elena Monica Petrescu, pentru ca pluta este un material atipic pentru tapiterii. Si totusi, de data asta, am fost surprinsa sa vad cum pluta devine la fel de flexibila precum un textilul, alaturandu-se bumbacului si altor materiale naturale folosite in acest proiect. Iar “Garden view”, al doilea scaun al aceluiasi designer, m-a facut sa imi doresc sa-l scot afara, pe terasa, ca sa il ocup cat stau la o cafea in curtea plina de verdeata. Imi plac culorile si combinatia scandinava de nuante, materialul natural, croiala si broderia din iuta crosetata manual.

Pana la scaunul creat de Andreea Vilceanu, nu vazusem conceptul string art aplicat in mobilier si nu-mi inchipuiam ca se poate face in siguranta. Totusi, acest scaun rosu mi-a schimbat parerea.

Despre colectia aceasta ar mai fi multe de spus, dar iti las si tie ceva de descoperit. O parte dintre exponate sunt inca in magazin, la Design&After, iar colectia urmeaza a mai fi expusa si la alte evenimente, despre care sigur poti afla daca urmaresti pagina de Facebook a proiectului.

Ceramica Una ca Luna

Am descoperit ceramica pe care o creeaza Anca Vintila Dragu tot la Design and After si m-a fascinat prin detaliile cu animale de pe cani si canite. M-am pierdut in albastrul turcoaz al ceramicii, care mi-a adus aminte cat de dor imi este de mare.

Ceramica de Anca Vintila Dragu o gasesti la Design&After sau pe site-ul propriu – unacaluna.ro, unde poti descoperi si celelalte obiecte pe care designerul roman le creeaza. Este accesibila, originala si … las restul pentru alta data. 🙂

Masa Faleza a lui Eduard Locota

Mi-e greu sa cred ca imi voi putea permite prea curand o piesa creata de timisoreanul Eduard Locota, dar asta nu ma impiedica sa sper si sa raman uimita in fata lor. Rasina epoxidica ia forme care nu-mi dau seama cum se nasc, dar impresia de miscare mi se pare covarsitoare si atat de reala incat ma astept sa ma loveasca valul peste obraji. Au fost create doar 15 astfel de piese, fiecare lucrata manual si fiecare diferita in felul ei. Sunt atipice si dificil de integrat in orice fel de locuinta, dar trebuie sa recunosc totusi ca pe mine m-au uimit.

Nu-i foarte clar cum arata masa si taburetul Falaise din ce am pozat eu mai sus, asa ca uite o fotografie mult mai relevanta, de pe site-ul artistului, despre care am constatat ca scriu de bine medii online din strainatate, precum My Modern Met.

Pernele “Nod” facute de Ana Maria Din

Pernele care imita noduri sunt de ceva vreme in trend, dar este pentru prima oara cand le vad si la designerii de la noi. Alaturi de “Nod”, sunt pernutele montane ale aceluiasi designer. Sunt vesele, simpatice si usor de integrat in amenajarea caselor noastre, atat in living cat si intr-o camera pentru copil. Le gasesti AICI.

Metrajele imprimate manual de la Halfdrop

Halfdrop sunt primii designeri romani la care vad imprimeuri de tip pattern atat de originale. Cu toata simplitatea acestor modele, se ghiceste in spatele lor multa munca, documentarea in culturi diferite si o atentie sporita la detalii. Vad aceste imprimeuri integrate usor in diferite stiluri de amenajare – scandinav, traditional, modern si chiar industrial.

Eu i-am pus pe lista cu “vreau si eu”. Ii gasesti pe pagina lor de Facebook ori pe site, unde poti vedea si restul colectiilor.

Tapetul tropical de la Mindthegap

Daca ai citit ce am scris de curand despre ce fel de tapet se poarta anul acesta, atunci stii ca motivele tropicale sunt in trend. Uite ce variante gasesti la designerii ardeleni de la Mindthegap.

Ce mi-a placut a fost si ca aceleasi printuri sunt transpuse acum pe abajururi, astfel ca poti extinde trema tropicala intr-un mod original.  Le gasesti AICI.

Lampile “Corbii”

Daca tot am vorbit despre corpuri de iluminat, hai sa iti spun si despre cele doua lampi “Corbii” create de catre designerul Denisa Vasile. Lemnul acesta curat (stejar pare a fi) sugereaza design scandinav, dar abajurul din dreapta este in cel mai pur stil romanesc. Originala alaturare, sa aduci motivele din covor pe abajur, brodate manual…

Multe surse de inspiratie se aduna la un astfel de eveniment de durata. Sigur ceva din ce este expus te va inspira si pe tine sa iti creezi propria amenajare ori propriul obiect original!

Ti-a placut articolul? Aboneaza-te pentru mai multe astfel de idei!

[mc4wp_form id=”604″]

Tu ce crezi? Comenteaza!

You May Also Like